Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Príbeh študenta – športovca

23 jún Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Príbehy, osudy, priznania, detektívky, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Príbeh študenta – športovca
Príbeh študenta – športovca
 

Tento príbeh z knihy Ako mať zdravý mozog v každom veku je úvodom do časťi, kde autorka píše o superživinách mozgu nevyhnutné na jeho obnovu a optimálnu funkciu.

Nedávno som dostala e-mail od pani Eleny, v ktorom mi napísala s istým pobúrením, čo zistila u jej mladého príbuzného. Je to športovec telom i dušou a venuje sa predovšetkým futbalu pod odborným trénerským vedením. Rodičia sa mi sťažovali, že v ostatnom čase má chlapec veľké problémy. Je roztekaný, nevie sa sústrediť, keď sa pripravuje na skúšku, ťažko si fakty pamätá a má pocit, že stráca orientáciu. Je ľahko zmanipulovateľný, zanedbáva školu, prednášky a dokonca začal hľadať pomoc až na psychiatrii. Hoci mu predpísali lieky, tie však po mesačnom užívaní odmietol, lebo mu vôbec nepomáhali.

Ako som sa dozvedela, vyše roka svoju životosprávu si udržiaval presne podľa pokynov trénera. Tu som pocítila, že toto je pravá príčina jeho problémov. Prečítala som, pani profesorka, myslím všetky vaše knihy a mám istú predstavu i skúsenosť, ako si udržať kondíciu a celkové zdravie. Je smutné, ako si niektorí kondiční tréneri myslia, že sú zároveň aj odborníci na výživu. Ako som sa dozvedela, jeho tréner tvrdí a presvedčil ho, že organizmus musí nastaviť tak, aby čerpal energiu z tukov a proteínov. Uprednostňuje celodenné hladovanie, večerné prejedanie sa a sacharidy úplne zo stravy musí vylúčiť. Ďalej radí športovcom zaradiť do jedálnička proteíny, ktoré obsahujú vetvené aminokyseliny BCAA – akoby náhradu za jedno jedlo.

Poradila som príbuzným, že chlapec musí celkom zmeniť stravovanie. Musí v strave primerane konzumovať aj sacharidy, ryžu, pečivo, zemiaky, ovocie a zeleninu. Toto predtým vôbec nejedol. Proteíny neužíva, pretože mu rodičia nedávajú peniaze na ne. Ako som pozorovala pri mojich častých stretnutiach s mladými ľuďmi, problém takéhoto mýlneho stravovania je medzi mládežou veľmi rozšírený a nevedia ani prečo potom majú ťažkosti v škole, keď im to učenie akosi nejde.

Mládenec, syn mojich príbuzných, premeškal jeden celý semester a po zmene stravovania počas letného semestra hravo zvládol všetky skúšky ešte za zimný semester a priebežne sa pripravuje a učí aj na predmety letného semestra. Pritom trénuje každý deň, zmenil klub, hrá ďalej úspešne futbal a študuje v treťom ročníku na VŠE. Prišiel na to, že to celodenné hladovanie – ako rada „odborníka na výživu“ – mu nerobila dobre. Mám dobrý pocit, že vďaka poznatkom, ktoré som získala čítaním vašich kníh, som správne poradila a pomohla.

________________
Príspevok je z publikácie Katarína Horáková: Ako maž zdravý mozog v každom veku, ktorá vyšla v našom vydavateľstve v roku 2014.

Facebook