Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Čierne je zdravé! Prečo?

29 aug Odoslal v Autori, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Čierne je zdravé! Prečo?
Čierne je zdravé! Prečo?
 

Tmavé potraviny sú zdravšie ako svetlé a platí: Čím tmavšie, tým zdravšie!

Pritom vôbec nejde o pečivo, či len oň. Viete prečo? Čučoriedky, baklažán, borievky, baza…

Z čoho sú vlastne tmavé?
Tmavá farba väčšiny plodov je spôsobená obsahom antokyánov. Takéto ovocie alebo zelenina majú červenú, fialovú, purpurovú, či až černastú farbu. Platí, že čím viac týchto látok plod obsahuje, tým je tmavší. Tmavšia farba znamená zároveň dreamstime_xl_35308396aj silnejšie účinky na zdravie. Antokyány patria do skupiny flavonoidov, ich názov pochádza z gréčtiny a znamená oceľovo-modrý kvet – (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo-modrý.

Aké sú ich zdravotné výhody?
Antokyány, a teda aj plody, ktoré ich obsahujú, urýchľujú hojenie rán, podporujú uzdravenie poškodeného tkaniva. Vďaka nim ľahšie odbúravame tuky, máme rýchlejší metabolizmus. Pozitívne pôsobia aj na srdce a cievy, chránia pred anginou pectoris, aj pred poškodením ciev cholesterolom. Fungujú tiež proti vredovej chorobe žalúdka a preukázateľne pôsobia v prevencii proti rakovine čriev.

To však stále nie je všetko
Antokyány znižujú priepustnosť drobných vlásočníc, a tým nás chránia pred kapilárnym krvácaním. Prospešné sú aj pre náš zrak – zlepšujú regeneráciu očnej sietnice resyntézou bielkovinového purpuru v tyčinkách, ktoré podmieňujú videnie v zhoršených svetelných podmienkach.

Polyfenoly, ktoré obsahuje tmavé bobuľové ovocie prospievajú aj nášmu mozgu a podporujú rozvoj kognitívnych funkcií, zároveň zabraňujú ich poklesu vo vyššom veku.

Kde všade sa antokyány nachádzajú? (najvyššie majú najväčší obsah antokyánov)?

Jarabina – arónia čiernopodá
Baza čierna
Fialová kukurica
ČerniceSummer berries isolated on white
Baklažán
Borievky
Čučoriedky
Čierne ríbezle
Červené ríbezle
Pomaranče
Modré hrozno
Čerešne
Brusnice
Maliny
Červené reďkovky
Červená kapusta
Slivky
Jahody

Nie je to však len tmavé ovocie, čo je zdravé
Týka sa to aj ryže, strukovín, svoje výhody má aj čierny čaj.

Čierna ryža
I keď je hnedá zdravá a podstatne zdravšia ako tá najmenej prospešná pre ľudské zdravie, ale, žiaľ, najčastejšie používaná – biela, čierna prináša ešte viac výhod. Obsahuje veľké množstvo vitamínu E, ktorý posilňuje imunitný systém a chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Možno neviete, že čierna alebo divoká ryža, ako sa jej tiež hovorí, obsahuje viac antioxidantov ako čučoriedky. Okrem toho je aj veľmi chutná.20160625_145102 - upr

Čierna šošovica
Ten, kto ju ešte nevyskúšal, určite by mal. Čierna šošovica je veľmi chutná ako sólo príloha, ale dá sa použiť aj do šalátov, cestovinových jedál a podobne. Má menšie zrniečka, doslova nabité železom. Jedna šálka obsahuje približne 8 miligramov. Obsahuje aj veľa rozpustnej vlákniny, a teda prispieva nielen k dobrému tráveniu, ale aj k zníženiu hladiny cholesterolu. Podporuje činnosť imunitného systému.

Čierna fazuľa
Ak máte radi fazuľu, určite uprednostnite tmavú pred svetlou, či škvrnitou. Šupka tejto fazuľky obsahuje bioflavonoidy, silné rastlinné živiny, ktoré telo chránia pred rakovinou a celkovo prospievajú nášmu zdraviu.

Čierna sója
Ešte ste ju nevideli? V špecializovaných predajniach ju určite zoženiete. Kórejská štúdia potvrdila , že čierna sója znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Nezabúdajme tiež na obsah alfa-linolénovej kyseliny, typu omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení.

Čierny čaj
I čierny čaj má svoje výhody a nielen starí Rusi vedia, prečo ho tak pravidelne pili… Obsahuje antioxidanty, ktoré urýchľujú zotavenie z bolesti svalov po intenzívnom cvičení, pomáha vstrebať škodliviny z tráviaceho systému. Môžu za to triesloviny, ktoré okrem toho pomáhajú aj pri reume a vysokom krvnom tlaku. Tiež znižuje riziko srdcového infarktu. Samozrejme, netreba to s ním preháňať. Kvôli obsahu kofeínu môže viac šálok denne, špeciálne navečer škodiť.

Možno neviete, že čierny čaj obsahuje vitamíny B1 a P. Z minerálnych látok fluór a draslík. Nájdeme v ňom aj chlorofyl. Nepime ho však s mliekom, pretože mlieko brzdí vstrebávanie katechínov, a potom nemôže pôsobiť na naše zdravie v plnej sile.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

plachy_svadobne_foto91Janka Vančová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkuenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

Kedy (ndreamstime_xl_52092387e)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne! Trestáte dieťa a nikam to nevedie? Môže to ešte pohoršiť!
Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že by sme dieťaťu nemali zabraňovať v jeho aktivitách a už od najútlejšieho detstva mu dovoliť takmer všetko, čo nie je nebezpečné, aby si k nám vytvorilo dôveru a získalo potrebné sebavedomie a istotu. Avšak väčšina z vás, ktorí ste už aspoň jedno dieťa vychovali, bude isto súhlasiť s tým, že niekedy treba dieťaťu dať aj „výchovnú”. Nevyhnutné je však poznať niekoľko pravidiel a dodržiavať ich.

Mejkap dreamstime_xl_55198272od ôsmich: Sexualizácia alebo nevinná zábavka?
Neoberajme ich o detstvo: Osemročné sa skutočne nepotrebujú maľovať!
Takmer v každom hračkárstve natrafíme na „hračku“ maľovátka pre malé dievčatká – očné tiene, rúže, laky na nechty, dokonca aj v drogériách majú deti vyhradené svoje módne oddelenie. Je však dobré nechať deťom hrať sa takúto hru? Nie je to priskoro? Veď používanie mejkapu a zvýrazňovanie očí či pier je jasným sexuálnym signálom dospelých žien. Alebo je to len estetická záležitosť?

Facebook