Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vražda na javisku

14 mar Odoslal v Horák Miroslav, Príbehy, osudy, priznania, detektívky | Komentáre vypnuté na Vražda na javisku
Vražda na javisku
 

V divadle „SCÉNA 96“ sa stala nevídaná vražda. Ešte počas večerného predstavenia, ktoré prerušili, sa dostavila polícia, aby vyšetrila, ako sa stala táto nečakaná udalosť. Hlavná predstaviteľka Nora Vacovská počas predstavenia odpadla v treťom dejstve priamo na javisku. Privolaný lekár z publika mohol už len konštatovať smrť. Súkromný detektív Sambol bol zhodou okolností práve na predstavení, takže vzápätí prišiel do zákulisia. Pozdravil sa s vyšetrujúcim kapitánom Hroncom z polície a so záujmom pozoroval a zisťoval, čo sa tu udialo. Bola to už ôsma repríza hry s názvom: Spoločníčky, a všetko prebiehalo, ako vždy predtým.

Detektív Sambol sa porozprával s hercami, spoluúčinkujúcimi toho večera so zavraždenou, ale na prvý pohľad ho nič zvláštne nezaujalo. Dozvedel sa, že Vacovská bola poprednou hviezdou tejto scény, bola bohatá a obývala v meste vilu, ktorú zdedila po rodičoch. Jej nebohí rodičia zahynuli pred rokmi pri autohavárii a zanechali dcére a synovi Milanovi veľký majetok. Otec bol riaditeľom mestskej banky. Syn Milan, mladý a veľmi rozšafný mládenec,  však svoj podiel majetku dosť skoro minul pri jeho hrách a zábavách. Zachránilo ho iba neskoršie manželstvo s bohatou dcérou istého lekárnika. Manžel Vacovskej Peter Herda je dramaturgom v divadle, nadaný divadelník, preto ho aj riaditeľ divadla trpel, hoci bol všetkým v tomto kultúrnom stánku známy ako alkoholik. S Norou Vacovskou už nežil, ba často prespával opicu v niektorej šatni. Nora, aby mala pokoj od neho, mu dávala neraz finančné injekcie, ktoré on prelial zväčša alkoholom dolu hrdlom. Krátko po udalosti patológia ohlásila vyšetrovateľom, že herečka zomrela na otravu kyanidom.

Detektíva zaujímal jej brat,  Ing. Milan Vacovský, ktorý zastával poprednú funkciu u firmy METACO, býval s manželkou v samostatnom byte, ktorý je jej majetkom. Manželia patria k mestskej honorácii, ale ako zistil detektív od policajných vyšetrovateľov, ich financie zďaleka nepokryli ich navonok predstieraný honor. Milan sa honosne zúčastňoval predstavení svojej sestry, vždy s veľkou kyticou a dokonca aj pri reprízach. Dával najavo ako sestru miluje, ako si ju váži.

„Nepochopím, ako sa to mohlo stať,“ povedal jej manžel Herda v divadelnom bufete Sambolovi, ktorý ho tu zachytil ešte kým bol triezvy. „Milovala ma, ja som z nej urobil veľkú herečku, a to sama uznávala,“ vzal zo stola pohár koňaku a vypil ho do dna.

„Vraj ste sa rozvádzali,“ pokúsil sa vylákať z neho nejakú kurióznu výpoveď.

„Ona sa chcela –  ja nie. To preto, lebo jej nadbiehal ten preafektovaný režisér!“

„Ktorý?“ opýtal sa Sambol.

„Ani mu neviem prísť na meno,“ opäť do seba prevrátil veľký koňak, „možno on ju otrávil, lebo ho nechcela.“

Detektív sa dozvedel od rekvizitára Homolku, že režisér, ktorý nadbiehal Vacovskej,  bol Jozef Baráz. Vždy ju obsadzoval v každej hre, ktorú režíroval, ona ho však viac menej ignorovala. Hecovala ho, dráždila, ale vzápätí odmietala. Dovádzala ho do zúfalstva.

Jeden z vyšetrovateľov detektívovi prezradil, že pri obhliadke vily zavraždenej našli v jej stole niekoľko zmeniek o pôžičkách od niekoľkých hercov, hudobníkov z divadla a bola tam aj zmenka na dosť vysokú sumu režisérovi Barázovi, ba dokonca zmenka na pôžičku bratovi Milanovi.

Pri rozhovore s rekvizitárom sa detektív dozvedel, že brat Milan Vacovský, keď prišiel na jej predstavenie, vždy nechal v rekvizitárni pre ňu kyticu a po predstavení jej ju odovzdali na javisku.

„Bolo to tak aj vtedy pri osudnom predstavení?“

„Spomínam si, že áno, ale keď kyticu doniesol,  som v rekvizitárni nebol.“

„Pohár s nápojom do tretieho dejstva ste pripravovali vy?“

„Vždy si rekvizity pripravím ešte pred predstavením,“ výrazne vypovedal Homolka. Sambol sa poďakoval a popýtal sa aj inšpicienta, či si nepamätá, kto bol pred tretím dejstvom na javisku.

„Iba kulisári, ktorí robili malé úpravy,  doniesli stolík a stoličky a odišli. Ešte rekvizitár doniesol podnos s nápojom na stolík.“

„Nikto viac tam nebol?“

„No spomínam si teraz, že prešiel cez javisko herec pán Drahovský. Šiel tadiaľ skratkou na toaletu a potom si prišiel pripravenosť scény obzrieť pán režisér Baráz.“

Detektív Sambol sa zamyslel, ešte raz si v hlave prekombinoval celú situáciu, ktorá sa odohrala pri osudnom predstavení, zašiel za kapitánom a oznámil mu, kto je vrah. Nemusel ho ani presviedčať, lebo on už pripravoval pre neho zatykač.

Kto je páchateľ?
Kto zavraždil herečku Noru Vacovskú?

Riešenie príbehu ”Vražda na javisku”:
Herečku Noru Vacovskú zavraždil brat Milan. Keď priniesol kyticu do rekvizitárne, tu využil moment, že bol sám a do pripraveného pohára s nápojom prilial jed.

Článok sme prevzali z obľúbeného ženského  portálu woman.sk.

Facebook