Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Kedy (ne)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne!

12 aug Odoslal v Deti, psychické problémy, Rodičovstvo a výchova, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Kedy (ne)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne!
Kedy (ne)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne!
 

Trestáte dieťa a nikam to nevedie? Môže to ešte pohoršiť!

Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že by sme dieťaťu nemali zabraňovať v jeho aktivitách a už od najútlejšieho detstva mu dovoliť takmer všetko, čo nie je nebezpečné, aby si k nám vytvorilo dôveru a získalo potrebné sebavedomie a istotu. Avšak väčšina z vás, ktorí ste už aspoň jedno dieťa vychovali, bude isto súhlasiť s tým, že niekedy treba dieťaťu dať aj „výchovnú”. Nevyhnutné je však poznať niekoľko pravidiel a dodržiavať ich.

Tvrdí to i americká profesorka psychológie Marjorie Gunnoeová z Calvin College v Michigane. Pevné hranice sú bezpochyby veľmi dôležité vo výchove detí. I keď sa všeobecne akékoľvek tresty nepovažujú za dobré riešenie problémov, avšak občasné primerané capnutie po zadku môže byť prínosné. Samozrejme, nehovoríme o násilí, ani o tom, že máte deti udierať kedykoľvek a za čokoľvek. Také činy skutočne nenájdu nikde ospravedlnenie.

Nad šesť niedreamstime_xl_51074899
Dôležitú úlohu pri takomto treste však podľa spomínanej psychologičky zohráva aj vek. Občasné capnutie po zadku je vhodné ako podporu výchovy použiť len u detí do veku šesť rokov, potom už to môže byť nebezpečné. U detí, ktoré sú staršie ako jedenásť rokov, majú takéto výchovné metódy dokonca vyslovene škodlivý vplyv, ako akýkoľvek iný fyzický trest.

Výchovnou nemá trpieť
Adekvátne capnutie po zadku by malo dieťa len upozorniť na to, že niečo robí zle, nemá v žiadnom prípade po ňom zostávať modrina, či iné stopy, okrem chvíľkovej miernej bolesti. Podľa agentúry Famous profesorka Marjorie Gunnoeová vraví: „Tvrdenie o tom, že výchova úplne bez capnutia po zadku je jediná správna, sú plané. Nemajú žiadne konzistentné vedecké podklady. Ja stále považuje capnutie za nebezpečný nástroj, ale niekedy nastane čas, keď je veľmi na mieste tento nebezpečný nástroj použiť.”

Komu sa najlepšie darí?
Samozrejme, závery tejto psychologičky majú svoj pevný základ. Podľa jej výskumov sa najlepšie neskôr v živote darilo tým deťom, ktoré boli fyzicky mierne trestané do veku šiestich rokov. Okrem toho, že sa lepšie učili, teda mali lepšie výsledky, darilo sa im viac aj v štúdiách na vysokých školách a boli šťastnejší a úspešnejší v živote celkovo. Menej často sa tiež dopúšťali negatívnej sociálnej činnosti.dreamstime_xl_52092387

Od sedem do jedenásť
Na druhej strane, deti, ktoré boli fyzicky trestané vo vyššom veku, medzi siedmimi a jedenástimi rokmi, mali horšie výsledky v negatívnych vlastnostiach a častejšie sa napríklad zapájali do násilných činností, bitiek a podobne. Pokiaľ ide o výsledky v škole, tie dosahovali podobne dobré ako deti, ktoré boli mierne fyzicky trestané do veku šiestich rokov.

Nad jedenásť
Najhoršie výsledku zo všetkých, a to v mnohých oblastiach, mali podľa výskumu deti, ktoré boli trestané aj vo vyššom veku ako jedenásť rokov. Mali zlé výsledky v škole, boli menej šťastné, častejšie sa dopúšťali trestnej činnosti a násilia. Je teda zrejmé, že v období puberty je fyzické trestanie úplne škodlivé. Profesorka Gunneová dopĺňa, že rovnako škodlivé je logické vysvetľovanie príčiny a následku batoľatám.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok bol v pôvodom znení uverejnený tu: https://www.woman.sk/deti/deti-pre-deti/kedy-dieta-potrestat/.

————————————————————

Ďalšie články:

plachy_svadobne_foto17Janka Vančová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkuenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

 

Pubertiak? Snažme sa zostať jeho priateľom!
Na to, aby sme dokázali deti usmerniť i v takom náročnom období ako je puberta, potrebujeme v prvom rade mať s deťmi blízky vzťah. Ak nám nedôverujú, ak sme urobili niekde skôr chybu vo výchove, už teraz ju naspäť nezoberieme. Nech by sme akokoľvek chceli, najdôležitejšie v budovaní dôvery a krásneho vzťahu medzi matkou a dieťaťom sú prvé mesiace a roky života dieťaťa. Keď naše dieťa dosahuje vek dospievania, je dôležité, aby sme i my zmenili štýl správania sa k nemu.

 

dreamstime_xl_44391609Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Facebook