Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Najlepšie zarábajúci autor

05 sep Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, O knihe, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Najlepšie zarábajúci autor
Najlepšie zarábajúci autor
 

Magazín Forbes uverejnil každoročný zoznam najlepšie zarábajúcich autorov, v ktorom sa na vrchole umiestnili James Patterson, Stephen King a Janet Evanovich.

James Patterson je známy predovšetkým vďaka sérii o psychológovi Alexovi Crossovi. Filmová adaptácia nesúca meno jeho hrdinu sa do kín dostane začiatkom novembra v hlavnej úlohe s Matthewom Foxom a Tylerom Perrym.

TOPka pozostáva prevažne zo známych autorov, ktorých podstatnú časť tvoria spisovatelia pre deti a mládež, menovite Stephenie Meyer (Súmrak), Suzanne Collins (Hry o život), J. K. Rowling (Hary Potter), Jeff Kinney (Denník odvážeho bojka), Rick Riordan (Percy Jackson).

Zoznam vzniká výpočtami zohľadnujúcimi údaje od samotných autorov, ich agentov, vydavateľov a ďalších expertov, ako i čísel predajnosti, ktoré ponúka marketingová spoločnosť Nielsen.

Hoci sa v rebríčku umiestnili najvyššie páni spisovatelia, ženské autorky z roka na rok zmenšujú mužský náskok, tentoraz hlavne vďaka trojici Suzanne Collins, E. L. James (Päťdesiat odtieňov sivej) a J. K. Rowling (očakávaný román The Casual Vacancy). Ich plný vplyv sa však prejaví až v budúcoročnej topke, keďže analytici prestížneho ekonomického magazínu berú za tento rok do úvahy údaje len za obdobie máj 2011 – máj 2012 a najviac mieša karty práve (pred-)vianočná sezóna.

Forbes predpokladá, že minimálne E.L. James, ktorej erotická trilógia je v Británii aktuálne najpredávanejším titulom roka, má šancu ocitnúť sa v budúcoročnom rebríčku na prvej priečke.

Päťdesiat odtieňov sivej autorky E. L. James je v Británii najpredávanejšou knihou roka.

TOP15 najlepšie zarábajúcich autorov za obdobie od mája 2011 do mája 2012:

1. James Patterson: 94 miliónov*
2. Stephen King: 39 miliónov
3. Janet Evanovich: 33 miliónov
4. John Grisham: 26 miliónov
5. Jeff Kinney: 25 miliónov
6. Bill O’Reilly: 24 miliónov
7. Nora Roberts: 23 miliónov
8. Danielle Steel: 23 miliónov
9. Suzanne Collins: 20 miliónov
10. Dean Koontz: 19 miliónov
11. J. K. Rowling: 17 miliónov
12. George R. R. Martin: 15 miliónov
13. Stephenie Meyer: 14 miliónov
14. Ken Follett: 14 miliónov
15. Rick Riordan: 13 miliónov

* čísla sú uvádzané v amerických dolároch
Článok je prevzatý z Gorila News a jeho autorkou je Aneta Kažimírová.

Facebook