Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ranné chuťky

10 nov Odoslal v Chudneme, diéta, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ranné chuťky
Ranné chuťky
 

Existuje aspoň desať dôvodov, prečo sa oplatí raňajkovať. Alebo netúžite ani úspešne schudnúť, ani zlepšiť známky svojich detí z matematiky?

Peter neraňajkuje. Tvrdí, že do seba ráno nič nedostane. Nervozitu zaháňa cigaretou, malátnosť kávou. V práci sa mu do obeda radšej nikto neprihovorí. Ani Táňa, jeho manželka. Hoci vie, že by stačilo tak málo. Cez víkend má totiž doma úplne iného muža. Pokojného, usmiateho. „Peter je presvedčený, že od pondelka do piatka ho ničí pracovný stres. Je pravda, že mu od rána vyzváňa telefón, ale nepresvedčí ma, že s plným žalúdkom by ho neskladal pokojnejší,“ krúti hlavou učiteľka v materskej škôlke. Bez raňajok by na bandu besných škriatkov nemala silu. A už vôbec by v štyridsiatke po dvoch deťoch nevážila toľko, ako na vysokej. „Raňajkovať ma naučili v štúdiu na úpravu životosprávy, keď som vážila o osem kíl viac a márne som skúšala jednu diétu za druhou,“ spomína na kruté obdobie vlčieho hladu štíhla dáma.

Do postele nie!
„Je veľa vedecky dokázaných dôvodov, prečo sa treba ráno najesť,“ súhlasí odborníčka na výživu prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. „Počas noci bez potravy váš organizmus spotrebuje zásoby glukózy ako zdroja energie. Na produkciu tepla na spánok, regeneráciu orgánov, syntézu hormónov, posilnenie imunitného systému… Je jasné, že mozog a svaly bez energie nemôžu fungovať,“ upozorňuje na prirodzené potreby vášho organizmu. Jedine raňajkami obnovíte optimálnu hladinu cukru v krvi a získate všetky nutné každodenné živiny. Nemusíte jesť ako králi. „Mnohým ráno slabo trávi. Preto sa pri výbere raňajok riaďte hladom a chuťou, typom tráviacej aktivity, vekom alebo fyzickým a psychickým pracovným zaťažením,“ zdôrazňuje. A dokonca už vôbec nepotrebujete raňajky do postele. „Skôr ako niečo zjete, hneď po zobudení vypite aspoň pohár vody. Najlepšie vlažnej až teplej. Podporíte činnosť vnútorných orgánov,“ radí lekárka.

Ak musíte…
Z hľadiska denného biorytmu je ideálne raňajkovať medzi šiestou až ôsmou hodinou. No ak si v tomto čase chutný luxus naozaj nemôžete dovoliť, rozdeľte si raňajky na dve časti. Pol hodiny po vypití pohára vody schrúmte aspoň jedno jablko alebo iné ovocie, či vypite dve deci čerstvého stopercentného ovocného džúsu. V najhoršom to s ním prežijete až do obeda. Určite lepšie ako s keksíkmi z reklamy, ktoré vás zasýtia údajne na celé dopoludnie. „Rozdeľte si dennú stravu na päť až šesť porcií. Naraz zjedzte menej cereálnych keksíkov a na desiatu si doprajte jednu porciu ovocia alebo vypite čerstvú stopercentnú ovocnú šťavu,“ radí prof. Horáková. Nejde to? Ak si napriek všetkým snahám nemôžete odpustiť nejaký ten chutný hriech, urobte to ráno. „Je to určite neškodnejšie ako na obed či večer,“ priviera oči odborníčka na výživu.

Prečo raňajkovať?
✓ Raňajky obnovujú potrebnú hladinu cukru v krvi po ôsmich až dvanástich hodinách nočného pôstu.
✓ Dodávajú energiu na doobedňajšiu činnosť a pomáhajú zabrániť poklesu výkonnosti. Prívod živín a glukózy do mozgu zlepšuje koncentráciu, sústredenosť, produktivitu a zabezpečuje dobrú náladu. Dospelí bez raňajok sú menej psychicky i fyzicky výkonní na dlhší čas počas dňa.
✓ Deti, ktoré raňajkujú, dosahujú v študijných testoch lepšie výsledky a majú menej problémov so správaním v škole. Na Harvardovej univerzite pozorovali zlepšenie v matematike, zníženie hyperaktivity a zlepšenie psycho-sociálneho správania v porovnaní s deťmi, ktoré len zriedka jedli školské raňajky.
✓ Raňajky zabraňujú tráviacim problémom. Nie je dobré nechať pracovať žalúdok naprázdno, čo po čase pocítite.
✓ Redukujú hlad v neskorších hodinách počas dňa, a tak umožňujú ľahšie sa vyhnúť prejedaniu. Ľudia, ktorí raňajkujú, sú úspešnejší aj pri chudnutí, pretože raňajky ich chránia pred inzulínovou rezistenciou, vinou ktorej sa vo zvýšenej miere ukladá tuk a priberá na hmotnosti. V skutočnosti vynechanie raňajok zvyšuje riziko obezity.
✓ Zdravé raňajky doplnia v tele zásoby glykogénu, ktorý dodáva okamžitú energiu svalom vrátane srdcového. Preto športovci, ktorí vynechávajú raňajky, trénujú menej efektívne.
✓ Raňajky môžu zrýchliť metabolizmus o 10 percent a podnecujú ranné vyprázdňovanie.
✓ Vynechanie raňajok vedie k bolesti hlavy, triaške, slabosti a nedostatku koncentrácie. Je to následok nebezpečne nízkej hladiny cukru v krvi.
✓ Ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, majú dobré až vynikajúce zdravie.

ÁNO – Chudé mäso, vajcia, orechy, sójové alebo mliečne výrobky, ovocie, zelenina, celozrnné potraviny.

NIE – Potraviny s vysokým obsahom cukru, sodíka, nasýtených tukov a kalórií, ako napríklad džemy, sladké cereálie obsahujúce viac ako 5 gramov cukru na porciu, vysokokalorické sladké pečivo, krekry, slanina a údeniny.

➤ Vypite nesladený čaj s vytlačeným citrónom.
➤ Po krátkej prestávke zjedzte kus alebo dva ovocia, prípadne zeleniny.
➤ Ak vám to nestačí, urobte si kašu alebo müsli z ovsených vločiek, s obilninovými klíčkami, so slnečnicovými a tekvicovými semiačkami, orechmi, hrozienkami a nízkotučným bielym jogurtom.
➤ Alebo si urobte hrianky celozrnného chleba či grahamového rožka, pokvapkajte ho olivovým olejom alebo natrite tenkou vrstvou nátierky, prípadne zajedzte bielym jogurtom.

Článok sme prevzali z časopisu Zdravie.

Facebook