Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ivan Hričovský – Rady do záhrady: Január III.

30 dec Odoslal v Harničárová Lucia, Horák Boris, Hričovský Ivan, Záhrada | Komentáre vypnuté na Ivan Hričovský – Rady do záhrady: Január III.
Ivan Hričovský – Rady do záhrady: Január III.
 

Príspevky profesora Ivana Hričovského na populárnom záhradkárskom facebookom profile Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky majú veľkú sledovanosť. Vybrali sme niektoré z nich z minulosti, ktoré návštevníkov stránky nestora slovenského ovocinárstva najviac zaujali v decembri.

Ak hľadáte inšpiráciu, rady, odporúčania, tipy
pre vaše práce v záhrade,
kliknite na Zeleného ježka – eshop,
ktorý poskytuje niekoľko najpopulárnejších kníh
od profesora Ivana Hričovského a ďalších autorov.
Stačí iba, aby ste klikli SEM.

vrúbľovanie vrúble grafts graftingVRÚBLE V JANUÁRI. Vrúble ktorých ovocín odoberáme v januári? Január je mimoriadne vhodný na odoberanie dobre vyzretých jednoročných výhonov, najmä jadrovín, ale aj čerešní, slivkovín, višní, ríbezlí a egrešov. Jednoročné výhony, dlhé aspoň tridsať centimetrov, odoberáme z juhozápadnej strany zo strednej časti koruny. Púčiky by mali byť dobre vyzreté. Vrúbľujeme koncom zimy a začiatkom vegetácie na spojku alebo pod kôru. Odobraté výhonky skladujeme v chlade. Veľmi dôležité je, aby sme nezabudli na označenie odrody.

vtácia búdka vtáci vtákVTÁČIE BÚDKY. Niektorí záhradkári si neuvedomujú dôležitosť prítomnosti vtáctva v našich záhradách. Malý operenci sú totiž významným segmentom boja proti škodcom. Živia sa hmyzom a ich larvami, ktoré viac či menej škodia vysadeným rastlinám a stromom. Spevavé vtáčiky dokážu denne uloviť vľké množstvo škodcov, čo by sme im mohli odplatiť útulnými drevenými búdkami, kde môžu dochovať svoje potomstvo a skryť sa pred búrkou. Január je ideálnym mesiacom pre prípravu či zhotovenie nových búdok. Rôzne postupy výroby nájdeme na internete.

postrekovač striekanie stromkovPOSTREKOVAČE. Január je ideálne obdobie na skontrolovanie funkčnosti alebo zabezpečenie si nových postrekovačov pre nastávajúcu sezónu. Typ a objemnosť postrekovacieho zariadenia vyberajte podľa počtu stromčekov a kríkov, ktoré plánujete ošetrovať. Pre malozáhradkárske účely bohato postačia postrekovače s objemom okolo 10 litrov roztoku. Také, čo si môžeme zavesiť na chrbát a po napumpovaní postrekujú vďaka vytvorenému tlaku v zariadení.

Ivan Hričovský profesor záhrada rezJANUÁROVÝ REZ DROBNÉHO OVOCIA. Kalendárny rok sa síce začína len v týchto dňoch, no práce v záhrade pokračujú a nenechajú na seba čakať. V dňoch prvého mesiaca v roku – ideálne by bolo, ak nebude mrznúť, teplota môže klesnúť maximálne do -5 °C – môžeme pokojne urobiť dôležitý januárový rez ovocných stromkov – teda skôr drobného ovocia. V nijakom prípade však nerežeme kôstkoviny a jadroviny! Pri tomto zimnom reze drobného ovocia ide v prvom rade o preriedenie zahustených konárov stromkov a kríkov. Nesmie však ísť o radikálny rez, ale iba zrieďovací, pretože sa môžeme obrať o veľkú časť potenciálnej úrody.

Eshop Zelený ježko

REŽEME AJ OKRASNÉ DREVINY. Tento čas je vhodný aj na prerezávanie okrasných drevín a kríkov, najmä zmladzovanie starších krov. Vynecháme však dreviny s vyvinutými kvetnými pukmi. Príkladom môže byť zlatovka alebo orgován. Aj napriek tomu, že je zima, nezabudnime zaliať vždyzelené kríky a aj ďalšie stromčeky v záhrade. To však len vtedy, keď napadalo málo snehu a pôda nie je zamrznutá.

