Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Cukrovka – anjelský gén

17 aug Odoslal v Pre ženy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Cukrovka – anjelský gén
Cukrovka – anjelský gén
 

Tím vedcov z Pennsylvánskej univerzity zistil, že často predpisovaný liek na diabetes dokáže zabiť rakovinové bunky, ktoré vykazujú istý nedostatok v špecifickom regulačnom géne p53. 

Liek Metformin, jeden z najčastejšie predpisovaných liekov na liečbu cukrovky v Amerike i inde vo svete (používa sa aj u nás), aktivizuje metabolický enzým AMPK, ktorý vyvoláva zmeny v metabolizme rakovinových buniek ovplyvňovaním funkcie génu p53. Tento gén, známy tiež ako proteín 53, je tzv. transkripčným faktorom, teda špecifickým proteínom, ktorý kontroluje transfer genetickej informácie. V bunkách živých organizmov má tento gén funkciu akéhosi potláčateľa tumorov – práve preto si vyslúžil od vedcov viacero priam poetických pomenovaní – nazývajú ho anjelským génom či strážcom genómu. Pre viac ako polovicu rakovinových nádorov je charakteristické, že stratili práve tohto „strážcu“.

Pokiaľ ide o Metformin, dve nezávislé štúdie potvrdili, že diabetickí pacienti, ktorí ho užívali, ochoreli na rakovinu oveľa zriedkavejšie, ako ostatní diabetici. Profesor Thompson, vedúci štúdie, hovorí, že je to po prvý raz, čo sa zistilo, že rast tumoru môže ovplyvniť liek na diabetes. Profesor a jeho tím počas dlhoročného výskumu získali dôkazy, že gén p53 okrem regulácie bunkového delenia kontroluje viaceré metabolické procesy bunky. V terapii to znamená, že liek, ktorý ovplyvní a kontroluje metabolický proces namiesto tohto génu, môže kontrolovať aj nádory, v ktorých práve tento gén chýba.

Článok vyšiel v Moderná žena Špeciál 2008.

Facebook