Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Šaláty a dezerty zo záhradných burín

16 máj Odoslal v Chudneme, diéta, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Záhrada, Zdravie | Komentáre vypnuté na Šaláty a dezerty zo záhradných burín
Šaláty a dezerty zo záhradných burín
 

Medzi pestovateľmi stále panuje názor, že voľne rastúce rastliny medzi kultúrnymi plodinami sú burinou. Pozerajú na ne ako na nevítaných votrelcov, ktorých treba odstrániť. Skúsili ste sa napríklad aj vy na tieto rastlinky pozrieť z inej strany? Sú obrovským zdrojom vitamínov a neraz chutným doplnkom.

Článok sme prebrali z májového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Renáta Kubečková

žihľava recepty šalátSpoznajte a zbierajte
Jar je ideálnym obdobím na zber veľkého množstva divoko rastúcich jedlých rastlín. Dobrým pomocníkom sú rôzne príručky, rady novodobých zálesákov alebo webové stránky zberačov. Z týchto a iných zdrojov sa môžete inšpirovať, ako spracovať známe buriny, netradičné byliny a pripraviť z nich jedlá. Najjednoduchšie je začať pri šalátoch.

Púpavovo-hviezdicový šalát
Púpava je nádherná liečivá bylina a celá je jedlá. Mimoriadnou pochúťkou sú jej chrumkavé listy horkastej chuti. Obsahujú veľa vitamínu C a horké látky podporujúce trávenie a čistenie pečene. Ak k nim pridáme sviežu hviezdicu prostrednú, vznikne báseň na tanieri. Šalát stačí jemne pokvapkať citrónom alebo ovocným octom. Hviezdica má výbornú chuť a môžeme ju použiť aj na prípravu, smoothies, pomazánok, sendvičov, wrapu alebo ju pridať do polievok. Je tiež bohatá na meď, fosfor, vápnik, draslík, saponíny, organické kyseliny a horčiny. Má močopudné účinky, prečisťuje krv, používa sa na liečbu obličiek, močového mechúra a močových ciest.

Sedmokráskovo-čakankový šalát
Sedmokrásky okrášľujú naše trávniky po celý rok. Sú nielen liečivé, pôsobia na dýchacie cesty, kožné problémy, z kvetov a lístočkov môžeme tiež pripraviť šalát. V júni začína kvitnúť čakanka a keď do šalátu pridáme modré kvety s čerstvými listami, kulinársko kvetinový zážitok je zaručený. Dochutíme trochou soli, citrónovej šťavy a olivovým olejom. Čakanka ma širokospektrálne zdravotné účinky, Spomenieme, že má detoxikačné účinky a zvyšuje imunitu. Kvety podporujú trávenie a udržujú črevnú mikroflóru.

Špenát zo žihľavy a pečený hrachor
K šalátom si dožičme aj niečo teplé. Napríklad žihľavový špenát. Čerstvé výhonky posekáme, prevaríme v slanej vode asi 10 minút, pridáme nakrájanú, do zlata opečenú cibuľu. Niekoľko lyžíc múky rozmiešame v studenej vode a za stáleho miešania vmiešame do žihľavového vývaru. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku, trochu ovocného octu a olivového oleja. Pŕhľava dvojdomá (žihľava) má nesmiernu liečivú a dietetickú hodnotu. Listy obsahujú veľa chlorofylu a nesmierne veľa rozličných minerálnych látok (aj v porovnaní s inými planými zeleninami), najmä vápnik, fosfor, horčík, železo, ďalej vitamíny B2, K, C, karotén, organické kyseliny, éterický olej, triesloviny.

K špenátu môžeme pripraviť hrachor. Známe sú hlavne jeho farebné a voňavé kvety. K chutným častiam hrachora však patria aj koreňové hľuzy. Môžeme si ich pripraviť na viacero spôsobov ako zemiaky alebo upiecť ako gaštany.

Banner_zelenyjezko.sk_06

Facebook