Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Nesmiete sa nikdy vzdať!

05 nov Odoslal v Horák Boris, Pre ženy, Príbehy, osudy, priznania, detektívky, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Nesmiete sa nikdy vzdať!
Nesmiete sa nikdy vzdať!
 

Štatistiky sú neúprosné.
Denne lekári tisíckam žien na celom svete oznamujú hrôzostrašnú diagnózu:
Máte rakovinu prsníka!

Nejednej sa v zlomku sekundy zrúti svet a prichádza pocit absolútnej beznádeje. Chlad smrti sa pred časom dotkol aj dvoch veľkých svetových popových dív – Američanky Anastacie a Austrálčanky Kylie Minogue. Sympatická americká speváčka s originálnym hlbokým hlasom, Anastacia, zažila pravý duševný rozklad, keď jej v januári 2003 oznámili, že má rakovinu prsníka. „Odrazu som mala pocit, akoby som stratila všetku svoju ženskosť, cítila som sa ako nie-žena,“ – povedala. Dodnes si jasne pamätá tie strašné dni. „Popretie samej seba, nedôvera, zlosť, depresia, duševne som bola úplne na dne. Hrozila som sa neznámej budúcnosti. Cítila som sa strašne.“

Anastacia zdôrazňuje, že nikdy nedovolila, aby sa perspektíva smrti usídlila v jej hlave. Chcela si maximálne vychutnávať a užívať život. Teda aspoň čo najdlhšie.

„Nebála som sa smrti, chcela som plnohodnotne žiť, pokiaľ by mi to zdravie umožňovalo. Nie som typ človeka, ktorého rozkladá deptajúci pocit nespravodlivého osudu a ponuré myšlienky. Bolo pre mňa doslova strašidelné počuť to strašné slovo – rakovina. Desili ma aj ďalšie slová ako „malígnosť nádoru” a podobne. Bola som však rozhodnutá nevzdať sa. Mojím jediným cieľom bolo urputne bojovať o svoj život.“

V titulkoch všetkých svetových bulvárnych médií vtedy znelo, že Anastacia bojuje proti rakovine vo veku iba 29 rokov.

Môj jediný cieľ
Speváčkina diagnóza hovorila o nutnosti odstrániť smrtonosnú hrčku. Rakovina však nebola jej prvé zdravotné trápenie. Už vo veku trinástich rokov si „užila“ s bolestivou Crohnovou chorobou, postihujúcou žalúdok. Ako spomienka na dni strachu jej ostala pooperačná jazva na bruchu. „Do 19 rokov som sa za ňu hanbila a doslova som sa vyhýbala chlapcom,“ spomína speváčka, plným menom Anastacia Kirklandová. „Dnes už bez najmenších problémov predvádzam svoju jazvu pred celým svetom. Čo pre niekoho znamená nešťastie, prekliatie a doslova zúfalstvo, pre mňa je dar, ktorý mi pomohol objaviť vo mne skutočne silnú osobnosť. Choroba mi pomohla odkryť emócie, ktoré ma vedú užívať si každučkú sekundu života plnými dúškami a navyše mi umožňujú presne chápať moje správanie sa v jednotlivých životných situáciách,“ vysvetľuje úspešná speváčka. O malígnosti svojej hrčky sa dozvedela cez víkend. Prvé pocity boli zúfalstvo a úzkosť.

Neskôr sa Anastacia postavila chorobe spôsobom, neuveriteľným aj pre lekárov. Pred operáciou dala povolenie televíznej stanici ABC, aby nasnímala celý sedemhodinový operačný zákrok. Odobrali jej pri tom štyridsať percent ľavého prsníka a urobili jeho rekonštrukciu. Film ukazuje speváčku s očami rozšírenými od strachu, ale aj so slzami šťastia, keď sa dozvedela, že nádor nemetastazoval. Jej prvé slová po operácii boli jasným odkazom ženám: „Choďte na mamografické vyšetrenie prv, než je neskoro!“ 

Anastacia pokorila rakovinu. „Každý, kto ju pozná, vie, že je obrovským bojovníkom,“ charakterizoval americkú speváčku britský viceprezident Sony Music, Gary Farrow. Pritom Anastacia mala predovšetkým veľké šťastie. Mamografické vyšetrenie prsníkov absolvovala viac-menej náhodne. Ženám sa totiž odporúča až po dosiahnutí štyridsiatich rokov. Napríklad vo Veľkej Británii ročne diagnostikujú na rakovinu prsníkov takmer 40 000 žien, z toho je až 80 percent vo veku okolo 50 rokov.

