Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Hudba má pozitívny vplyv na mamičku i dieťa

03 júl Odoslal v Autori, Deti, Horáková Katarína, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Hudba má pozitívny vplyv na mamičku i dieťa

Určite ste už počuli to tom, že je dobré spievať dieťatku ešte počas tehotenstva, rovnako skvelé je dopriať mu počúvanie hudby.

„Hudba je dôležitou súčasťou života každého človeka. Má blahodarné účinky na našu psychickú i fyzickú stránku. Harmonické tóny, príjemné melódie naše nervy upokoja, stres zmizne, napumpujú nás energiou, pripomenieme si staré spomienky a vyvoláva v nás aj množstvo ďalších emócií. Významne pôsobí v priebehu tehotenstva na tehotnú ženu a jej nenarodené bábätko. Avšak nielen to. Zohráva dôležitú úlohu aj pri predčasne narodených deťoch,“ píše profesorka Katarína Horáková v dreamstime_xl_19627483knihe autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/. Katarína Horáková ďalej radí:

Ovplyvňuje emocionálne a intelektuálne centrá mozgu
Pri počúvaní hudby sa v našom tele deje oveľa viac ako len jednoduché sluchové spracovanie. Hudba vyvoláva početné mozgové zmeny, ktoré súvisia s emóciou a abstraktným rozhodovaním sa. Aktivuje časť mozgu (nucleus accumbens), očakávania. V rovnakom čase podľa nových výskumov uverejnených v prestížnom vedeckom časopise Science, sa aktivuje ďalšia časť v mozgu – amygdala, ktorá sa podieľa na spracovaní emócií, ako aj čelná mozgová kôra. Tá umožňuje abstraktné rozhodovanie sa.

Spája ľudí
Výskumy tiež potvrdili, že hudba ľudí spája. Pri počúvaní hudby, rôzni ľudia prežívajú podobnú činnosť v mozgu, čo vysvetľuje, prečo hudba dokáže spojiť a priviesť ľudí dohromady na koncerty rôznych žánrov.

Zmierňuje úzkosť a pomáha predčasne narodeným
Hudba zmierňuje úzkosť úspešnejšie ako lieky, je výhodná pre predčasne narodené deti. Profesor Dr. Daniel J. Levitin a Dr. Mona Lisa Chanda z McGill University, Montreal, Quebec, preštudovali 400 publikácií a z ich meta-analýzy vyplynulo, že existujú vedecké dôkazy o výradreamstime_xl_43644680zných prínosoch hudby.

Medzi množstvom údajov o pozitívnom pôsobení hudby na ľudský organizmus, v súvislosti s predčasne narodenými deťmi zistili, že stále viac výskumov ukazuje opodstatnenie hrania skladieb Mozarta, Vivaldiho či Bacha v novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti. Počúvanie ich skladieb zlepšuje zdravie predčasne narodených detí s respiračnými – dýchacími – ťažkosťami alebo sepsou (vyvolanou baktériami alebo toxickými látkami). Keď rodičia spievali svojmu dieťaťu alebo mu prehrávali navyše zvuky, ktoré ich napodobňovali, vtedy došlo k početným pozitívnym reakciám. Napríklad isté zmeny v srdcovej frekvencii, zlepšenie schopnosti satia, rovnako sa zaznamenalo zníženie stresu u rodičov.

Odkaz rodičom
Na základe týchto poznatkov vedci odkazujú rodičom: „Pozorované vitálne funkcie predčasne narodených dojčiat, zvuky hlasu rodičov a uspávanka môžu zlepšiť ich správanie sa pri kŕmení a satí. Navyše, môže sa u nich zvýšiť dlhotrvajúci stav pokoja. Ak uspávanky spieva rodič naživo, zvyšuje sa bližšie prepojenie s dieťaťom a znižuje sa stres rodičov súvisiaci s predčasnou dojčenskou starostlivosťou.“

—————————————————————————-

RADÍ KATARÍNA HORÁKOVÁ –  Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Facebook