Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako sa počíta tehotenstvo? Koľko vlastne trvá?

07 nov Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ako sa počíta tehotenstvo? Koľko vlastne trvá?
Ako sa počíta tehotenstvo? Koľko vlastne trvá?
 

Väčšina prvorodičiek, ktoré sa vopred nezaoberajú štúdiom etáp tehotenstva podrobne je prekvapená, keď im lekár na prvom vyšetrení pri potvrdení tehotenstva povie, že už sú v druhom mesiaci tehotenstva. Je to preto, že tehotenstvo sa nepočíta odo dňa oplodnenia, ale od prvého dňa poslednej menštruácie. To znamená, že  keď dostanete podozrenie, že ste tehotná kvôli meškajúcej menštruácii budete približne končiť štvrtý týždeň tehotenstva – samozrejme, závisí to od dĺžky menštruačného cyklu.dreamstime_xl_49114324

Gestačný vek
Od prvého dňa poslednej menštruácie lekári rátajú aktuálny týždeň gravidity, ktorý nazývajú tiež gestačným vekom dieťaťa. Mnohé mamičky sú zmätené z toho, že tehotenstvo má trvať deväť mesiacov a potom sa dozvedia, že trvá vlastne desať. Zase je to len uhol pohľadu – tehotenstvo trvá desať lunárnych mesiacov, kalendárnych však deväť. Jeden lunárny mesiac má totiž 28 dní, kalendárny viac. V skutočnosti prvé dva týždne, ktoré sa už počítajú za tehotenstvo po jeho zistení, tehotné nie sme.

O koľko porodím?
Optimálne tehotenstvo trvá 280 dní, čo je 40 týždňov – počítaných od prvého dňa poslednej menštruácie. Žiadne tehotenstvo však nie je rovnaké a len v zriedkavých prípadoch skutočne sedí počiatočný dátum pôrodu, ktorý si vypočítate na začiatku tehotenstva. Takýchto žien je len päť percent a verte tomu, že ony samy sa o to nijak špeciálne nepričinili! I váš gynekológ ho bude priebežne upravovať. Dôvodov je niekoľko – okrem toho, že každá žena môže mať ovuláciu v iný deň menštruačného cyklu, respektíve i tej istej žene sa pri nepravidelnom cykle môže ovulácia posúvať rôzne, i vývoj plodu nemusí byť stopercentne rovnako rýchly u všetkých žien. Samozrejme, zdravý plod by mal spĺňať hlavné medzníky.

Čo znamená 5+3
V tomto prípade to rozhodne nie je 8 ako v matematike. Ak predpokladáte, že ste tehotná, mešká vám menštruácia a ešte ste neboli u gynekológa – možno ste si len spravili test a stiahli aplikáciu na výpočet tehotenstva (alebo len prehodili vašu menštruačnú na tehotenskú). Tá vám ukázala, že ste napríklad 5+3, 5+5, 6+1. Takýmto spôsobom bude vek vášho tehotenstva hodnotiť aj lekár. Ako to dešifrovať?dreamstime_xl_5200131
Prvé číslo znamená vždy týždne tehotenstva, ktoré už máte za sebou. Napríklad 5+0 znamená, že práve končíte piaty týždeň tehotenstva a 5+1 znamená, že sme v prvom dni šiesteho týždňa tehotenstva.

Pozor! Mnoho budúcich mamičiek si myslí, že 5+3 znamená piaty týždeň tehotenstva – nie, je to už tretí deň šiesteho týždňa.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Pozor: dreamstime_xl_16553806Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Tým, dreamstime_xl_49114471čo jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

dreamstime_xl_23691398Obávate sa preeklampsie? Dôležité fakty, ktoré by každá tehotná mala vedieť!
Preeklampsia postihuje približne päť percent všetkých tehotných žien a prináša vážne obavy o život matky a dieťaťa. Niektoré prípady sa rozvinú do nebezpečného štádia ochorenia, spojeného s ochorením obličiek, pečene a neurologickými problémami. Toto ochorenie je charakterizované vysokým krvným tlakom a stratou bielkovín v moči v priebehu druhej polovice tehotenstva.

Facebook