Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Hojenie po pôrode – tipy na domáce liečenie

30 sep Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Hojenie po pôrode – tipy na domáce liečenie
Hojenie po pôrode – tipy na domáce liečenie
 

Keď sa po pôrode vrátite domov, za ďalšie hojenie nesiete zodpovednosť vy. Prinášame vám pár tipov, ako môžete podporiť hojenie a pohodlie.

• Ak trpíte popôrodnými bolesťami, dýchajte pomaly a uvoľnene a využite masáž. Ak tieto opatrenia nepomôžu, skúste voľne dostupné lieky proti bolesti, ktoré vám odporučí váš lekár. Majte na pamäti, že popôrodné bolesti naznačujú zavinovanie maternice a pokračujúce hojenie, čo je dobré znamenie.
• Používajte čistú hygienickú vložku každých štyri až šesť hodín, aby ste zabránili infekcii v oblasti nástrihu hrádze. Vložku odstraňujte vždy spredu dozadu, aby ste zabránili prenosu baktérií z konečníka do pošvy. Po malej alebo veľkej potrebe vyčistite hrádzu teplou vodou a vysušte gázou. Nezabudnite utierať opäť spredu dozadu. Sadnite si do teplej vane („sedací kúpeľ“) alebo používajte teplé obklady na podporu hojenia rán. Cviky na podporu sťahovania a uvoľňovania panvového dna (Kegelove cviky) pomáhajú prekrveniu v danej oblasti a pomáhajú v hojení.
• Pri zotavovaní sa po cisárskom reze sa riaďte pokynmi, ktoré ste dostali v nemocnici. Majte vždy čisté a suché obväzy.
• Jedzte zdravo, podporíte tým proces hojenia. Dbajte na príjem bielkovín, vitamínov a pite dostatok tekutín.
• Pohlavný styk majte opäť až po zmiznutí očistiek a zahojení nástrihu hrádze; pre únavu možno ešte stále nebudete mať chuť na pohlavný styk. Prejavte svojmu partnerovi náklonnosť aj iným spôsobom a dajte mu pocítiť, že ho stále ľúbite, aj napriek tomu, že veľkú časť emocionálnej energie možno venujete v tomto čase dieťaťu.
• Oddychujte! Toto je veľmi dôležitá súčasť procesu hojenia. Nerobte veľa vecí a rýchlo, aj keď sa možno cítite dobre. Jediné činnosti, ktoré by ste mali robiť, by sa mali vzťahovať na starostlivosť o dieťa. Nechajte druhých, nech vybavia záležitosti, varia, perú a starajú sa o domácnosť. Plánujte dopredu, aby vám mal kto pomôcť s týmito činnosťami.
• Spite, keď spí bábätko. Keďže môžete očakávať veľa nocí s prerušovaným spánkom, budete si často musieť zdriemnuť počas dňa. Snažte sa počas 24 hodín spať toľko (aj keď bude váš spánok možno rozdelený na viacej častí), koľko ste spali predtým, ako sa bábätko narodilo. Vypnite telefón a umiestnite na dvere oznam „Nevyrušovať!“.

Kedy požiadať o odbornú pomoc 
Ak si všimnete niektoré z nižšie uvedených príznakov, zavolajte vášho lekára alebo pôrodnú asistentku, pretože naznačujú, že hojenie nepokračuje tak, ako by malo, alebo že sa u vás vyskytla infekcia:
• Zvýšená teplota nad 37,8 °C, ktorá trvá dlhšie ako jeden deň.
• Svetločervené alebo silné krvácanie (očistky) po štvrtom dni po pôrode alebo veľmi veľké krvné zrazeniny v očistkách.
• Očistky, ktoré silno zapáchajú. Normálne očistky by mali mať mierne stuchnutý zápach podobný menštruačnému krvácaniu.
• Bolesti v dolnej oblasti brucha po prvých pár dňoch po pôrode.
• Príznaky infekcie (začervenanie, teplo, napuchnutie, stekajúci výtok) v oblasti nástrihu hrádze alebo cisárskeho rezu.
Ak sa riadite týmito odporúčaniami, budete prekvapená, ako rýchlo sa budete po pôrode opäť cítiť „v normále“, pretože mať dieťa je normálny proces, nie choroba, a vaše telo sa rýchlo uzdraví. Týchto pár dní menšieho nepohodlia počas hojenia veľmi rýchlo zatieni radosť z držania novorodeniatka v náručí.

Článok sme prevzali z www.pampers.sk.

Facebook