Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Materstvo posilňuje mozog, neoslabuje ho!

13 sep Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Pre ženy, Radíme si navzájom, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Materstvo posilňuje mozog, neoslabuje ho!
Materstvo posilňuje mozog, neoslabuje ho!
 

Mamičky sú lepšími manažérkami a vedúcimi pracovníkmi – majú na to lepší mozog!

Nie je to tak dávno, čo boli mnohí laici i odborníci presvedčený o tom, že ženským mozog počas materstva utrpí výraznú stratu. Mamička predsa musí naraz stíhať množstvo vecí, a tak nečudo, že zabúda, nedokončí, čo chcela a vôbec – je zmätená, jej činy sú často nelogické…dreamstime_xl_29611887
O zábudlivosti sa hovorí už počas tehotenstva. Áno, je to skutočne tak, že v tomto období sme zábudlivejšie, lenže to nie je spôsobené degeneráciou mozgu, či nejakými poruchami, ale tehotenskými hormónmi. Rovnako nie je pravdou, že ženský mozog materstvom utrpí a že sa zníži jeho kapacita, ako sa predpokladalo.

Syndróm detského mozgu
Možno to poznáte – bielizeň v chladničke, jedlo v šatníku, plienky na balkóne… To sú také typické omyly čerstvých mamičiek. V žiadnom prípade však nejde o nejakú ujmu na mozgu, ako si niektorí mysleli, i keď to tak môže vyzerať. Jednoducho – skúsme 30 dní a nocí nespať viac ako 3-4 hodiny denne a mať stále na starosti maličké bábätko, ktoré ja od nás stopercentne závislé každú minútu. K tomu si prirátajme odsávanie mlieka, dojčenie, prebaľovanie, pranie a bežnú starostlivosť o domácnosť. Vôbec nie je čudné, že sa podobné omyly dejú. Pozitívne je, že tak ako prišli, tak i prejdú.

Je to iba mýtus, respektíve dočasný stav
Syndróm nazývaný syndróm detského mozgu nie je podľa vedcov ničím iným ako mýtom.  Pravda je skôr opačná. Nové štúdie potvrdili, že materstvo skôr naopak – zlepšuje výkon mozgu mamičiek a stávajú sa produktívnejšími ako pred tým než porodili. Je to spôsobené tým, že po pôrode sme nútené viac strategicky premýšľať, manažovať, ale tiež sa musíme vyrovnať s veľkou dávkou stresu. Stávame sa aj emocionálne odolnejšími, čo je tiež výhodou pri kariérnom postupe po pôrdreamstime_xl_14958361ode detí.

Tehotenské a popôrodné zmeny
V každom prípade pravdou je, že v priebehu tehotenstva náš mozog prekonáva mnoho neuveriteľných zmien. Počas niektorých mesiacov skutočne môže dôjsť k zmršťovaniu niektorých oblastí mozgu, ale je to len dočasné. Vedci nedávno zistili, že mozog žien, ktoré sa stanú matkami je v skutočnosti väčší a produktívnejší , vôbec nie naopak!Počas prvých štyroch mesiacov po pôrode sa rozrastá oblasť v mozgu, ktorá je charakteristická pre odôvodňovanie, usudzovanie, manažovanie, ale aj empatiu. Znižuje sa kapacita mozgu v oblastiach charakteristických pre hádky a konfrontácie, či boj. Takže mamička sa počas prvých mesiacov materstva vyrovnáva nielen s požiadavkami bábätka, ale zlepšuje a tiež jej schopnosť pracovať v strese.

Lepšie v zamestnaní
Je dokázané, že mamičky sa efektívnejšie rozhodujú, sú citovo pružnejšie a dokážu lepšie riešiť problémy nielen v domácnosti, ale aj na pracovisku, preto by nemali mať problém zamestnať sa ako mávajú. Z mamičky môže byť omnoho lepšia manažérka alebo vedúca, ako zo ženy, ktorá nikdy deti nemala. Samozrejmou súčasťou materstva po pôrode dieťaťa je schopnosť reagovať a spracúvať naraz viacero požiadaviek – multitasking.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Celý článok v pôvodnom znení bol uverejnený tu: https://www.woman.sk/deti/deti-mamina/materstvo-posilnuje-mozog-nie-naopak/


Ďalšie články:

Čierčernice blackberry drobné ovociene je zdravé! Prečo?
Tmavá farba väčšiny plodov je spôsobená obsahom antokyánov. Takéto ovocie alebo zelenina majú červenú, fialovú, purpurovú, či až černastú farbu. Platí, že čím viac týchto látok plod obsahuje, tým je tmavší. Tmavšia farba znamená zároveň dreamstime_xl_35308396aj silnejšie účinky na zdravie. Antokyány patria do skupiny flavonoidov, ich názov pochádza z gréčtiny a znamená oceľovo-modrý kvet – (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo-modrý.

Jankaplachy_details22 Vančová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkuenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

šikana detiKedy (ne)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne! Trestáte dieťa a nikam to nevedie? Môže to ešte pohoršiť!
Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že by sme dieťaťu nemali zabraňovať v jeho aktivitách a už od najútlejšieho detstva mu dovoliť takmer všetko, čo nie je nebezpečné, aby si k nám vytvorilo dôveru a získalo potrebné sebavedomie a istotu. Avšak väčšina z vás, ktorí ste už aspoň jedno dieťa vychovali, bude isto súhlasiť s tým, že niekedy treba dieťaťu dať aj „výchovnú”. Nevyhnutné je však poznať niekoľko pravidiel a dodržiavať

Facebook