Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Intímna hygiena: Mikróby POTREBNÉ ALEBO ŠKODLIVÉ?

11 aug Odoslal v Hojerová Jarmila, Kozmetika, krása | Komentáre vypnuté na Intímna hygiena: Mikróby POTREBNÉ ALEBO ŠKODLIVÉ?
Intímna hygiena: Mikróby POTREBNÉ ALEBO ŠKODLIVÉ?
 

Rodíme sa bez mikroorganizmov. Ale už v okamihu pôrodu, pri prvom nadýchnutí a kontakte s okolitým prostredím sa stretávame s mikroorganizmami. Odvtedy nás sprevádzajú celým životom, od kolísky až po hrob.

Ako prevencia proti infekciám vhodne pôsobia prípravky určené špeciálne na intímnu hygienu.

Osídľujú povrch pokožky i všetky sliznice – najmä sliznice zažívacieho traktu a pošvy. Nemálo ľudí sa domnieva, že mikroorganizmy (ľudovo „mikróby“) nám zbytočne znepríjemňujú a komplikujú život. A preto proti nim treba všetkými dostupnými prostriedkami bojovať, pretože sú pôvodcami mnohých ochorení. Nie je to pravda, ba je to veľký omyl!

Zdravá mikroflóra intímnych slizníc
Obzvlášť delikátne a ľahko zraniteľné je fyziologické  prostredie sliznice pošvy. Najdôležitejšou súčasťou jej zdravej mikroflóry sú mliečne baktérie – laktobacily, ktorých je asi 80 druhov. Na pošvovej sliznici je najdôležitejší Lactobacillus vaginalis (Döderleinov laktobacil). Vďaka prítomnosti ženského hormónu estrogénu sa podieľa na premene glykogénu (polysacharidu) na kyselinu mliečnu. To je veľmi záslužná činnosť, pretože takto zabezpečuje kyslé prostredie povrchu sliznice (pH 4 – 5,2). Kyslá sliznica udržuje škodlivé mikróby pod kontrolou.

Keď sa rovnováha naruší
Ak je mikrobiálna rovnováha v pošve narušená, môžu nastať problémy. Laktobacily ubúdajú a následne sa premnožia buď škodlivé baktérie alebo škodlivé kvasinky. Ak sa premnožia škodlivé baktérie, vzniká zápal sprevádzaný výtokom sfarbeným do žlta až zelena. Stáva sa to najmä ženám, ktoré na osobnú intímnu hygienu príliš nedbajú. Zvyčajne ide o sociálne slabšie skupiny alebo ženy hygienicky menej uvedomelé. Nepoznajú alebo nedodržujú zásadné hygienické návyky, ako je spôsob a početnosť umývania genitálu a spôsob používania toaletného papiera po použití WC.

Ak sa premnožia kvasinky (kandidy), vzniká zápal (vulvovaginálna kandidóza). Príznaky sú také charakteristické, že v prípade recidív je väčšina žien schopná infekciu jasne odhaliť. Sliznica pošvy je sýto červená a zdurená, páli a úporne svrbí. Ochorenie sprevádza biely tvarohovitý výtok nepríjemného zápachu. A toto sa stáva aj ženám mimoriadne čistotným. Kandide sa darí aj na iných teplých a vlhkých častiach tela, najmä v ústnej sliznici (múčnatka – soor), v kútikoch úst, medzi prstami na nohách, pod objemnými prsníkmi, v plienkovej oblasti a kožných záhyboch dojčiat.

Kvasinky nedostaneme, kvasinky máme
Kandidózy na povrchu tela spôsobujú rôzne druhy kvasiniek (Candida albicans, Candida crusei, Candida paraspsilosis a iné). Kvasinkové infekcie pošvovej sliznice spôsobuje najčastejšie Candida albicans (názov dostala podľa bielej farby), ktorá sa vyskytuje na intímnej sliznici u 50 percent klinicky zdravých žien. Kým sme zdraví, nijako nám neškodí a jej prítomnosť zostáva utajená. Náš imunitný systém sa za účinnej pomoci Laktobacilov dokáže jej nadmernému rozvoju brániť. Napriek tomu sa odhaduje, že dve z troch žien na celom svete prekonajú kandidózu aspoň jedenkrát za život, mnohé i opakovane. Preukázalo sa, že kvasinkovými infekciami trpia ženy nezávisle od veku, pôvodu, rasy či profesie. Kvasinková vaginálna infekcia nesmie byť interpretovaná ako dôsledok nedostatočnej hygieny – práve naopak.