Záchranca – mamografia
Speváčka však vyhľadala lekára z úplne iného dôvodu. „Život mi zachránila mamografia,“ teší sa dnes. Mala v pláne absolvovať operáciu zmenšenia prsníkov. Ich objem jej už dlhšie spôsoboval nepríjemné bolesti v chrbte. „Tam mi odhalili nádor, dnes by som tu už dávno nebola, pretože išlo o veľmi agresívny druh. Za život vďačím môjmu lekárovi, ktorý nástojil na vyšetrení.“ Ak by Anastacia čakala, všetko by bolo ináč. Dnes intenzívne propaguje mamografické vyšetrenia a odporúča ženám, aby ich absolvovali už od veku 25 rokov. Bez ohľadu na to, že si ich musia samy uhradiť. „Len si predstavte, koľko miniete na kúpu topánok, šiat, kozmetiky, slobodne teda platíte za veci, bez ktorých sa pokojne môžete zaobísť, ktoré si neužijete, ak nebudete zdravé!„ – zdôrazňovala už krátko po operácii nádoru. Anastacia svoje pocity a skúsenosti rozdáva od roku 2003 plnými priehrštiami. „Kto sa chce o seba starať, musí začať prevenciou,“ hovorí. „Ak vám aj niečo nájdu, neznamená to hneď, že je koniec. A ak by som predtým o nádoroch a rakovine vedela viac, isto by som nebola taká vystrašená. Rada by som počula, že rakovinu prsníkov možno prežiť.“ Speváčka nikdy nezabudne zdôrazniť vysokú percentuálnu úspešnosť uzdravenia – vyše 97 percent žien, ktorým včas diagnostikovali malígny nádor v prsníku, žije aj po piatich rokoch. Ako aj to, že v súčasnosti už lekári prsník neamputujú automaticky.

Mnohým ženám sú málo známe i ďalšie fakty. Myslia si, že včasnú rakovinu prsníka má len tá, u ktorej má dedičnú formu – čiže ak niektorá žena z rodiny už na rakovinu prsníkov trpela. To je absolútny omyl! Ak by ženy tento fakt poznali, sledovali by sa omnoho skôr.

Dnes je Anastacia zdravá. Je horlivá bojovníčka proti rakovine. Založila nadáciu The Anastacia Fund. Podporuje výskum rakoviny prsníka, informovanosť o chorobe a prevenciu u mladých žien.

Speváčka veľmi ťažko znášala operáciu a rádioterapiu. Nikdy sa však nevzdávala, verila, že chorobu porazí. „Nemám už strach z rakoviny, nebojím
sa jej! Ak sa vráti, urobím opäť všetko, aby som zabojovala, aby som sa jej postavila na odpor.“

Konečne už rakovina prsníka nie je tabu ani na Slovensku. Na rozdiel od minulosti o nej lekári hovoria s chorými otvorene a cenné informácie o nádoroch nájdeme aj na internete. V časopisoch, novinách i na špecializovaných stránkach si môžeme preštudovať najmä dnešné široké možnosti liečby a načerpať nádej, že všetko dobre dopadne. Veď pomer pacientiek, ktoré sa vyliečia nemožno s minulosťou ani porovnať.

Najťažší údel

Podobný údel zakúsila aj ďalšia popová diva, Kylie Minogue. Svoju kariéru naplno rozbehla už v osemdesiatych rokoch, keď sa preslávila úlohou v populárnom austrálskom seriáli Susedia. V televízii sa objavovala už skôr – po prvý raz sa pred kamery postavila ako deväťročná. Koncom osemdesiatych rokov sa začala venovať aj hudbe. Jej prvý hit Locomotion vydržal na vrchole austrálskej hitparády sedem týždňov. Nasledovali hity I Should Be So Lucky alebo dueto so seriálovým kolegom Jasonom Donovanom Especially For You. Kylie žala s pesničkami úspechy nielen v rodnej Austrálii, ale tiež v Európe a Ázii.

