Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?

10 jún Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?

V dnešnej dobe je veľa párov, ktorým sa nedarí otehotnieť tak skoro, ako by si predstavovali, či dokonca vôbec. V prvom rade si treba uvedomiť, že nič nejde hneď a nepanikáriť, ani sa nestresovať. Nie je tiež dobré, keď z milovania robíte povinnosť, to môže uškodiť zdraviu partnerského vzťahu. Ak patríte medzi mladé páry do 35 rokov, navštívte odborníka, keď sa vám nedarí rok a viac. U starších párov to môže trvať i dlhšie.

Zdržanlivosť sa už neodporúča
Kedysi odporúčania odborníkov boli jednoznačné: pred ovuláciou sexuálna zdržanlivosť niekoľko dní, či dokonca týždňov a potom naplno! Novšie štúdie však ukázali, že veľkými pauzami medzi pohlavným stykom, respektíve vyprázdňovaním semenníkov nevedie cesta k úspechu. Spermie starnú a sú menej pohyblivé. Väčšina odborníkov preto dnes odporúča párom, ktoré chcú počať dieťa pravidelný sexuálny život.

Tie správne dni
Áno, najdôležitejšie je trafiť do tých približne dvoch dní, kedy je vajíčko pripravené. Nemusíte však predtým týždeň abstinovať, pre zvýšenie šance sú úplne postačujúce dva-tri dni prestávky, ale mnohé páry potvrdzujú, že netreba ani to.

Telo si musí zvyknúť
Vaše telo si musí zvyknúť, preto sa neponáhľajte. Sú výnimky, ktorým sa skutočne dieťatko podarí prakticky na prvý pokus, ale verte tomu, že takých je minimum. Väčšinou je za tým pár mesiacov pokusov, a v prípade mnohých párov nemusí prvý pokus dopadnúť hneď dobre. Úlohu v tom zohráva aj náš imunitný systém. A ten potrebuje čas a pravidelný kontakt s partnerovým semenom. Znie to síce zvláštne, ale pozrite sa, ako to funguje.

Vybudovanie tolerancie
Opakované vystavenie partnerovým spermiám pred počatím pripraví náš imunitný systém na to, aby mal čas vybudovať si toleranciu voči cudzej tekutine, a tak neodmietal, ale podporoval tehotenstvo. Inak, ak na to nemá dostatok času alebo sa milujeme s partnerom len s prezervatívom, môže reagovať na spermie odmietnutím, či potratom plodu. Samozrejme, musíme si byť vedomé rizík sexu bez ochrany a robiť ho naozaj len so svojim stabilným partnerom, ktorému dôverujeme.

Aspoň tri mesiace
Na to, aby ženský imunitný systém správne reagoval na partnerove telesné tekutiny a nasledovalo zdravé tehotenstvo, je potrebných minimálne tri až šesť mesiacov nechráneného pohlavného styku s tým istým partnerom (a žiadnym iným). Ak sa vám teda polroka, a či aj trošku viac, nedarí nemusí to byť žiaden problém. Mnohé páry dnes otehotnejú rok až dva po začatí snaženia, niektoré ešte neskôr. Jednoducho váš imunitný systém si musí zvyknúť na partnerovu spermu a prijať ju, nebojovať proti nej ako proti cudziemu telesu.

SABÍNA ZAVARSKÁ

———————————————————————————

Som-tehotna_2D_RGB_MZ  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Facebook