Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rodičia, chcete mať múdre deti?

26 jún Odoslal v Deti, Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Rodičovstvo a výchova, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Rodičia, chcete mať múdre deti?
Rodičia, chcete mať múdre deti?
 

Ak chceme mať generáciu detí s vyšším poznávacím potenciálom a lepším neurologickým zdravím, potom odporúčam tehotným a dojčiacim mamičkám stravu bohatú na DHA. Prečo? Tento príspevok je z knihy od pôrofesorky Kataríny Horákovej AKO MAŤ ZDRAVÝ MOZOG V KAŽDOM VEKU.

dieťa otec mama rodina family child mother fatherVýskumné tímy prinášajú nespočetné dôkazy o jeho význame a blahodárnom účinku na mozgový potenciál a celkové zdravie. Dokonca DHA uprednostňuje aj naše túžobne očakávané bábätko! Neveríte? Potvrdili to výsledky jednej ľudskej štúdie, v ktorej sa analyzoval potenciálny príjem rôznych mastných kyselín do placenty. Výsledky tejto nezvyčajnej štúdie prekvapili aj vedcov, keď posudzovali krv tehotných matiek a ich placenty 12 hodín po podaní rôznych typov syntetických mastných kyselín. Zistili, že DHA sa doslova „vcucla“ do pupočníkovej krvnej plazmy v porovnaní s akýmkoľvek iným typom tuku. Táto štúdia teda jednoznačne dokázala, že plod chce DHA ako prioritu!

DHA priamo ovplyvňuje inteligenciu detí. Potvrdili to dve najnovšie ľudské štúdie, ktoré poskytli rozsiahle vedecké dôkazy, že príjem DHA počas vývoja mozgu podporuje jeho pevnejšie a lepšie zdravie.

Prvá štúdia sa zamerala na 479 detí vo veku 7 až 9 rokov, ktoré podpriemerne čítali, ale netrpeli na špecifické poruchy učenia. Všetky tieto deti mali zníženú koncentráciu DHA, ktorá sa prejavila horším čítaním, pamäťou a problémami so správaním sa.

Knihy naše zdravie bannerV druhej štúdii 62 detí, ktoré užívali DHA prvých 18 mesiacov po narodení sa porovnávali s kontrolnou skupinou detí, ktoré neprijímali DHA. Obe vybrané skupiny detí sa potom podrobili testu každých 6 mesiacov počas šiestich rokov – v tom čase už ani jedna skupina neužívala DHA. Vedci zistili, že deti zo skupiny, ktorá užívala DHA, zaznamenali výrazne lepšie výsledky v učení, v slovnej zásobe a v celkovej inteligencii. U väčšiny sa tieto viditeľné zmeny prejavili vo veku 3 až 6 rokov. To je jasný dôkaz toho, že investovať do vyvíjajúceho sa mozgu detí sa oplatí.

Tip: Ako podávať deťom omega-3 DHA?
Odporúčam užívať krill olej pred tehotenstvom a počas neho a v čase dojčenia. Keďže dojča dostáva životne dôležité DHA prostredníctvom materinského mlieka, urobme všetko pre to, aby sme dojčili minimálne jeden rok, a tak poskytli nášmu dieťaťu zdravý vývoj a veľký náskok v úspešnom živote.

Katarína Horáková: Ako mať zdravý mozog v každom veku, Plat4M Books, 2014Potom, keď už dieťa je schopné bezpečne prehltnúť kapsulu, môže začať samo užívať krill olej. Kapsule by mali byť polovičnej veľkosti, aké je určené pre dospelých.

V prípade nedojčených detí pridávajme jedenkrát denne dve kvapky krill oleja tak, že čistou/sterilnou ihlou prepichneme kapsulu a po kvapkách vytláčajme potrebné množstvo oleja priamo do umelej výživy. Je to životne dôležité najmä pre zdarný vývoj nedonosených detí. Rovnako odporúčam pri ďalšom krmení pridať denne dve kvapky oleja zo žraločej pečene. Prečo? Hlavnou zložkou tohto oleja okrem nenasýtených omega-3 mastných kyselín sú alkylglyceroly, ktoré priaznivým spôsobom ovplyvňujú imunitný systém. Tieto látky sa nachádzajú aj v materinskom mlieku, ale v žraločom oleji je ich omnoho viac. A batoľatám, u ktorých sa zistí anémia – nedostatok červených krviniek, na podporu ich tvorby odporúčam pridať do výživy aj aspoň jednu kvapku rakytníkového oleja.

FB banner

Ďalšie články:

Dojčíte? Chránite sa pred radreamstime_xl_13374384kovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Sušené ovocie z obchodu, či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravotnému životnému štýlu nevyhovuje ani trošku. Prečo si však nespraviť vlastné stopercentné ovocné čipsy? Je s tým síce trošku viac práce, ale ak máte domáce čerstvé ovocie a nevládzete ho skonzumovať v surovom stave – lepšie využitie neexistuje. Navyše si takto môžeme pripraviť skvelé zásoby chutného zdravia na jeseň a zimu.

dreamstime_xl_24040224-1-200x300

Hádate sa s partnerom? Dieťa z toho vynechajte!
Čoraz viac detí trpí kvôli agresívnemu správaniu rodičov. Dohadovanie sa s partnerom pred dieťaťom, znevažovanie a urážanie sa navzájom, popieranie výchovných metód, zvýšený hlas, či dokonca krik a časté hádky vedia s dieťaťom narobiť toľko zla, že si to ani nevieme predstaviť. I keď slová, že pred dieťaťom treba každé slovo vážiť a rozhodne nekričať, vyznievajú v zápale hnevu banálne, nikdy na ne nezabúdajme. Možno ste si všimli, že keď pred dieťaťom zvýšite hlas, i keď nie priamo na neho, ale …

dreamstime_xl_43398274Správna výchova? Tieto rady radšej ignorujme!
Nikdy sa nedá povedať, čo je pri výchove dieťaťa stopercentne správne a čo nie. Každé dieťa je individualitou, rovnakou ako i my. Čo platí na jedno dieťa, na iné absolútne nemusí. Určite i vy dostávate z každej strany množstvo rád, a to i vtedy, keď o ne nestojíte. Pravda je jediná: nikto sa vo vás a vašom dieťati nevyzná lepšie ako vy. Týchto pár rád radšej ignorujte, i keď sú určite mienené dobre…: Keď niečo urobí zle, musíte okamžite zareagovať …

Facebook