Toľko šťastia ju však nestretlo v súkromnom živote. V máji 2005 postihol Kylie najťažší údel. Speváčka sa počas turné Showgirl dozvedela o zákernej chorobe – rakovine prsníka. Okamžite zrušila zostávajúce koncerty a začala s liečbou. „Veľmi som si priala, aby som plánované turné dokončila,“ povedala krátko po hrôzostrašnom odhalení. „Je mi to ľúto, ale musím teraz zabojovať, ide mi o život!“

Práve príprava na náročné turné ju podnietila k tomu, aby si preverila zdravotný stav. Keď si v prsníku nahmatala hrčku, zaplavila ju taká istá zúfalá vlna neistoty ako hociktorú ženu v podobnej situácii. Lekári jej síce potvrdili, že ide o nádor, ale zároveň, keďže prišla včas, mohli jej ponúknuť až deväťdesiatpercentnú nádej na vyliečenie. Speváčka okamžite zrušila koncerty a ľahla si na operačný stôl, aby ju chirurgovia zbavili nádoru. O prsník neprišla.

Kylie podstúpila operáciu v Melbourne. Po tom, čo sa fanúšikovia a médiá začali zhromažďovať pred speváčkinou austrálskou rezidenciou, vyzval ich predseda vlády k tomu, aby rešpektovali jej súkromie s hrozbou, že žiadne porušenie práv rodiny nebude tolerované. So žiadosťou, aby fanúšikovia a médiá dožičili Kylie súkromie a pokoj na liečbu, vystúpila aj speváčka a herečka Olivia Newton-Johnová, ktorá sama kedysi prešla podobným peklom. Boj nad zákernou chorobou vyhrala pred dvoma rokmi i Anastacia a svoju spevácku kolegyňu podporila a odporučila jej, aby myslela pozitívne a nevzdávala sa. „Zavolala som Kylie,“ uviedla Američanka pre médiá, „a povedala som jej všetko, čo som považovala zo svojich skúseností za dôležité. Zdôraznila som, že sme obe bojovníčky a podľa toho musí Kylie v týchto ťažkých chvíľach žiť.“

Porazila rakovinu
Následne sa Austrálčanka podrobila sérii chemoterapie a čas potvrdzuje, že hviezda rakovinu porazila. Ťažké životné obdobie Kylie Minogue neuľahčili ani novinári. Po rokoch na výslní popularity bola však asi dosť odolná, aby zvládla aj kruté rozsudky médií, ktoré jej okamžite predpovedali úplnú neplodnosť. Speváčka sa nikdy netajila, že najväčšmi túži po bábätku. Podľa lekárov však môže aj naďalej pokojne snívať o veľkej rodine.

Chemoterapia je už dnes na takej úrovni, že vôbec nemusí ovplyvniť dozrievanie vajíčok. Okrem toho speváčkin stav si nevyžadoval príliš silné lieky. Jediné obmedzenie je v tom, že s dieťatkom sa netreba príliš ponáhľať. Drobná Austrálčanka si na kočíkovanie počká najmenej dva roky. Pri otehotnení v kratšom odstupe od chemoterapeutickej liečby totiž hrozí, že sa dieťa nenarodí zdravé.

Austrálčanka dlhší čas nevystupovala a naplno sa venovala liečbe a oddychu. Napriek tomu sa už necelé dva mesiace po operácii objavila na verejnosti, keď navštívila deti trpiace na rakovinu v melbournskej Kráľovskej detskej nemocnici. V októbri 2005 chcela vystúpením podporiť boj proti rakovine prsníka. Lekári jej to však neodporučili. Na bál pre pacientov chorých na rakovinu, kde mala vystúpiť, prišla napokon len jej sestra Danii. Obetiam choroby prečítala sestrino vyhlásenie. Kylie v ňom vyzvala ľudí, aby podporovali výskum, ktorý môže viesť k vynájdeniu lieku na nočnú moru každej ženy. Takisto odkázala všetkým, ktorých postihla rovnaká choroba, že im drží palce a verí, že sa uzdravia.

