Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Hojenie po pôrode

23 sep Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Hojenie po pôrode
Hojenie po pôrode
 

Pôrod je normálny fyziologický proces. Vaše telo ale musí počas dní a týždňov po príchode dieťatka na svet prejsť obdobím hojenia. Môže to trvať až rok, kým sa telo úplne vráti do stavu, v akom bolo pred tehotenstvom. Aj keď existuje pár rozdielov v hojení po vaginálnom pôrode a po pôrode cisárskym rezom, všeobecný proces hojenia je veľmi podobný pre oba druhy pôrodu. Toto hojenie môžu ovplyvňovať rôzne faktory vrátane celkového zdravotného stavu, stravovacích návykov a úrovne únavy alebo stresu.

Prečítajte si aj tento článok:
Hojenie po pôrode – tipy na domáce liečenie
(zverejníme 27. septembra 2012)

Sťahovanie a zavinovanie maternice
Krátko po tom, čo sa narodí dieťa, placenta sa oddelí od steny maternice a vylúči sa von. Miesto, na ktorom bola placenta pripevnená, je veľmi podobné otvorenej rane, ktorá sa musí zahojiť. Vaše telo sa s tým, našťastie, rýchlo vyrovná. V priebehu niekoľkých minút po pôrode sa maternica stiahne, čím uzavrie všetky otvorené cievy na stene maternice, na mieste, kde bola predtým placenta. Tieto sťahy, niekedy nazývané aj popôrodné bolesti, môžete prvé dni vnímať ako silné kŕče, potom však zoslabnú. Tieto kŕče môžete mať počas dojčenia, pretože stimulácia bradaviek podporuje sťahovanie maternice. Ak sú kŕče príliš silné, môžete si vziať analgetikum (liek proti bolesti). Predtým, ako si vezmete liek proti bolesti, poraďte sa so svojou pôrodnou asistentkou alebo lekárom.

Okamžite po pôrode môžete cítiť svoju maternicu na úrovni pupku.
Popôrodné sťahy spôsobujú, že maternica je na dotyk ako tvrdá lopta. Každý deň sa bude postupne zmenšovať, až ju nakoniec cez brušnú stenu nebudete cítiť. Počas zmenšovania sa presúva dole do panvy za vašu lonovú kosť. Tento proces sa nazýva zavinovanie a naznačuje, že hojenie pokračuje. Počas pobytu v nemocnici bude sestra pravidelne skúmať stav vašej maternice, aby mohla sledovať proces zavinovania. Ak sa maternica nesťahuje tak, ako má, môže ju masírovať, čím stimuluje jej sťahovanie.

Očistky
Úplné zahojenie miesta, kde bola placenta, trvá do 10 dní a počas tohto obdobia si všimnete krvavý vaginálny výtok nazývaný očistky. Očistky sú prvý deň alebo dva svetločervené a pripomínajú silnú menštruáciu. Množstvo sa potom zníži a nadobudne tmavohnedú farbu, nasleduje ružovkastý výtok a okolo 10. dňa mierne biely výtok. V tomto okamihu budete vedieť, že miesto, kde bola placenta, je úplne zahojené. Tento proces sa môže urýchliť u žien, ktoré dojčia, pretože keď bábätko cmúľa matkine bradavky, stimuluje tým maternicu k sťahovaniu a hojenie môže byť kratšie. Kým očistky nezmiznú, mali by ste sa vyhýbať pohlavnému styku a mali by ste počas dňa dbať na správnu hygienu v oblasti hrádze (oblasť medzi análnym otvorom a pohlavnými orgánmi), aby sa do vagíny nedostali baktérie.

Podliatiny okolo očí a modriny
Ak máte dlhý alebo náročný pôrod, môžu sa vyskytnúť aj iné fyzické problémy, ktoré si vyžadujú hojenie. Niektoré ženy majú červené oči alebo ich okolie podliate krvou; môžu sa tiež vyskytnúť modriny na lícach, ktoré vyzerajú ako malé škvrny alebo väčšie modriny na tvári a hornej časti hrudníka. Výskyt takýchto modrín môže byť výsledkom veľkého úsilia matky porodiť, so silným zadržaním dychu počas druhej fázy pôrodu, aby pomohla dieťaťu na svet. