Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Ako vybrať ten pravý kočík

07 júl Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Ako vybrať ten pravý kočík

Na trhu sa nachádza neuveriteľné množstvo rôznorodých kočíkov, a tak nečudo, že mamička, ktorá ešte nemá dieťatko má problém vybrať. Nie je dôležité vyberať len podľa farby, či štýlovosti, viac sa zamerajte na praktickosť. Predsa len vám budú niekoľko mesiacov či rokov spoločníkmi.

Aký kočík je naj?
Kritériá, na základe ktorých si vyberáme pre dieťa kočík sú všeobecne známe: dostatok pohodlia pre dieťa, veľa miesta pre nohy, jednoduché a pohodlné sklápanie operadla, „rastúce sedenie“, bezpečné zapínanie, kvalitné a príjemné materiály, ľahká údržbu, pôsobivý dizajn. Samozrejme, nie každej mamičke vyhovujedreamstime_xl_62257928 to isté. Pre praktické mamičky je najideálnejšia troj– alebo dokonca i viackombinácia, ktorá obsahuje vaničku pre novorodenca (použiteľnú ako autosedačka) a kočík sa dá prispôsobiť aj na sedenie, keď dieťatko podrastie.

Nevyhnutné doplnky a skladanie
Veľmi dôležitými doplnkami kočíka sú pršiplášť, slnečník a zimný fusak. S takouto výbavou nebudete mať problém ani v škaredom počasí. Nezanedbateľnou výhodou je veľký úložný priestor a taška, do ktorej si môžete uložiť nevyhnutné náhradné plienky, oblečenie, pitie pre dieťa i pre vás – ako súčasť kočíka.

Dôležité tiež je, aby ste sa pri tlačení kočíka cítili príjemne, stáli vzpriamene – kočíky s nastaviteľnými rukoväťami umožňujú pohodlné kočíkovanie aj mamičke, ktorá je nižšieho vzrastu, ale aj vyššiemu oteckovi.

Ak budete kočík prevážať v aute, nezabudnite si otestovať ako sa skladá. Ideálne sú ľahké, ale pritom pevné konštrukcie, ktoré sa dajú zložiť bez problémov i vtedy, ak budete mať v jednej ruke dieťa, či tašku.

Nevyberajte unáhlene
najlepšie je kočík si vyskúšať a poprezerať. Vyskúšajte si chôdzu s ním a taktiež všetky jeho funkcie. Myslite na to, že s ním budete chodiť aj na nákupy – veľkou pomôckou je priestranný úložný priestor. Dôležité je vyberať tiež podľa koliesok, záleží od terénu v akom sa budete pohybovať. Ak si vyberiete už používaný kočík, na vlastné oči skontrolujte, či je dostatočne bezpečný a či nemádreamstime_xl_28728123 žiadne dôležité funkcie poškodené.

Viete, že…?
Viete však o tom, že zdraviu škodlivé, dokonca rakovinotvorné látky testy odhalili i v detských kočíkoch, v ktorých bábätká trávia dosť času zo svojho života? Ešte prekvapujúcejším je fakt, že nešlo o lacné kočíky, ale v minulosti boli takéto látky nájdené aj v drahších kusoch, takže nie vždy je pravdou, že čím drahšie – tým lepšie. Preto vždy venujte pozornosť aj materiálom, z ktorých je kočík vyrobený.

SABÍNA ZAVARSKÁ

———————————————————————————-

Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Facebook