Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo bleskové diéty nezaberajú?

14 aug Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Prečo bleskové diéty nezaberajú?
Prečo bleskové diéty nezaberajú?
 

To, čo nedokážu diéty, o to sa postará naše vlastné telo. Sme totiž biologicky programovaní na prežitie. Dodržiavanie diéty naše telo chápe ako hladovku, čo je preň hrozba, proti ktorej sa musí aktívne postaviť.

Koncom minulého storočia dokázali výskumy mozgu a nervového systému jasne, že stravovanie, rovnako ako dýchanie, je činnosť, ktorú aktívne kontroluje mozog. Dr. Norman Jollife, významný dietológ z mestského ústavu zdravia v New Yorku, konštatoval, že apetít – regulujúci mechanizmus – sa nachádza vo vnútri riadiacej žľazy mozgu, v hypotalame, kde sú umiestnené zhluky buniek, ktoré riadia príjem potravy a udržujú vyživovaciu rovnováhu čiastočne tým, že:
–  ovládajú našu chuť do jedla;
–  prispôsobujú náš metabolizmus danej situácii.

Dr. Norman Jollife tieto regulujúce bunky pomenoval spoločným názvom appestat, pracujú takmer proti akejkoľvek odtučňovacej kúre. Cieľ týchto buniek sa nezhoduje s naším cieľom chudnutia, pretože im ide o to, aby sme jedli, keď naše telo potrebuje výživu, a aby sme prestali jesť iba vtedy, ak sa táto požiadavka splní. Prudké zníženie prijímania potravy spôsobuje zníženie metabolizmu, následne aj zníženie produkcie energie.

To je dôvod únavy, ktorá je sprievodným znakom nízkokalorickej diéty. Objasňuje to tiež ďalší jav, dobre známy každému, kto držal rôzne krátkodobé diéty. Čím menej stravy zjeme, tým menej chudneme. Akonáhle však prestaneme držať diétu a začneme opäť normálne jesť, znížený metabolizmus bude ešte stále pracovať pomaly, ako v stave ohrozenia. A tak priberieme viac než predtým.

Keď sa mechanizmus appestatu poškodí alebo rozladí, môže telesná hmotnosť prudko kolísať. Tento jav je známy pod pojmom jojo efekt. Pokusné zvieratá – myši, krysy, psy alebo mačky, ktorým odstránili určité zhluky buniek v strednom mozgu, sa začali prežierať a stali sa obézne. Keď im zničili ďalšie skupiny buniek, prestali žrať a uhynuli hladom.

Diéty, ktoré pracujú proti prirodzenej funkcii mechanizmu appestatu, nemajú úspech. Musíme pochopiť a využívať spôsob, akým zabraňuje obezite sama príroda. – Tajomstvo, ako sa vyvarovať obezity, nespočíva v tom, že sa budeme vyhýbať tukom či sacharidom, ale do svojej stravy zahrnieme celý prirodzený reťazec života, – zdôrazňuje Dr. R. Williams a ďalej konštatuje: – Bojovať proti prírode bez pomoci prírody – bez adekvátneho appestatického mechanizmu – je ako veslovať na loďke proti dravému prúdu rieky.

Tu nájdete ďalšie články o dietách – pozri SEM.

Facebook