Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako si hmotnosť udržať

01 mar Odoslal v Chudneme, diéta, Radíme si navzájom, Skybová Katarína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ako si hmotnosť udržať
Ako si hmotnosť udržať
 

Úspešne schudnúť nemusí vždy znamenať, že s nadváhou ste nadobro skoncovali. Vyhraté máte vtedy, keď si dokážete novú hmotnosť aj dlhodobo udržať. Najlepšie predpoklady udržať si novú hmotnosť natrvalo majú tí, ktorí schudli aktívne, zmenou životosprávy. Návrat k nesprávnym návykom je vždy sprevádzaný jo-jo efektom a nárastom hmotnosti, ktorá je často vyššia ako pred chudnutím. Naopak zdravé stravovanie a pravidelný pohyb je trvalou zárukou udržania stálej telesnej hmotnosti po celý život. 

Ak ste si počas chudnutia osvojili nové stravovacie návyky, naučili sa kontrolovať pocit hladu, máte vyvážený príjem a výdaj energie, jedálniček si zostavujete z vhodných potravín, dodržiavate pitný režim a varíte zdravo, jo-jo efektu sa obávať nemusíte. Po chudnutí je dôležité, aby ste návyky zdravej životosprávy dodržiavali až dovtedy, kým sa nezautomatizujú a nestanú sa prirodzenou súčasťou vášho života. Preto je potrebné aj naďalej plánovať denný príjem energie a dbať na to, aby bol jedálniček pestrý a príjem jedla pravidelný. Základom jedálnička aj počas stabilizácie hmotnosti by mala tvoriť zelenina a zeleninové jedlá. Chýbať by nemali celozrnné pekárenské výrobky, kyslomliečne výrobky, čerstvé ovocie, vajíčka, ryby a kvalitné mäso a mäsové výrobky. Dôležité je dôsledne dodržiavať pitný režim a piť neenergetické nápoje – vodu, stolové vody, minerálky, nesladené čaje. Džúsy a šťavy z čerstvého ovocia je dobré riediť vodou a ich denný príjem by nemal byť vyšší ako 200 mililitrov. Sladené nealkoholické nápoje a nápoje, ktoré majú označenie ligth by ste piť nemali. Alkohol užívajte výnimočne a vždy iba v malom množstve. Keksy, sušienky, napolitánky, bonbóny, zákusky, čokoládu, sušené ovocie, oriešky, pudingy, zmrzlinu, smotanové jogurty, slané pečivo môžete ochutnať iba občas. Vyhýbať by ste sa mali konzumácii mäsa a mäsových výrobkov s vyšším obsahom tuku, ako sú napríklad paštéty, párky, mäkké salámy a klobásy, konzervované mäsové výrobky, jaternice, tlačenka, vnútornosti. Rovnako sa vyhýbajte aj polotovarom, instantným jedlám a jedlám rýchleho občerstvenia – fast food.

Svoj voľný čas trávte aktívne pohybom, ktorý vám vyhovuje a prináša radosť. Raz do týždňa by ste sa mali odvážiť a zistiť, či sa vaša hmotnosť nemení. Tolerancia zmeny hmotnosti v priebehu týždňa je 1 až 2 kilogramy. Ak vaša hmotnosť prekročí hranicu tolerancie smerom nahor, sprísnite režim životosprávy. Prípadné prehrešky voči životospráve neberte však tragicky. Dôležité je, aby ste si chybu včas uvedomili a urobili nápravu.

Autorkou článku je Katarína Skybová a prevzali sme ho zo stránky kompliment®, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy.

Facebook