———————————————————————–
Koža a sliznice sú „bojiskom“, na ktorom proti sebe bojujú dobré a zlé mikróby. Dobré sú tie, s ktorými človek žije v symbióze. Na povrchu zdravej pokožky a zdravých slizníc je ich priemerne asi 40-tisíc. Táto prirodzená mikroflóra obľubuje kyslé pH. Ako živnú pôdu využíva kyslý kožný film. Koža či sliznice majú zase prospech z odpadových produktov jej činnosti. Je to teda obojstranne prospešné spolužitie človeka a mikróbov. Strata ochrannej bariéry porušením kožného krytu, oslabenie imunity, zlá hygiena, nedostatky vo výžive a ďalšie faktory môžu vyústiť do vzniku kožných infekcií.
———————————————————————–

Ako riešiť rozšírenú kandidózu?
Pri rozvinutí prejavu infekcie už nepomôže ani najkvalitnejšia kozmetika. Nevyhnutná je návšteva gynekológa. On rozhodne, či stačí lokálne ošetrovanie postihnutých oblastí, alebo je nutná celková liečba antimykotikami. Naordinuje lieky, prípadne i výplachy vnútra páliacej pošvy takým dezinfekčným prípravkom, ktorý síce zničí kvasinky, ale neuškodí prospešným kyslotvorným baktériám.

Kozmetika na intímnu hygienu
Kvasinkovým infekciám je najlepšie predchádzať intímnou kozmetikou s pH 3,5 – 5,2. Je blízke fyziologickej hodnote sliznice pošvy a preto ju môžeme používať tak často, ako je potrebné. Na trhu sú nemydlové umývacie emulzie, gély a peny na intímnu hygienu. Obsahujú kyselinu mliečnu, prípadne aj ďalšie upokojujúce a zdraviu prospešné látky, akými sú výťažky z aloe vera, rumančeka kamilkového, nechtíka lekárskeho, vrbice vŕbolistej, šalvie lekárskej či pantenol, bisabolol, alantoín, čajovníkový olej, manukový olej, pinarol, a iné. Niektoré obsahujú aj probiotické laktobacily. Umývacie prípravky je vhodné používať každodenne. Nanášame ich na navlhčenú pokožku intímnych miest, jemne speníme, rozotrieme a opláchneme vodou. V hraničných situáciách nám dobrú službu urobia vlhčené obrúsky na intímnu hygienu.

Osveta
K správnej intímnej hygiene veďte aj dievčatká od najútlejšieho veku.

Príčiny kandidóz
Jestvuje viacero vnútorných a vonkajších faktorov, ktoré podporujú rozšírenie tejto kvasinkovej „pliagy“.

1. Najčastejšou príčinou býva oslabenie imunity celého tela, napríklad pri infekcii, prechladnutí, strese či únave.
2. Druhou príčinou môže byť dlhodobé užívanie širokospektrálnych antibiotík. Usmrtia nielen škodlivé mikróby spôsobujúce určitú chorobu v tele, ale aj vzácne Laktobacily. V pošve vytvoria dočasne sterilné prostredie, v ktorom sa potom kvasinky neuveriteľne rozmnožia už v priebehu niekoľkých hodín. K tomuto stavu prispieva aj užívanie kortikoidov a imunosupresívnych látok.
3. Treťou príčinou býva časté kúpanie v bazénoch s chlórovanou vodovodnou vodou. Ak prenikne chlórovaná voda do pošvy, v podstate ju vydezinfikuje. Ako sme uviedli vyššie, v tomto čistom vlhkoma teplom prostredí sa potom kvasinky rýchle rozvíjajú.
4. Štvrtou, veľmi častou príčinou býva prehnaná hygiena nevhodnou kozmetikou. Takou je klasické toaletné mydlo, umývacie gély a sprchovacie šampóny s neutrálnym alebo alkalickým pH. Tak ako aj chlórovaná voda, sú voči kyslému fi lmu alkalickými látkami, narúšajú prirodzené obranné mechanizmykože a podporujú rozvoj kvasiniek. Zintenzívnením hygieny sa ocitneme v bludnom kruhu. Tento nepriaznivý stav zhoršujú aj rôzne aromatické kúpele, vysoko parfumovaná kozmetika, parfumovaný toaletný papier, parfumované vložky a bežné dezodoranty.

____________________
Príspevok je z pripravovanej knihy od Doc. Ing. Jarmily Hojerovej, PhD. (viac nájdete v sekcii o autoroch

Facebook