Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako sa Titanic potopil v skutočnosti?

31 júl Odoslal v Horák Boris, Príbehy, osudy, priznania, detektívky, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Ako sa Titanic potopil v skutočnosti?
Ako sa Titanic potopil v skutočnosti?
 

Už 100 rokov strhával ľudstvo príbeh luxusného zaoceánskeho parníka Titanic. Neustále sa k nemu vracajú milióny ľudí na celom svete. Predstava o posledných chvíľach života tých, na ktorých sa neušlo miesto v záchranných člnoch, dodnes vyvoláva zimomriavky na celom tele a nesmierny pocit smútku. Skutočný dôvod potopenia sa Titanicu je známy iba dva roky!

Autor knihy Boris Horák hovorí v príhovore k čitateľom: – Aj mňa tento výnimočný príbeh zaujal hneď od prvého momentu, keď som sa s ním stretol ešte niekde v detstve. Fascinoval ma natoľko, že som čoraz viac vyhľadával podrobnosti o tejto najväčšej katastrofe v dejinách námorníctva. Študoval som každú maličkosť a podrobne som si ich zapisoval pre prípad, že…

– Touto knihou som chcel, – pokračuje B. Horák, – čitateľovi poskytnúť dramatický opis posledných desiatok minút na palube pýchy britského civilného námorníctva. Chcel som vykresliť chvíle hrôzy pretkané statočnosťou, beznádejou a ľudskými omylmi.

Je to opis drámy jednej chladnej noci v mrazivých vodách severného Atlantiku, ktorými sa plavia obrovské úlomky ľadovcov. Všetky lode na okolí vypínajú svoje motory, aby neriskovali smrtonosnú zrážku. Iba Titanic so svojou sebavedomou posádkou sa valí obrovskou rýchlosťou proti nástrahám mora. Všetci pasažieri a námorníci sa cítia neohrození na palube tejto dokonalosti svojej doby. Dokonca ani po zrážke neveria, že sa „nepotopiteľná“ loď môže potopiť do hlbín oceánu. Pokojne si niektorí tancujú na naklonenej palube luxusného parníka…

– Dramatický príbeh skazy prekrásnej lode, – hovorí ďalej Boris Horák, – som doplnil podrobnosťami, ktoré dokresľujú celé šialenstvo tohto srdcervúceho príbehu. Stovky ľudí sa v tú noc pozreli smrti priamo do očí, vyše 1 500 však nemalo ani toľko šťastia a zahynuli desnou smrťou v mrazivých vodách Atlantiku. Medzi pasažiermi boli aj štyria s koreňmi z územia dnešného Slovenska – muž, žena a dvaja malí chlapci. Prežili?

Ako sa však Titanic potopil v skutočnosti? Iba nedávno vyšla na svetlo sveta pravda, čo vlastne bolo ozajstnou príčinou tohto nešťastia. Že to bolo obyčajné zlyhanie ľudského faktoru, ktoré druhý dôstojník Charles Lightoller chcel utajiť pred celým svetom. Mnohí si však dodnes myslia, že to spôsobila práve kliatba vyrytá na sarkofágu egyptskej princeznej Amen-Ra.

Knihu si môžete objednať u týchto internetových predajcov: Martinus.sk, Gorila.sk a Mingle.sk.

Facebook