Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Texas otvára knižnicu bez kníh

27 feb Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Texas otvára knižnicu bez kníh
Texas otvára knižnicu bez kníh
 

BiblioTech je knižnica nového veku, ktorá už čoskoro otvorí svoje brány v San Antoniu. Zapožičať si v nej ale možno len elektronické knihy.

Prvá knižnica bez kníh v USA sa zrodila ako spontány nápad primátora Nelsona Wolffa, ktorý čítal vo svojej čítačke životopis Stevea Jobsa.

„Som náruživým čitateľom a mám rád fyzické knihy. Vlastním zbierku tisícky prvých edícií,“ prezradil Wolff pre ABC News, „no svet sa mení a toto je najlepšia a najefektívnejšia cesta ako poslúžiť komunite.“

Knižnica sa rozprestiera na ploche takmer 5000 stôp a samotný priestor pripomína zariadením Apple Store. Čitatelia majú možnosť čítať v nej na počítačoch a tabletoch, alebo si môžu zapožičat elektronickú čítačku. V prípade, že zariadenie na čítanie vlastnia, platia si len za výpožičku e-booku.

„Bude to prostredie, kde sa ľudia okrem iného majú možnosť naučiť, ako táto nová technológia funguje a ako získať prístup k obrovskému množstvu informácií,“ pokračuje Wolff, ktorý zdôraznil, že technoknižnica sa neusiluje nahradiť existujúce knižnice s fyzickými knihami v meste, ale dopĺňať ich svojimi službami nového veku.

„Papierové knihy strácajú kúzlo a pre budúcu generáciu, ktorá vyrastá na koncepte všadeprítomnej kompaktnosti budú mať len malé využitie,“ uzatvára Wolff.

Knižnice bez kníh nie sú žiadnym výstrelkom. Časopis Time sa o tomto fenoméne rozpísal ešte v roku 2011, kde ako príklad uviedol Drexelskú a Stanfordskú univerzitu, ktoré si takisto zriadili priestory pre knižnice bez kníh. Či sa projekt osvedčí, závisí na ľuďoch. Keď sa napríklad o niečo podobné pokúšali v Tuscone, po šiestich mesiacoch museli vrátiť do políc i fyzické knihy.

Svet kníh slúži mnohým experimentom. Napríklad v knižnici v Severnej Karolíne na nasledovnom videu sa o triedenie kníh stará robot.

Článok sme prevzali z blogu Gorila.sk.

Facebook