Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Google predstavil vlastný tablet

28 jún Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Google predstavil vlastný tablet
Google predstavil vlastný tablet
 

Spoločnosť Google predstavila dlhšie očakávaný tablet, ktorý bude ponúkať pod vlastnou značkou. Nechýba mu výkonná konfigurácia i nový Android.

Príchod tabletu od firmy Google je jednou z udalostí, na ktoré mnohí používatelia i odborníci čakali. Hoci mobilný operačný systém od Google nájdeme v mnohých tabletoch súčasnosti, produkt priamo od Google prichádza až teraz.

Google však tablet ako taký neprodukuje. Jej partnerom je firma Asus. Nový tablet nesie označenie „Google Nexus 7“, pričom je zaujímavý hneď z niekoľkých aspektov.

Novinka spadá medzi tablety vybavené uhlopriečkou s rozmermi 7 palcov. Podobnú uhlopriečku má napríklad Amazon Kindle Fire. Rozlíšenie je však vyššie, hoci sme sa nedočkali žiadneho „superdispleja“ – konfigurácia 1 280 x 800 bodov. Google deklaruje pozorovacie uhly do 178 stupňov. Devízou je aj prítomnosť ochranného skla Corning Gorilla Glass, ktoré by malo zabrániť nepríjemným škrabancom či iným mechanickým vplyvom.

Základom výkonu tabletu je silné „srdce“, keďže Nexus 7 využíva výpočtové možnosti štvorjadrového čipu Nvidia Tegra 3, ktorý je taktovaný na 1,3 GHz. GPU je 12-jadrový. K tomu sa pridáva 1 GB operačnej pamäte RAM a 8 alebo 16 GB interného flash priestoru pre naše dáta.

Za pozornosť môže stáť aj predná webová kamera (zadný fotoaparát absentuje), gyroskop, magnetometer, akcelerometer či solídna konektivita vrátane Bluetooth, GPS, bezdrôtového internetu Wi-Fi b/g/n a tiež podpory NFC. Na druhej strane, absentovať má 3G, resp. LTE (4G) konektivita. Mobilnú SIM kartu tak môžeme nechať v šuplíku.

Google deklaruje, že tablet ponúkne výdrž do 9 hodín na jedno nabitie pri prehrávaní videa v HD rozlíšení. Batéria má pritom kapacitu 4 325 mAh. Nepatrí k rekordérom vo svojej triede, no napríklad nový Samsung Galaxy P3100/P3110 TAB 2 7.0 disponuje batériou 4 000 mAh.

Tablet má rozmery 198,5 x 120 x 10,45 mm a hmotnosť 340 gramov.

Veľkou devízou nového tabletu môže byť aj operačný systém. Nakoniec sa potvrdili pôvodné správy, že tablet Nexus 7 už nebude využívať Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ale vsadí už na vyššiu platformu. Je známa ako „Jelly Bean“ alias číselné označenie 4.1. Tým sa potvrdila aj ďalšia informácia: Jelly Bean neponesie číslo verzie 5. Hlavnou novinkou vyššej verzie systému má byť tzv. Project Butter. Ide v podstate o súhrnné označenie pre kroky, ktoré majú viesť k celkovému zvýšeniu výkonu platformy. Rôzne nepríjemné lagy (najmä pri väčšom počte otvorených aplikácií či prechode na domácu obrazovku) patria k hlavným nevýhodám Androidu.

Stránka Slashgear.com tiež upozornila, že tablet bude dodávaný s produktom Google Chrome ako predvoleným prehliadačom. Nahradí tak základný prehliadač Android. Chrome nepodporuje Flash, no bude sa spoliehať na HTML5. Samozrejmosťou má byť možnosť stiahnutia alternatívnych prehliadačov.

Známa je tiež cena a orientačná dostupnosť nového tabletu od Google. K dispozícii budú nakoniec dve základné prevedenia. So spomínaným 8 GB flash priestorom vyjde tablet na 199 dolárov. Verzia s väčšou internou pamäťou (16 GB) bude stáť 249 dolárov. V porovnaní s konkurenciou tak má Google Nexus 7 čo povedať. Napríklad Kindle Fire od Amazonu sa predáva tiež za 199 dolárov, no jeho parametre sú značne horšie. Na druhej strane, Amazon pripravuje vylepšenú verziu svojho tabletu, ktorá bude zrejme sprevádzaná znížením ceny pôvodného modelu na 149 dolárov.

Tablet od Google sa začne na trh dodávať v polovici júla tohto roka. Prvotne sa počíta s jeho dostupnosťou v USA, Kanade a Veľkej Británii. Potom majú nasledovať ďalšie regióny. Na tému upozornili Pocket-lint.com, Neowin.net či Liliputing.com.

Facebook