Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rady šéfkuchára (3): Recepty

02 sep Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Rady šéfkuchára (3): Recepty
Rady šéfkuchára (3): Recepty
 

Rady skúsených gurmánov do tajov kuchyne a chutných jedál sú nesmierne cenné a vyhľadávané nielen mladými manželkami, ale aj skúsenými kuchármi a kuchárkami. S radami jedného z najznámejších slovenských šéfkuchárov Františkom Janatom ľahko zvládnete aj zložité mäsové špeciality. Naučíte sa vyberať mäso, rozpoznávať jeho kvalitu, kedy ho nakupovať, ďalej pripravovať najlepšie bifteky, ragú, perkelt, paprikáš, soté, ale aj cordon bleu, roastbíf, rozličné steaky a iné známe mäsové špeciality.

SOTÉ – mäso nakrájané na tenké rezance pripravené ako minútka. Môže byť z hydiny, bravčového karé, panenky, hovädzej roštenky, sviečkovej a tiež z diviny. 
Príprava: Mäsové rezančeky osolíme, okoreníme (môžeme pokvapkať olejom a nechať na chlade asi hodinu odstať) a poprášime maizenou. Na rozpálenú panvicu nalejeme olej a mäso na ňom prudko (asi 6 minút) opečieme. Takto je mäso rýchlejšie hotové, mäkké a šťavnaté, lebo povrch sa uzavrie a šťava a bielkoviny z mäsa ostane vo vnútri.

PERKELT – mäso pokrájané na kocky, dusené na paprikovom základe.
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme lyžicu paradajkového pretlaku, orestujeme, stiahneme z tepla a do mierne vychladnutého primiešame mletú papriku. Zalejeme troškou vody, necháme zovrieť a potom vložíme mäso. Dusíme domäkka. Šťavu vydusíme na tuk, poprášime asi lyžicou hladkej muky, zalejeme vývarom podľa potreby a za stáleho miešanie povaríme asi 20 minút. Ak chceme viac šťavy, zahustime zápražkou, ktorú pridáme asi pol hodiny pred dokončením. Často miešame, aby omáčka neprihorela.

PAPRIKÁŠ – mäsové plátky alebo kocky dusené na paprikovom základe, do šťavy pridávame smotanu s mliekom.
Príprava: Pripravíme mäso ako na perkelt, ak použijeme mäsové plátky, najprv ich naklepeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme v horúcom oleji. Až potom vložíme do vriaceho základu. Do omáčky nakoniec vlejeme kyslú smotanu a mlieko. Do smotany 15 minút pred varením primiešame hladkú muku, aby sa smotana nezrazila.

RAGÚ – dusené mäso nakrájané na kocky s hustejšou zeleninovou omáčkou. Pripravuje sa na zeleninovom základe.
Príprava: Na horúcom tuku opražíme cibuľu dosklovita, pridáme asi 100 g nakrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) a zalejeme vývarom (len toľko, aby zelenina s mäsom bola prikrytá). Necháme zovrieť, vložíme kocky masa a udusíme domäkka. Hotové mäso vyberieme a zeleninu prepasírujeme (môžeme tiež rozmixovať, vtedy však najprv vyberieme korenie). Nakoniec zahustime mukou a spolu povaríme. Na divinové ragú opražíme cibuľu do svetlohneda a do zeleninového základu primiešame lyžicu slivkového lekváru, bobkový list, borievky, celé čierne a nové korenie. Ragú pripravujeme aj z hydinového, teľacieho, bravčového a hovädzieho masa, namiesto zeleniny môžeme použiť hríby.

Kto je František Janata?
František Janata je prezident Slovenského  zväzu kuchárov a cukrárov. Okrem Slovenska pracoval v 11 krajinách, niekoľkokrát úspešne viedol aj slovenský reprezentačný tím v celosvetových kuchárskych olympiádach.

Martina Hanzelová, František Janata:
MALÁ ŠKOLA VARENIA
Metro Media, 2006

Varenie je umenie, hovoria labužníci. Potrebuje však aj fortieľ, tvrdia majstri kuchári. Kuchárskych kníh je veľa, no máloktorá vám prezradí finty, ako čo pripraviť, aby sa jedlo vydarilo a chutilo tak akurát. To totiž nevyčítate zo žiadneho receptu, to sa získava iba poctivou a dlhoročnou praxou. Ale je aj druhá možnosť: zobrať si na pomoc skúseného kuchára a pomocou jeho rád razom zvládnuť celú kuchársku abecedu. Ponúkame vám malú školu varenia s majstrom kuchárom Františkom Janatom, prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Pod jeho vedením aj začiatočník môže ohúriť svojím kuchárskym umením. V tejto útlej knižke sa krok za krokom naučíte pripravovať jedinečné a chutné delikatesy, dozviete sa množstvo nezaplatiteľných rád o jedle a o varení. A v každej kapitole nájdete ešte aj veľa ďalších receptov našich čitateľov.

Martina Hanzelová, František Janata:
MALÁ ŠKOLA PEČENIA
Metro Media, 2007

Dozviete sa v nej aj veľa dobrých rád a tipov čo robiť, aby sa pečenie vydarilo. Pečené, zapekané, plnené mäsité i bezmäsité pokrmy, ale aj chutné koláče, záviny, torty či ďalšie sladké dobroty zvládnete s nami bez problémov. Malú školu pečenia rozdelili autori na dve časti. Prvá je venovaná slaným pokrmom: rôznym druhom mäsa, zapekanej zelenine a cestovinám. V druhom diele nájdete podrobné postupy prípravy a pečenia základných druhov ciest a múčnikov. Okrem cenných rád kuchárskych majstrov a podrobného návodu na pečenie jednotlivých jedál sme do knižky zaradili aj stručný prehľad pomôcok a nástrojov, ktoré potrebujete na prípravu pečených pokrmov. Samozrejme, dôležitú časť knižky tvoria opäť výborné a odskúšané recepty čitateľov časopisu Moderná žena.

Ďalšie rady od Františka Janatu nájdete tu:
Rady šéfkuchára (1): O mäse
Rady šéfkuchára (2): O mäse
Rady šéfkuchára (3): Recepty
Rady šéfkuchára (4): Recepty

Rady sú z knihy Malá škola varenia, ktorá vyšla v roku 2006.

Facebook