Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Všetci sa tešia na jahody

19 jún Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Všetci sa tešia na jahody
Všetci sa tešia na jahody
 

V júni nás síce potešia svojimi plodmi viaceré ovocné druhy, ale všetci sa určite tešia na dozrievanie jahôd. Ich zber trvá približne mesiac a asi nikdy sa ich nenasýtime.

Jahody možno pestovať vo voľnej pôde i v nádobách. Oba spôsoby majú svoje výhody a nevýhody, ako aj svojich priaznivcov. Bežnejšie je v záhradách, samozrejme, pestovanie v záhonoch a to buď vo voľnej pôde, alebo v pôde prikrytej čiernou netkanou textíliou. Tá urýchľuje termín zberu, chráni jahody pred vymrznutím a tiež zabraňuje styku jahôd s pôdou, vďaka čomu sú plody čistejšie a menej plesnivejú. Porast jahôd je z rovnakého dôvodu vhodné pred samotným zberom nastlať slamou a to nielen pri pestovaní vo voľnej pôde, ale pre dokonalosť aj v záhonoch z netkaných textílií. Slamu aplikujeme do porastu aspoň dva týždne pred dozrievaním plodov. Dbáme na to, aby bola rovnomerne rozmiestnená v celom poraste a čo najtesnejšie k vysadeným rastlinám. Pri jej aplikácii výhony s kvetmi a vyvíjajúcimi sa plodmi opatrne nadvihneme a slamu umiestňujeme pod ne. Takto zabránime akémukoľvek styku s pôdou, čo oceníme o pár týždňov v čase dozrievania.

Zbierame ich mesiac
K tomu dochádza na prelome mája a júna a trvá približne mesiac. Periódu zberu si možno predĺžiť pestovaním odrôd s rôznymi termínmi dozrievania. Zber sa dá urýchliť tiež kombináciou pestovania vo voľnej pôde a v nevykurovaných skleníkoch.

Zber vykonávame priebežne, zberáme iba dokonale vyzreté plody. Tie spoznáme podľa intenzívneho červeného sfarbenia. Jednotlivé zbery by nemali byť menej často ako každé tri dni. Oneskorenie zberu vedie k rýchlemu vývinu a prezrievaniu plodov, ktoré následne zahnívajú priamo v poraste.

Plody konzumujeme alebo spracúvame tesne po zbere, krátkodobo sa dajú tiež skladovať v chladničke. Potreba množstva sadeníc je individuálna podľa potrieb konkrétnej rodiny, vychádzať treba z faktu, že jedna sadenica prináša úrodu približne pol kilogramu ročne.

Viac o výsadbe jahôd a ich nových odrodách prinesieme v ďalších príspevkoch.

________________________
NEDOSTALI STE DOMA V ZÁHRADE? Najnovšie číslo časopisu si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/3237 7777 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 eura na celý rok.

Facebook