Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo prichádza po dlhodobom slnení únava?

16 aug Odoslal v Horáková Katarína, Kozmetika, krása, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Prečo prichádza po dlhodobom slnení únava?
Prečo prichádza po dlhodobom slnení únava?
 

Vitamín D je rozpustný v tuku, preto sa v organizme môže ukladať do zásoby. K eďže príliš veľké hromadenie vitamínu D v krvi môže pôsobiť ako jed, príroda si vymyslela trik na ochranu pred jeho prebytočným množstvom.

Pre ľudí, ktorí žijú na juhu alebo dokonca na rovníku, je nebezpečenstvo naozaj veľké, pretože sa vlastne sami môžu predávkovať jedovatým vitamínom D, ktorého nadbytok sa produkuje v ich koži. Ale príroda to geniálne vyriešila zafarbením kože a jej stmavnutím na slnku. Melanín v koži, tmavý pigment z medi a aminokyseliny tyrozínu, zadržuje ÚV lúče, a tak produkcia vitamínu D klesá.

Ak sa vystavujeme slnku, aby sme získali atraktívne bronzové opálenie, získavame prostredníctvom kože až o dve tretiny vitamínu D viac ako počas tmavých zimných mesiacov. Okrem toho počas dlhodobého slnenia sa v našej koži premieňa substrát cholesterolu namiesto vitamínu D na neaktívne svetelné produkty, ako je lumisterín, ktorý chráni kožu pred poškodením. V takom prípade sa v koži milovníkov prílišného opaľovania silne naruší syntéza vitamínu D. To sa potom prejaví tak, že kým prvé slnečné dni telo posilňujú a oživujú, pri niekoľkotýždňovom slnení pociťujeme únavu, malátnosť a tiež zvýšenú nervozitu.

Článok je z publikácie Katarína Horáková: Nebojme sa zdravia, Semic Media, 2000

Facebook