Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ivan Hričovský – rady do záhrady: Január II.

07 jan Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Ivan Hričovský – rady do záhrady: Január II.
Ivan Hričovský – rady do záhrady: Január II.
 

Stránka s radami do záhrady prof. Ing. Ivana Hričovského, DrSc., na Facebooku sa teší veľkej popularite medzi čitateľmi. Predstavme si niektoré praktické rady do záhrady, ktoré v minulosti najviac zaujali návštevníkov profilu na Facebooku Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský.

Ak hľadáte inšpiráciu, rady, odporúčania, tipy
pre vaše práce v záhrade,
kliknite na Zeleného ježka – eshop,
ktorý poskytuje niekoľko najpopulárnejších kníh
od profesora Ivana Hričovského a ďalších autorov.
Stačí iba, aby ste klikli SEM.

paradajky tomatoesOPORA PRE RAJČINY. Predstavme si praktickú oporu pre rajčiny. Šikovný záhradkár túto skladačku zhotoví hravo za pár minút, stačí mať len tenšie a hrubšie hliníkové trubky a navŕtať do nich dierky. A potom ich podľa obrázku pozasúvať do seba. Do stredu vytvoreného priestoru nakoniec zasadíme plant rajčin. Pri raste rastliny vieme nové výrastky jednoducho priväzovať o oporný podstavec. Vytvoriť tento stojan sa dá aj z rovných drevených konárov, ktoré nám ostanú po jarnom reze stromkov.

rolky toaletný papier rolls toalet paperROLKY Z TOALETNÉHO PAPIERA. S veľmi praktickým nápadom som sa stretol len nedávno. Pripravujete si planty pre jarné sadenie? Vynikajúcou pomockou sú prázdne rolky z toaletného papiera. Postavíte ich do nepremokavej nádoby z umelej hmoty alebo zo skla a vložíte do nich kvalitnú zem. Zasadíte semienka a pravidelne polievate. Po čase rastlinky vyrašia a začnú spevňovať. Keď príde čas výsadby, stačí jednotlivé rolky celé aj s plantou vkladať do zeme. Papierové rolky sa postupne v zemi rozložia.

jahody maľba strawberry drawing

product/122-patogeny-a-parazity

NAMAĽOVANÉ JAHODY. Táto ochrana úrody jahôd proti večne hladným vtákom je veľmi účinná. Operence totiž majú obzvlášť dobrú pamäť. Šťavnaté plody nakreslené na kamene zaliate do betónu chodníkov okolo jahodových polí celú jar lákajú a nabádajú vtáky ku konzumácii. Keď jahody dozrejú a sú vhodnou pochúťkou pre vtáky hľadajúce chutnú potravu, nie sú už natoľko vyhľadávaným cieľom.

OBERANIE A USKLADNENIE MALÍN. Plody raz rodiacich odrôd oberáme od júna a remontantných ešte aj v októbri. Vhodný čas na zber malín je skoro ráno. Plody nesmú byť prezreté. Oberáme ich do košíčkov, maximálne v troch vrstvách. Maliny prakticky neuskladňujeme a snažíme sa ich konzumovať čerstvé. Viac sa dočítate o malinách TU.

ZÁHRADNÁ HOJDAČKA. Máte v záhrade veľký strom? Nuž využite ho a na pevný konár upevnite hojdačku. Poteší nielen deti a vnúčence, ale aj vy si môžete niekedy „prefúknuť“ hlavu. Dôležitá je však nosnosť konára, aby sa celkovo neulomil a potom i druh hojdačky. Konár obalíme nejakým izolačným materiálom – napríklad na potrubie alebo gumou – a až na to zavesíme laná. Upevníme to tak, aby sa počas hojdania kôra na konári nenarušila. A teraz už budete mať o jednu atrakciu v záhrade navyše – isto dôvod prečo prídu radi do záhrady aj mladší členovia vašej rodiny.

hrušky hruška pearNEDOCENENÉ OVOCNÉ DRUHY. Hrušky patria na Slovensku medzi nedocenené ovocné druhy. Z celkovej výmery sadov všetkých ovocných druhov predstavujú len 1,5 percenta. Spotrebu plodov hrušiek možno len veľmi ťažko odhadnúť, ich nedostatok je hlavne v zimných mesiacoch. Hrušky sú náročnejšie na pôdne a klimatické podmienky, ako jablone. Vyžadujú teplé a stredne teplé oblasti. Priemerná ročná teplota má byť nad 8 °C, úhrn ročných zrážok 400 až 600 milimetrov. Prvá zóna pestovania vyžaduje nadmorskú výšku do 300 metrov, pôdy hlinisto-piesočnaté až hlinité. Pri výbere vhodných mikroklimatických polôh sa často pestujú aj v nadmorskej výške do 500 metrov, s priemernou teplotou 6,5 °C a zrážkami 700 milimetrov.