Pozornosť, ktorú svetové média venovali ochoreniu Kylie Minogue vyvolala u Austrálčaniek kladný ohlas, ktorý nemá obdobu. Výsledky ukázali, že počet preventívnych návštev u lekára vzrástol o 40 percent už dva týždne po zverejnení informácie, že Kylie trpí týmto, u žien najčastejším rakovinovým ochorením. Publicita, ktorá sa rozpútala okolo slávnej speváčky, zvýšila osvetu a odštartovala enormný záujem žien o mamografické vyšetrenie. „Tisíce žien sa po zverejnení mojej diagnózy vybrali k svojim lekárom kvôli preventívnej prehliadke prsníkov,“ povedala krátko po operácii. „Obzvlášť ma potešilo, že sa aktivizujú predovšetkým mladšie ženy.“

Starostlivosť a prevencia
Obe speváčky sa pozreli smrti priamo do očí. Obom táto hrozivá diagnóza radikálne zmenila život. Po prekonaní rakoviny sa najmä Anastacia stala  aktívnou propagátorkou starostlivosti o zdravie a prevencie hrozivej choroby. Upozorňuje mladé ženy, aby rakovinu prsníka nepodceňovali, aby pravidelne absolvovali preventívne prehliadky, venovali pozornosť samokontrole a mamografi ckým vyšetreniam. Hoci existuje pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu vo vyššom veku, nie je to pravidlo, čo potvrdzujú aj prípady svetoznámych speváčok. Choré však nebývajú iba hviezdy a nielen im treba prejaviť súcit. Pravda je, že rakovinou prsníka trpí mnoho „obyčajných“ žien. Ich príbehy však nie sú natoľko medializované a bolesť sa stáva osobnejšou. Neprežíva ju celý svet, ako to bolo práve v prípadoch Anastacie a Kylie.


Melissa Etheridge
Rakovinu prsníka jej diagnostikovali v októbri 2004 vo veku 43 rokov. Dnes už je v poriadku. Preslávila sa aj tým, že na vyhlasovanie Grammy Awards prišla holohlavá. Získala si tým mnoho obdivovateľov na celom svete. Melissa zaspievala „Kus môjho srdca“ od Janis Joplin a svetu ukázala, že sa netreba hanbiť za hlavu bez vlasov po chemoterapii.

Kate Jackson
Kráska, ktorú časopis FHM zaradil na 18. miesto najsexi žien sveta všetkých čias, prekonala rakovinu prsníka dokonca dvakrát. V rokoch 1987 a 1989. Preslávené sú najmä jej nohy, ktoré si v roku 1987 nechala poistiť na sumu osem miliónov dolárov. Po ožarovaní vyhrala boj s rakovinou a začala sa deliť o skúsenosti, aby dôrazne upozornila na dôležitosť mamografie.

Olivia Newton-John
Svetu sa predstavila v roku 1974 v speváckej súťaži Eurovision Song Contest. Čierny v jej živote bol najmä rok 1992. Najprv po diagnostikovaní rakoviny prsníkov absolvovala namáhavé liečenie, potom vyhlásila osobný bankrot a nakoniec jej zomrel otec na rakovinu pečene. V roku 1998 ju časopis People vyhlásil za jednu z päťdesiatich najkrajších žien sveta. Pred dvoma rokmi vydala album Stronger Than Before, propagujúci schopnosť brániť sa pred rakovinou prsníkov.

Richard Rountree
Otec štyroch dcér, ktorému málo vídanú rakovinu prsníka u muža zistili v roku 1993. Amputovali mu zasiahnutý prsník a absolvoval niekoľko chemoterapií. Dnes aktívne verejne vystupuje a upozorňuje mužov na nebezpečenstvo zriedkavej rakoviny prsníkov u mužov. Najznámejší fi lm Richarda Rountreeho je snímka Shaft z roku 1971. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch hral v mnohých nízkorozpočtových filmoch.

Jaclyn Smith
Jedna z trojice Charlieho anjelov objavila smrtonosnú hrčku v svojom tele v roku 2002. Liečenie si vyžiadalo lumpektomiu a ožarovanie. Americká herečka sa narodila 26. októbra 1947 ako Jacquelyn Ellen Smith. Najviac ju preslávila rola Kelly Garrett v televíznom seriáli Charlieho anjeli (1976 – 1981). Časopis People ju dvakrát zaradil do výročného zoznamu Najkrajší ľudia sveta a v roku 1985 zase patrila medzi 10 Najkrajších tiel Ameriky.

Suzanne Somers
Preslávila sa ako partnerka Patricka Duff yho v komickom seriáli Krok za krokom. V roku 1985 v priamom prenose v „Larry King Live“ prezradila, že bojuje s rakovinou prsníka a podstupuje homeopatickú starostlivosť – avšak s veľkým nesúhlasom jej lekárov. V roku 2001 podstúpila aj liposukciu so zámerom zakročiť proti účinkom rakoviny.

Autor: Boris Horák
Článok vyšiel v časopise VitaFit.

Facebook