Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Správna výchova? Tieto rady radšej ignorujme!

19 jún Odoslal v Autori, Deti, Pre ženy, psychické problémy, Rodičovstvo a výchova, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Správna výchova? Tieto rady radšej ignorujme!
Správna výchova? Tieto rady radšej ignorujme!
 

Nikdy sa nedá povedať, čo je pri výchove dieťaťa stopercentne správne a čo nie. Každé dieťa je individualitou, rovnakou ako i my. Čo platí na jedno dieťa, na iné absolútne nemusí. Určite i vy dostávate z každej strany množstvo rád, a to i vtedy, keď o ne nestojíte. Pravda je jediná: nikto sa vo vás a vašom dieťati nevyzná lepšie ako vy.

Týchto pár rád radšej ignorujte, i keď sú určite mienené dobre…:

Keď niečo urobí zle, musíte okamžite zareagovaťdreamstime_xl_43398274
Na jednej strane to má svoju logiku, ale na strane druhej neraz je omnoho lepšie chvíľu počkať a premyslieť si svoju reakciu. Vyhneme sa tak často impulzívnemu a pre deti veľmi stresujúcemu výbuchu hnevu a zlosti. Skôr ako vynesieme rozsudok, mali by sme zistiť dôvody, prečo sa dieťa tak správalo alebo čosi urobilo, porozprávať sa s ním a pochopiť celú situáciu. Kedysi sa vravelo, že treba okamžite zareagovať, keď dieťa urobí niečo zlé, aby si to poriadne zapamätalo. A nezostalo len pri slovách.

Za všetko zlé treba primeraný trest
Nerozumieme tomu, prečo niečo dieťa spravilo a ani nechceme tomu rozumieť, napriek tomu ho potrestáme. Potrestanie vedie len k ďalšiemu odporu a vzdoru, nie k pochopeniu a náprave. Vráťme sa krok späť, skúsme sa vžiť do jeho kože a prísť na to prečo takto reaguje. Keď to budeme vedieť, ľahšie dieťa motivujeme k zmene správania. To tresty, žiaľ nevyriešia.
Často sú mnohí rodičia prekvapení z toho, že keď pochopia príčinu prečo dieťa niečo robí a snažia sa ju riešiť, negatívne správanie zrazu z ničoho nič vymizne. Dieťa jednoducho už nepotrebuje na problém upozorňovať negatívnym správaním. Je to prekvapujúce, ale neraz dosiahneme presným opakom toho, čo chceme v prvom momente vykonať omnoho viac.

Ak sa mu nedarí, podporuje ho nech to skúša znova a znova a nech sa nikdy nevzdáva
I táto rada má svoje pre a proti. Na jednej strane je skvelé dieťa podporovať, keď sa mu nedarí, ale na strane druhej je dôležité, o čo ide. Ak to je čosi, k čomu dieťa nemá vzťah, čo nechce robiť a čo ho nebaví a my ho budeme nútiť, aby to robilo donekonečna bude to pre nich nielen vyčerpávajúce, ale s ďalším neúspechom utrpí aj detské sebavedomie. Budú mať neustále pocit zlyhania,dreamstime_xl_22440235 ktorý ešte nikomu nikdy nepomohol, o to menej deťom.
Radšej obráťme ich pozornosť na to, v čom a im darí a podporme ich. Na mnohé veci deti potrebujú dozrieť a vyspieť, i keď ich rovesníci možno už nemajú podobné problémy. Určite však zase nezvládnu iné veci tak dobre, ako naše dieťa. Porovnávanie schopností s rovesníkmi tiež nie je veľmi ideálne. Ak máme pochybnosti o ich vyspelosti či zručnostiach, konzultujme ich s odborníkom.

Nech vždy zje všetko, čo dostane na tanier
Stará rada, ktorá mala deti naučiť skromnosti, zabrániť prieberčivosti a zabezpečiť vždy plné brušká. Každé dieťa môže dokázať zjesť inú porciu jedla, kým pocíti nasýtenie. Niektorým stačí málo, iní potrebujú aj dupľu. Nie je dôležité zjesť všetko, čo im dáme na tanier, ale dôležité je poznať svoje telo a vedieť, kedy je sýte. Keď budeme sýte dieťa učiť ďalej sa napchávať povedie to len nezdravým stravovacím návykom.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok v pôvodnom znení môžete nájsť TU.

Banner_Vyvoleny-pravnik-566x133_1

Ďalšie články

Dojčíte? Chránite sa pred radreamstime_xl_13374384kovinou vaječníkov!
Veľké množstvo odborných štúdií a článkov upozorňuje na to, aké je dôležité dojčenie pre zdravie a vývoj detí. Pozrime sa na to však aj z druhej strany. Kedysi sa hovorilo, že pre ženu je dojčenie len príťažou – že stráca mnoho živín, môžu jej začať kvôli tomu vypadávať vlasy, môže chorľavieť, začnú sa jej kaziť zuby, pretože všetko dobré zo seba dáva dieťaťu. A k tomu ešte nezabudnime na fámy o vycumľaných a vyťahaných prsníkoch. Ide o nepotvrdené fámy, ktoré ženy zbytočne odrádzajú od dojčenia.

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Sušené ovocie z obchodu, či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravotnému životnému štýlu nevyhovuje ani trošku. Prečo si však nespraviť vlastné stopercentné ovocné čipsy? Je s tým síce trošku viac práce, ale ak máte domáce čerstvé ovocie a nevládzete ho skonzumovať v surovom stave – lepšie využitie neexistuje. Navyše si takto môžeme pripraviť skvelé zásoby chutného zdravia na jeseň a zimu.

dreamstime_xl_24040224-1-200x300

Hádate sa s partnerom? Dieťa z toho vynechajte!
Čoraz viac detí trpí kvôli agresívnemu správaniu rodičov. Dohadovanie sa s partnerom pred dieťaťom, znevažovanie a urážanie sa navzájom, popieranie výchovných metód, zvýšený hlas, či dokonca krik a časté hádky vedia s dieťaťom narobiť toľko zla, že si to ani nevieme predstaviť. I keď slová, že pred dieťaťom treba každé slovo vážiť a rozhodne nekričať, vyznievajú v zápale hnevu banálne, nikdy na ne nezabúdajme.

Facebook