Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Na koľkoročnom dreve rodia ovocné druhy?

22 mar Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Na koľkoročnom dreve rodia ovocné druhy?
Na koľkoročnom dreve rodia ovocné druhy?
 

Kvetné puky sa zakladajú na rôznych typoch výhonkov a konárikov, kde tvoria rodivý obrast. Ich pozícia v korune a utváranie sú typické pre jednotlivé ovocné druhy. Rozdielnosť je možné pozorovať i medzi jednotlivými odrodami v rámci druhov. Tejto problematike sa venujem aj v najnovšom marcovom čísle mesačníka Doma v záhrade. Táto téma je pravidelne každý rok dôležitá pri reze ovocných stromkov a drobného ovocia.  

Portret_Hricovsky-Ivan_566x566Článok sme prebrali z marcového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Ivan Hričovský  

Poznanie rodivého dreva a umiestnenia kvetných púčikov je dôležité pre správnu voľbu spôsobu rezu a jeho využitie na reguláciu úrody. Kôstkoviny režeme po zbere úrody, ale slivkoviny môžeme rezať do konca marca, prípadne začiatkom apríla. Konkrétne rodivé útvary sú pri jabloniach a hruškách rodivý výhonok s dĺžkou viac ako150 milimetrov s vrcholovým zmiešaným kvetným púčikom. Ďalej sú to krátke rodivé výhonky, rodivé hroty, prstencovité konáriky a tak ďalej.

Lieska rodí na jednoročnom dreve
vo štvrtom až v piatom roku po výsadbe.

Hrušky a čerešne na dvojročnom
Jabloň rodí na dvojročnom dreve, ale sú odrody rodiace aj na jednoročnom dreve, napríklad Rubín, Rubinola, a niekedy sa vyskytne aj na jednoročnom dreve pri odrode Golden delicious. Hrušky rodia na dvojročnom dreve, tam nie sú výnimky. Pri slivkách na ročnom dreve nachádzame úrodu najmä pri odrodách, ktoré hojne a skoro rodia. Niektoré rodia na dvojročnom dreve. Višne rodia na jednoročnom dreve. Čerešne rodia na dvojročnom dreve. Broskyne rodiana jednoročnom dreve. Marhule na jednoročnom dreve. Lieska rodí na jednoročnom dreve vo štvrtom až v piatom roku po výsadbe. Takisto orech kráľovský a ďalšie škrupinoviny, ako napríklad mandle, rodia na jednoročnom dreve. Viac sa môžete dozvedieť v knihe Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana.

Červené a biele ríbezle na dvojročnom dreve.
Egreše rodia na jednoročnom dreve.

Ríbezle, maliny, černice
Čierne ríbezle a josta rodia na jednoročnom dreve. Červené a biele ríbezle na dvojročnom dreve. Egreše rodia na jednoročnom dreve. Maliny sú jedenkrát rodiace, napríklad Granát, táto odroda dozrieva v júli. Po vyzretí staré drevo odrežeme a mladý letorast necháme na budúcu úrodu. Potom máme remontantné maliny, ako je Adam, kde popri materskom vyrastajú mladé letorasty, ktoré rodia už v septembri, októbri, novembri. Na jar sa skrátia na jeden púčik pod metlinou a v tom istom roku ešte dajú druhú úrodu. Černice rodia na jednoročnom dreve.

_________________________
OBĽÚBENÁ EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

_________________________
ZÁHRADKA V KVETINÁČI. Predstavujeme vám veľmi zaujímavú pomôcku pre pestovateľov na balkónoch alebo na terasách – Mini Bio Záhradku – samozavlažovací kvetník s oporami špeciálne určený na pestovanie zeleniny ako sú rajčiny, papriky, uhorky, balkažán, liečivé bylinky a podobné zeleniny. O podrobnosti sme požiadali pána Jaroslava Krajčoviča, aby nám podrobne predstavil tento praktický kvetináč. Viac nájdete TU.

_________________________
Doma v záhrade, marec 2016NOVÉ ČÍSLO UŽ NA STÁNKOCH. Mnoho zaujímavých a poučných článkov si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu DOMA V ZÁHRADE, ktorý nájdete na všetkých novinových stánkoch iba za 0,60 €. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 € na celý rok.

Facebook