Osvedčené rady do záhrady banner

ĎALŠIE ČLÁNKY

Invázia slimákov a slizniakovslimák snail slug
V tlači sa v posledných dňoch objavili správy o tom, že sa môžeme “tešiť” na najväčšiu inváziu slimákov a slizniakov za posledné roky. Všetci vieme, že sa tieto útoky v tomto storočí opakujú takmer každý rok a nie sú už ničím výnimočným. Príspevok na stránke profesora Hričovského vyvolal veľkú odozvu medzi jeho priaznivcami. Mnohé sú poučné a kopírujú ich skúsenosti. Radi tieto praktické skúsenosti dávame do pozornosti všetkým, ktorých slizniaky a slimáky trápia v záhradách. Zaručených návodov …

Zakladáme predzáhradkuzáhrada žena kvety flowers woman
Záhradka pred domom je akousi vizitkou ľudí, ktorí si spokojne nažívajú za plotom a múrmi domu. Možno si to ani neuvedomujete, ale každá návšteva či okoloidúci na nej spočinú zrakom. A ak ste povestní sezónnou výzdobou, okolitý svet bude aj tento rok očakávať od vašej predzáhradky niečo extra. Ak ste sa práve presťahovali do vidieckeho domčeka alebo ste konečne po zime dokončili všetky práce vo svojej novostavbe, začínate s čistým štítom. Najskôr zistite, kadiaľ presne vedú inžinierske siete a urobte …

Prečo pestovať černicečernice blackberry drobné ovocie
Černice patria medzi výnimočné druhy drobného ovocia. Napriek tomu bolo ich pestovanie v záhradách ešte donedávna rozšírené len v teplejších oblastiach Slovenska. Mohol zato nedostatočný výber odrôd. Tie dostupné boli síce chuťovo príbuznejšie lesným černiciam ako tie súčasné, boli však charakteristické menšími plodmi. Veľkoplodé odrody zas boli zväčša tŕnisté alebo málo odolné voči zimným či jarným mrazom. Táto situácia v sortimente sa však časom postupne menila, vďaka čomu máme dnes …

___________________ MÁTE UŽ KNIHY DO VRECKA? ___________________

KOMPLETNÁ EDÍCIA KNIHY DO VRECKA
Od 25. novembra sme pre vás pripravili skvelú akciu v spolupráci s vydavateľstvom Plat4M Books. Novú edíciu knižiek sme sa rozhodli ponúknuť v obmedzenom množstve v jednom balíku a za bezkonkurenčnú cenu 20,99 €, pričom ušetríte takmer tri eurá oproti predajnej cene. Objednávajte TU.

Katarína Horáková: Krása prichádza zvnútra, Plat4M Books, 2016, 3DKatarína Horáková: Patogény a parazity, Plat4M Books, 2016, 3DJana Vančová, Henrieta Karabová, Kúzelné recepty na čarovný život, Plat4M Books, 2016, 3D

Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3D

 

 

 

 

 

IVAN HRIČOVSKÝ RADÍ ZÁHRADKÁROM
Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube. Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

Ivan Hričovský: Množenie gaštanov
Ivan Hričovský: Drobné ovocie na Liptove
Ivan Hričovský: Vhodné odrody jabloní na štíhle vreteno
Ivan Hričovský: Pestujeme čučoriedky
Ivan Hričovský: Rez stĺpovitej čerešne
Ivan Hričovský: Hĺbka výsadby ovocných stromov
Ivan Hričovský: Keď orechy padajú
Ivan Hričovský: Vysádzame jahody na to isté miesto?
Ivan Hričovský: Oporný stĺpik
Ivan Hričovský: Vinič pri stene domu
Ivan Hričovský: Môžeme na jeseň vysádzať čučoriedky?
Ivan Hričovský: Pestovanie malín
Ivan Hričovský: Marhuľa po porážke
Ivan Hričovský: Slnečný úpal hrušiek
Ivan Hričovský: Úprava mladej hrušky rezom
Ivan Hričovský: Rez hrušky v auguste
Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach?
Ivan Hričovský: Výsadba jabloní
Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky?
Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský?
Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle
Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka
Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života
Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno 
Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne 
Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili
Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme?
Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre
Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule
Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova
Ivan Hričovský: Letný rez figy
Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree
Ivan Hričovský: Letný rez ringloty
Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ
Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica

Facebook