Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ochrana pred rakovinou

02 sep Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ochrana pred rakovinou
Ochrana pred rakovinou
 

Zistilo sa, že medzi faktory ovplyvňujúce riziko vzniku rakoviny prsníka – okrem výživy, telesnej aktivity a hormonálnej terapie – patrí i dojčenie. V rámci skúmania vedci analyzovali údaje o takmer 150 000 ženách zo 47 štúdií v 30 krajinách.

Iné články od profesorky Kataríny Horákovej zaoberajúce sa témou o rakovine nájdete TU.

Všetky obsahovali informácie o dojčení a ďalších aspektoch materstva. Navyše, údaje o 50 000 ženách s rakovinou prsníka sa porovnali s informáciami o 97-tisíc zdravých ženách. Z nich vyplynulo, že ženy v západných krajinách dojčia kratšie ako ostatné ženy vo svete. Ďalej sa v štúdii ukázal jednoznačný preventívny vplyv materstva a dojčenia.

Za každý rok dojčenia ženy znižujú riziko vzniku rakoviny prsníka o štyri percentá, a navyše, každý pôrod im ho zníži o ďalších sedem percent. Tieto zistenia platia pre všetky ženy – bez rozdielu veku či etnika. Dojčenie teda nemá pozitívny vplyv len na bábätko, ale aj na matky. Ženy, ktoré svojím mliekom kŕmia deti vyše roka, majú totiž výrazne znížené riziko vzniku rakoviny prsníka. Počet prekonaných tehotenstiev chráni ženu aj pred rakovinou maternice. Čím viac má detí, tým je bezpečnejšia pred oboma zmienenými formami rakoviny.

Článok bol uverejnený v knižnej publikácii Katarína Horáková: Monitor zdravia.

Facebook