Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Oddelená strava: Ako začať?

09 feb Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, O knihe, Oddelená strava, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Oddelená strava: Ako začať?
Oddelená strava: Ako začať?
 

Predstavme si ďalší zaujímavý príspevok z knihy Oddelená strava: Zdravé chudnutie. Autorka publikácie profesorka Katarína Horáková v ňom vysvetľuje ako začať s oddelenou stravou.

Prechod na správnu výživu potrebuje určitý čas. Vymaniť sa zo závislosti od potravy býva veľmi ťažké. Obezita nemusí byť dedičná, ale často sa dedí vžitá dispozícia pre jej vznik, určitý typ látkovej premeny či stravovacích návykov v rodine. U každého nemožno tieto návyky „lámať cez koleno“, zo dňa na deň. Povedať si však – MAL BY SOM – je málo. To nestačí, musím chcieť! Aby sme nielen prakticky, ale predovšetkým psychicky zvládli proces prechodu na oddelenú stavu. Ak sa nám toto podarí, prekonáme prvú prekážku, ktorá každého z nás čaká hneď na začiatku.

Začnime tým, že:
– Konzumujeme pomalšie, čo je dôležitý predpoklad ovládania chuti do jedla.
– Postupne zmenšujeme porcie: polievku jedzme zo šálky, hlavný chod z dezertného taniera, olej či maslo obmedzme na dve lyžičky denne. Namiesto cukru začnime používať nerafinovaný (hnedý) cukor, med či prírodné sladidlo, namiesto piva presedlajme na červené víno, dobrá voda nám nahradí sladené limonády, koly a toniky. Vôbec najlepšia je voda z ovocia, takže pomaly prejdime na ovocné a zeleninové šťavy a jedzme ovocie aspoň doobeda.
– Konzumujeme iba vtedy, keď sme hladní a prestaneme, len čo pocítime sýtosť. Vyvarujme sa tzv. utajeného prejedania – tu zobnem, tam zobnem. Na stole majme neustále tanier s ovocím a celozrnný chlieb či grahamový rožok.
– Nevynechávame jedlá, pretože to, čo vynecháme pri jednom jedle, často doženieme pri ďalšom. Môže to navyše viesť k spomaleniu metabolizmu.
– Zameníme maškrty (zemiakové lupienky, arašidy, slané tyčinky, keksy) za tekvicové alebo slnečnicové semená, najlepšie čerstvé a nepražené a za rôzne druhy orechov.
– Doprajeme si dostatok kvalitnej vlákniny z marhúľ, sušených sliviek, šošovice, fazuľových luskov, hrášku.
– Prinútime sa na polhodinovú prechádzku denne, o mesiac – dva sa nespoznáme.

Nepotrebujeme si zapamätať žiadne špeciálne jedálne lístky, dbajme len na to, aby každé jedlo tvorila jediná kombinovaná potrava. To znamená, že z dobroty, ktorú varíme rodine, si vyberieme mäso alebo prílohu a pridáme si dusenú i surovú zeleninu – podľa zásad oddelenej stravy. Alebo varme tak, aby jedlo vyhovovalo nielen nám, ale celej rodine. Recepty na inšpiráciu nájdete v samostatnej kapitole tejto knihy.

_______________________
Autorkou knihy Odelená strava: Zdravé chudnutie je profesorka Katarína Horáková. Táto publikácia je “kniha matka” zo série kníh o oddelenej strave. Do tejto série patria: Oddelená strava: Recepty a diéty (Plat4M Books, 2012) a dve pripravované publikácie Oddelená strava: Krása prichádza zvnútra (Plat4M Books, máj 2014) a Oddelená strava: Pomóc! Nemôžem schudnúť! Nemôžem pribrať! (Plat4M Books, október 2014).

Facebook