Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Čo spôsobuje popôrodnú depresiu?

20 jún Odoslal v Autori, Deti, Horáková Katarína, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Čo spôsobuje popôrodnú depresiu?

Čoraz častejšie sa so zdravím plodu i tehotnej ženy spomína kyselina DHA. Prečo je taká dôležitá a ako môže ovplyvniť psychické zdravie matky? O jej dôležitosti počas tehotenstva a po pôrode píše profesorka Katarína Horáková v knihe autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/:

Nedostatok DHA je príčinou popôrodnej depresie
Potvrdili to desiatky štúdií. Omega-3 madreamstime_xl_16694868stná kyselina DHA je tak dôležitá pre vývoj dieťaťa, že ak matka a dieťa trpia jej nedostatkom, nervový a imunitný systém dieťaťa sa nikdy plne nerozvinú. Ďalej spôsobuje u neho celoživotné nevysvetliteľné emocionálne poruchy, problémy s učením, správaním sa a poruchy imunitného systému.

Plod ju čerpá od matky
Keďže tvorba DHA je v našom tele nedostatočná, plod ich získava iba z matkinej stravy. Jej príjem z diéty a koncentrácia DHA v plazme matky priamo ovplyvňuje stav DHA vyvíjajúceho sa plodu. Počas tehotenstva väčšina zásob DHA matky prechádza do plodu. Tým, že plod závisí od matkiných zdrojov DHA, konštantná záťaž na DHA rezervy matky, môže u nej ľahko viesť k nedostatku DHA. Tento stav sa výrazne zhoršuje nastávajúcim pôrodom, ak tehotná žena nezlepší svoju stravu.

Hlboký vplyv na psychiku
Vážny nedostatok DHA má hlboký vplyv na psychologický profil matky, čo vedie k zvýšenému stupňu popôrodnej depresie a súbežnému zvýšeniu rizika samovražddreamstime_xl_46005025y a vraždy. Rastúci počet štúdií v ostatnom čase venovaných tejto problematike potvrdzuje, že gravidné ženy, u ktorých sa objavila popôrodná depresia, mali podiel DHA v sérových fosfolipidoch výrazne nižší, v porovnaní so ženami bez prejavov depresie.

Aj preeklampsia môže súvisieť s DHA
Niektorí vedci sa domienvajú, že preeklampsia (vysoký krvný tlak súvisiaci s tehotenstvom) súvisí s nedostatkom DHA. Teda ďalší dôvod, prečo je tak dôležité udržiavať dostatočnú hladinu DHA počas tehotenstva.

Tip pre zdravie: Tehotné a dojčiace ženy potrebujú minimálne 300 mg DHA denne nielen na predchádzanie popôrodnej depresií a súčasnú podporu optimálneho vývoja nervového systému svojho dieťaťa. Dostatočná hladina DHA zabráni aj vzniku zbytočných obáv a negatívnych myšlienok.

——————————————————————————

RADÍ KATARÍNA HORÁKOVÁ –  Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

 

Facebook