Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Test: Mám vysoký krvný tlak?

15 feb Odoslal v Horáková Katarína, Recepty, testy, Zdravie | Komentáre vypnuté na Test: Mám vysoký krvný tlak?
Test: Mám vysoký krvný tlak?
 

Vysoký krvný tlak sa na celom svete začína vymykať spod kontroly. Prognóza hrozí, že počet ľudí s hypertenziou by za 20 rokov mohol prekročiť miliardu. Už dnes je každý štvrtý dospelý obyvateľ postihnutý hypertenziou, ktorá zvyšuje riziko srdcových ochorení, mozgovej mŕtvice až smrti.

Bývate nervózny, keď máte veľa práce?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 9… NIE: 0…

Zaspávate ťažko?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 7… NIE: 0…

Mávate návaly pocitu horúca?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 9; NIE: 0…

Solíte veľa?
ÁNO: 4… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 7… NIE: 0…

Mali ste niekedy problémy s obličkami?
ÁNO: 6… NIEKEDY: 4… VEĽMI ČASTO: 11… NIE: 0…

Mávate častejšie poruchy zraku?
ÁNO: 6… NIEKEDY: 4… VEĽMI ČASTO: 11… NIE: 0…

Máte nadváhu?
ÁNO: 3… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 7… NIE: 0…

Vravia o vás (alebo si myslíte), že ste nepokojný človek?
ÁNO: 4… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 7… NIE: 0…

Bolí vás často hlava?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 11… NIE: 0…

Mávate búšenie srdca pri námahe?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 9 … NIE: 0…

Fajčíte/pijete alkohol – viac ako 1 pivo či pohárik vína denne?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 9… NIE: 0…

Máte červenú kožu na tvári?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 9… NIE: 0…

Často robíte viac vecí odrazu?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 7… NIE: 0…

Vravia o vás, že hovoríte rýchle?
ÁNO: 5… NIEKEDY: 3… VEĽMI ČASTO: 7… NIE: 0…

Vyhodnotenie
Do 25 bodov: Veľmi pravdepodobne, že nie ste typ, ktorý je náchylný na vysoký krvný tlak. Je však dobré vedieť, že riziko hypertenzie s vekom stúpa, preto bolo by dobré test čas od času zopakovať. Vyhýbajte sa faktorom, ktoré ho podporujú. Napríklad: nadváha, nedostatok pohybu, fajčenie, alkohol.

26 až 50 bodov: Máte už prvé náznaky vysokého krvného tlaku. Odporúčame vám preto jeho odbornú kontrolu. Takáto kontrola má však význam iba vtedy, ak sa zopakuje. Z jednorázového zistenia normálnych hodnôt nie je možné urobiť defi nitívny optimistický záver. Preto si pravidelne merajte tlak, aby ste mohli čo najskôr urobiť potrebné opatrenia proti nemu. Vysoký krvný tlak je totiž jeden z činiteľov vyvolávajúcich infarkt. Konzumujte zdravú stravu s množstvom šalátov, ovocia, zeleniny a vyhýbajte sa mastným jedlám. Dôležitý je aj vytrvalostný šport, ako cyklistika, plávanie, beh, rezká chôdza.

Nad 50 bodov: Už je u vás veľmi vysoká pravdepodobnosť zvýšenia hodnôt. Naša orientačná diagnóza znie: „hypertenzia“, ktorú určite potvrdí aj váš lekár. Za normálne platia 120/80 (mmHg). Pretože tieto zmeny v začiatočných štádiách nespôsobujú nijaké bolesti, tak neviete o svojej poruche zdravia a čoskoro hroziacich rizikách. Nesmiete však podľahnúť depresii a hodiť flintu do žita. Rešpektujte všetky pokyny svojho lekára a súčasne sa snažte ku svojej liečbe sami aktívne prispieť. Zmeňte spôsob života: zbavte sa stresu, dožičte si dostatok pravidelného pohybu, jedzte neslané jedlá, obmedzujte pitie kávy, alkoholu a zahoďte cigarety. Ak máte nadváhu, schudnite.

_________________________
ZACHOVAJME SI ZDRAVIE. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne zdravotné otázky týkajúce sa srdca, ciev, mozgu, detoxikácie organizmu, redukčnej či zoštíhľovacej diéty, ale aj mnohých ďalších tém zdravého životného štýlu a kuchárskych receptov, môžete ich nájsť v knihách z vydavateľstva Plat4M Books. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej rodine.

Facebook