škrupina vajce sadenice seedlings in eggshellsPRÁCE V ZÁHRADE. Po mesiaci znížených záhradkárskych aktivít v januári začneme prípravu na novú sezónu. Nemali by sme zabúdať na to, že ak sa zima „umúdri“ a vysype na nás svoju krásnu bielu perinu, mali by sme pravidelne chodiť do záhrady a otriasať snehovú vrstvu z evergreenov a ihličnanov. Aj v zeleninovej záhradke sa môžeme začať aktivozovať. Paradajky patria k najobľúbenejším druhom zeleniny u nás. Obzvlášť chutné sú tie, ktoré si dopestujeme sami. Všetko môže začať na parapete za oknom v kuchyni či v inej teplej izbe v domácnosti. Do škrupiniek od vajec, z ktorých sme vyjedli obsah, keď sme si na raňajky či na večeru urobili vajíčka namäkko, nasypeme kvalitný humus a pridáme semienka paradajok. Samozrejme, pravidelne zalievame a pozorujeme. Už vo februári by sa nám mali objaviť malé klíčky rajčiakov. Základ bohatej úrody paradajok už máme.

Ing. Lucia HarničárováKTO JE LUCIA HARNIČÁROVÁ?
Hlavnou autorkou najnovšej knihy Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov je Ing. Lucia Harničárová. V úzkej spolupráci so spoluautormi pripravila toto praktické dielo, ktoré bude nápomocné všetkým záhradkárom a pestovateľom ovocných stromov a kríkov.
Hoci Lucia Harničárová pôvodne chcela študovať záhradnú architektúru na Fakulte záhradníctva s krajinného inžinierstva SPU v Nitre, nakoniec dala prednosť bakalárskemu študijnému programu Zahradnické technologie s odboru Zahradnictví na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně so sídlom v Lednici na Južnej Morave. Široké zameranie štúdia jej dalo možnosť porozumieť záhradníckym výrobným činnostiach v zeleninárstve, ovocinárstve, vinohradníctve, vinárstve, kvetinárstve či v okrasnom škôlkárstve. Získala množstvo nielen teoretických, ale aj praktických skúseností s mala možnosť učiť sa od mnohých, vo svojich odboroch uznávaných odborníkov. Vysokoškolský titul bakalár získala v roku 2009 s ďalej pokračovala v štúdiu študijného programu Zahradnické inženýrství, odbor Zahradnictví, ktorý spolu so získaním pochvalného uznania dekana Zahradnické fakulty doc. Ing. Roberta Pokludu, Ph.D., za spracovanie diplomovej práce ukončila v roku 2011 ako inžinierka. Istý čas pracovala v záhradníckej firme zameriavajúcej sa na realizácie s údržby záhrad, kým sa jej v roku 2012 nenaskytla možnosť nastúpiť ako redaktorka do známeho časopisu Záhradkár vydavateľstva News and Media Holding a.s., kde pracuje aj v súčasnosti.

Banner_Hricovsky_radi

IVAN HRIČOVSKÝ RADÍ ZÁHRADKÁROM
Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube. Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

Ivan Hričovský: Množenie gaštanov
Ivan Hričovský: Drobné ovocie na Liptove
Ivan Hričovský: Vhodné odrody jabloní na štíhle vreteno
Ivan Hričovský: Pestujeme čučoriedky
Ivan Hričovský: Rez stĺpovitej čerešne
Ivan Hričovský: Hĺbka výsadby ovocných stromov
Ivan Hričovský: Keď orechy padajú
Ivan Hričovský: Vysádzame jahody na to isté miesto?
Ivan Hričovský: Oporný stĺpik
Ivan Hričovský: Vinič pri stene domu
Ivan Hričovský: Môžeme na jeseň vysádzať čučoriedky?
Ivan Hričovský: Pestovanie malín
Ivan Hričovský: Marhuľa po porážke
Ivan Hričovský: Slnečný úpal hrušiek
Ivan Hričovský: Úprava mladej hrušky rezom
Ivan Hričovský: Rez hrušky v auguste
Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach?
Ivan Hričovský: Výsadba jabloní
Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky?
Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský?
Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle
Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka
Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života
Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno 
Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne 
Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili
Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme?
Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre
Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule
Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova
Ivan Hričovský: Letný rez figy
Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree
Ivan Hričovský: Letný rez ringloty
Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ
Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica

Facebook