Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vrátila knižnici román po 78 rokoch

24 sep Odoslal v O knihe, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Vrátila knižnici román po 78 rokoch
Vrátila knižnici román po 78 rokoch
 

Keď vedenie knižnice v Chicagu vyhlásilo amnestiu na všetky zameškané výpožičky, nečakalo, že sa im vráti i poklad v podobe limitovanej edície Portréru Doriana Graya, ktorú čitateľka nevrátila neuveriteľných 78 rokov.

Kniha chýbala v policiach Chicagskej verejnej knižnice tak dlho, až sa na ňu jednoducho zabudlo. O to väčším prekvapením bolo jej opätovné objavenie v rámci tri týždne trvajúcej amnestie, ktorou sa zábudlivci mohli vyhnúť pokutám z omeškania vrátenia vypožičaných kníh.

Knihu si z tretej najväčšej americkej knižnice zapožičala v roku 1934 istá Harlean Hoffman Vision, ktorá z obáv z vysokej pokuty či dokonca väzenia, román po premeškaní výpožičnej doby nevrátila. Jej obavy boli oprávnené. Nebyť prebiehajúcej amnestie, knižnica mala podľa Reuters právo vymáhať od nej až 6000 dolárov.

Knihu sa rozhodla vrátiť jej dcéra, ktorá pre denník Chicago Tribune prezradila, že titul našla na matkinej povale po jej smrti v roku 1993.

Vzácna edícia klasiky Oscara Wildea, Portrét Doriana Graya, publikovaná v London’s Edinburgh Society je jednou z iba 480 kópií, ktoré vydavateľstvo vytlačilo.

Knižnica však príležitosť navýšiť si rozpočet o 6000 dolárov neoplakáva a omnoho väčšiu radosť má z navrátenia knihy. „Amnestia je rovnako tak o vrátení zapožičaných materiálov, ako i o návrate našich návštevníkov,“ prezradil pre televíziu CBS splnomocnenec knižnice Brian Bannon.

Začiatkom roka podobnú príhodu zažila i knižnica v Írsku, kde zábudlivec priniesol knihu po 80 rokoch. Knižnica sa však rozhodla mu pokutu, ktorá sa za osem desaťročí vyšplhala až na 5000 dolárov, odpustiť.

Článok sme prevzali z Gorila News.
Autor: Aneta Kažimírová

Facebook