Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Zdravá mikroflóra = darček na celý život

08 jún Odoslal v Autori, Horáková Katarína, Materstvo, O knihe, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Zdravá mikroflóra = darček na celý život

Nie je to tak dávno, čo vedci odhalili súvislosť medzi črevnou flórou matky a ochoreniami dieťaťa v neskoršom živote. Okrem iného prišli na to, že zlá črevná mikroflóra prispieva k abnormálnemu vývoju mozgu dieťaťa. Viac o tomto fenoméne píše profesorka Katarína Horáková v knihe autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/:

Črevný a psychologický syndróm
Existuje úzka súvislosť medzi abnormálnou črevnou mikroflórou a abnormálnym vývojom mozgu, čo Dr. Natasha Campbell-McBride nazýva črevný a psychologický syndróm (Gut and Psychology Syndrome, GAPS). GAPS je výsledok zle rozvinutej alebo nevyváženej črevnej mikroflóry a môže sa prejaviť ako konglomerát príznakov, ktoré súvisia s diagnózou autizmu, porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), porucha pozornosti (ADD) bez hyperaktivity, dyslexia (neschopnosť vnímať zmysel písaného textu) alebo dyspraxia (čiastočná porucha hybnosti orgánov), len aby som vymenovala aspoň niektoré možnosti.

Autistické príznaky
Dr. Campbell-McBride je presvedčená, že autistické deti sa rodia s úplne normálnym mozgom a zmyslovými orgánmi, ale akonáhle sa ich tráviaci systém stáva hlavným zdrojom toxicity namiesto toho, aby bol zdrojom výživy, začnú sa vyvíjať autistické príznaky. Táto teória zapadá aj do nového výskumu zverejneného Americkou mikrobiologickou spoločnosťou (American Society for Microbiology). Odhalili baktériu Sutterella, ktorá sa nachádza iba v črevách detí s autismom.

Nebezpečná Sutterella
Vedci o dvoch svojich závažných zisteniach píšu: Existuje vzťah medzi masívnou prítomnosťou druhov Sutterella na črevnej výstelke a žalúdočno-črevnými poruchami u detí s autizmom. Tieto zistenia povýšili túto málo uznávanú baktériu do popredia. Sutterella je hlavná zložka mikroflóry u viac ako polovice detí s autizmom a gastrointestinálnymi dysfunkciami a chýba u detí, ktoré trpia iba gastrointestinálnymi dysfunkciami bez prejavov autizmu.

Ďalšie súvislosti medzi črevami a mozgom
V ostatných rokoch bol publikovaný celý rad ďalších súvislostí medzi črevami a zdravím mozgu, ktoré potvrdili, že črevné baktérie môžu ovplyvniť raný vývoj mozgu cicavcov a ich správanie sa. Absencia alebo prítomnosť črevných mikroorganizmov v dojčenskom veku trvalo mení činnosť génov. Rovnako sa Human body- bowelspotvrdilo, že probiotiká pozitívne ovplyvňujú stovky našich génov aj v dospelosti a pomáhajú v boji proti chorobám.

Darček na celý život
Vývoj mozgu novorodeniatok závisí od zloženia mikroflóry v črevách matky. Všeobecne je dobrý nápad „naočkovať“ dobré baktérie do čreva užívaním vysoko kvalitných probiotických doplnkov alebo konzumáciou kvasených potravín. Dôležité je to pre každého, ale nevyhnutné pre tehotné ženy. Novorodeniatko je závislé na matkinej počiatočnej črevnej mikroflóre. Mnoho žien v reprodukčnom veku má nedostatok životne dôležitých probiotických kmeňov, ktoré prenášajú na svojich potomkov, čo môže v budúcnosti dieťaťa pripraviť pôdu na veľký počet zdravotných problémov.

Črevná flóra od mamy
Dr. Natasha Campbell-McBride vysvetľuje: „Dieťa získava svoju črevnú mikroflóru v čase narodenia, keď prechádza pôrodnými cestami matky. Teda to, čo žije v maminom pôrodnom kanáli, v maminej pošve, sa stáva črevnou flórou dieťaťa. Takže, čo žije v matkinej pošve? Je to veľmi bohato obývaná oblasť ženského tela a pošvová flóra pochádza z čreva. Nuž, ak má matka abnormálnu črevnú mikroflóru.“

———————————————————————————

RADÍ KATARÍNA HORÁKOVÁ –  Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Facebook