Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zavárame: V súlade s prírodou

03 aug Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Záhrada | Komentáre vypnuté na Zavárame: V súlade s prírodou
Zavárame: V súlade s prírodou
 

Nový, zdravší trend zavárania ovocia je určite čoraz viac in. Prírodné sladenie v podobe lístkov stévie, zaváranie ovocia bez kíl cukru vo vlastnej šťave či dokonca so soľou môže byť fajn zmena.

Článok sme prebrali z júlového vydania
časopisu Doma v záhrade  

dreamstime_xl_34809796Ak však túžite po kompóte, lekvári či sirupe, ktorý vám evokuje detstvo u babičky, je načase zalistovať v starých kuchárskych knihách

V nich sa môžete dočítať aj to, že váš obľúbený recept na džem odovzdávaný z generácie na generáciu vlastne ani džemom nie je. Tak čo, máte v pomenovaniach jasno?

Džem – je rôsolovitá hmota zväčša i s kúskami ovocia alebo celými drobnými plodmi. Vyrába sa zo zrelého ovocia, ktoré sa varí a zahusťuje cukrom.

Rôsol – má polotuhú konzistenciu. Je to jednoduchý pokrm zložený z vody, ovocia (alebo zeleniny), cukru a zemiakového škrobu či pektínu na zahustenie. Konzistenciou je podobný pudingu, nikdy sa však nepripravuje z mlieka. Je to skôr želé. Servíruje sa zväčša vychladený. Tradičný ovocný rôsol sa pripravuje najmä s egrešov, ríbezlí, malín, jabĺk, višní a to tak, že sa ovocný pretlak alebo šťava primieša do studenej vody s trochou cukru a zemiakového škrobu, krátko sa povarí, naleje do misiek alebo formičiek a po vychladení sa servíruje.

Banner_Ribezle1 currant

dreamstime_xl_31959588Marmeláda – je polotekutá homogénna ovocná zmes, zväčša priemyselne vyrábaná. Pripravuje sa rozvarením pomletého ovocia. Pravá marmeláda je na rozdiel od džemov pripravená iba z citrusových plodov.

Lekvár – je len dlhým varením konzervovaná hustá ovocná masa polotuhej až tuhej konzistencie. Najznámejší je slivkový a čerešňový. Do lekváru sa nepridáva cukor, a ak hej, iba veľmi malé množstvo.

Mušt – je vylisovaná, poprípade aj osladená nevykvasená šťava z vhodných druhov ovocia (hrozno, jablká). Výborne sa hodí na priamy konzum, ale i na sterilizáciu a neskoršie využitie.

dreamstime_xl_58018538Sirup – je koncentrovaný cukrový roztok s prídavkom byliniek či ovocia.

Pretlak – je potravina riedkej konzistencie. Môžu sa v nej vyskytovať i jemné kúsky surovín. Je to vlastne zahustená šťava, ktorá sa pripraví parením alebo varením, následným pasírovaím alebo mixovaním a nakoniec odparením alebo zahustením a dochutením.

Pyré – sa odlišuje od pretlaku svojou konzistenciou. Pyré je redšie a nesmie obsahovať zvyšky semienok, šupiek alebo iných častí použitej suroviny.

Banner_Svadba_035_566x133

ĎALŠIE ČLÁNKY

Krátke lásky sú tie najdlhšie
Na to, že mám len 24 rokov, som si už toho prežila v živote dosť. Najmä veľa zlého. Ale, bohužiaľ, aj jednu z najhorších vecí, aké si žena môže prežiť. Pred necelými 4 rokmi, keď som pracovala ako au-pair v Anglicku, som prežila znásilnenie. Všetky tie pocity, ktoré sa mi s tým dodnes spájajú, je ťažko opísať. Pretože málokto to dokáže skutočne pochopiť, ak to neprežil na vlastnej koži. A to naozaj nikomu neprajem… Ale ďakujem Pánu Bohu, že som mohla použiť slovo „prežila“. Ešte dlho po tom, ako …

Tá zrada veľmi bolela
„Prestaň, vieš, na čom sme sa dohodli. Povedala som ti, že sa budeme stýkať, len ak prestaneš s tými rečami. Sme len kamaráti a nič viac medzi nami nebude!“
„Urobil by som pre teba všetko na svete. Vieš, že ťa milujem. Veľmi ťa milujem.“
„Prosím ťa, nerob mi to ťažším. Nemôžeš sa takto správať. Prepáč, už radšej pôjdem.“

 Milovanie na dvakrát
Láska je nevyspytateľná. Nemožno ju predvídať, naplánovať, ani odložiť na neskôr. Jednoducho – zrazu je len tu a nepýta sa, či prišla vhod. Ak váhame, či je to tá pravá, alebo čakáme, čo vyrieši za nás čas, môže sa stať, že zrazu jej niet a rozplynie sa ako hmla. Ostanú len spomienky… Nikdy som si nemyslela, že sa mi život tak zamotá, že v určitom okamihu budem stáť pred osudným rozhodnutím: buď – alebo. Nič medzitým. Zlatá stredná cesta v niektorých prípadoch skrátka nejestvuje. Všetko sa to stalo už pred …

________________________
NOVÉ ČÍSLO NA STÁNKOCH. Magazín Doma v záhrade si môžete kúpiť v najbližšom novinovom stánku alebo objednať na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava; e-mailom na: predplatne@petitpress.sk alebo telefonicky na čísle 02/323 77 777. Cena predplatného na rok je len 6,60 eura.

Facebook