Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Chcete vyšší plat? Vypýtajte si ho!

29 jún Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Chcete vyšší plat? Vypýtajte si ho!
Chcete vyšší plat? Vypýtajte si ho!
 

Tak takto to už ďalej nepôjde! Poviete si určite neraz vo chvíli, keď si uvedomíte ako celé dni driete v zamestnaní a nezriedka sa stane, že si nejakú tú prácu odnesiete aj domov. Šéfstvo je síce s vaším výkonom spokojné, no vy máte dojem, že s pridávaním povinností akosi zabudlo na patričné ohodnotenie. Váš plat už dlhšiu dobu ticho stojí na bode mrazu a čaká, čo bude ďalej. Pomaly vám dochádza, že keď nepožiadate o zvýšenie platu vy, asi sa ho tak skoro nedočkáte. Tak poďme na to! Treba však vedieť, ako…

V praxi to funguje väčšinou tak, že už pri prijímacom pohovore sa zamestnávateľ dohodne s uchádzačom o zamestnanie na nástupnom plate, ktorého výška by mala byť v súlade so zákonom, aj vnútropodnikovými pravidlami. Je vhodné, ak sa pri podpísaní pracovnej zmluvy dohodnú aj na platovom postupe po skončení skúšobnej doby v novom zamestnaní.

Keď sa dohodnú na ďalšom platovom raste v pravidelných intervaloch či v závislosti od vykonanej práce, mali by sa ho obe strany aj naďalej držať. Keď však nemáte s vedením firmy žiadnu dohodu a máte pocit, že práve teraz je tá vhodná chvíľa a konečne by sa už malo s vaším platom čosi robiť, môžete podať návrh na zvýšenie mzdy. Aby boli vaše požiadavky vypočuté, snažte sa ich predniesť v čo najvhodnejšej chvíli. Zvlášť sa presvedčte, či váš nadriadený, ktorému návrh predkladáte, nemá práve dnes zlý deň. Mal by si nájsť dostatok času, aby ho s vami v pokoji prebral. Niekedy sa oplatí pár dní, ba možno aj týždňov, počkať. Zrejme nepochodíte, ak budete žiadať zvýšenie platu vtedy, ak:

  • má vaša firma finančné problémy;
  • vedenie podniku nedávno investovalo nemalú čiastku do nového projektu;
  • od posledného zyšovania vašej mzdy neprebehli aspoň tri mesiace;
  • má váš šéf kopu inej neodkladnej práce a navyše je mrzutý.

Predtým, ako prednesiete svoj návrh, dôkladne sa pripravte, aby vás nazaskočilo možné odmietnutie. Pokojne si napíšte všetky dôvody, prečo by sa nemalo šetriť práve na vašom plate a prečo žiadate zvýšenie práve teraz. Overte si aj termín posledného zvýšenia. Ak ste o vašom momentálnom platovom postupe presvedčený, nedajte sa odbiť. Vystupujte sebaisto a otvorene, nie však drzo a arogantne.

Možno sa vám podarí presadiť si svoje pri spontánnej uvoľnenej debate, kde len akoby mimochodom podotknete, že už by sa patrilo pridať vám nejaké tie korunky. Keď budete naladení na rovnakú frekvenciu, je celkom možné, že vaše slová padnú na úrodnú pôdu. Občas sa oplatí byť aj trochu vypočítavý a zvýšenie platu žiadať ako odmenu, bezprostredne po nejakej zásluhe, za ktorú vám je vedenie firmy vďačné. Ak sa vám podarí získať momentálny platový postup, pokúste sa dohodnúť so šéfom na najbližšom možnom termíne ďalšieho zvýšenia vašej mzdy. Budete mať v rukách dátum, o ktorý sa môžete v budúcnosti oprieť.

Facebook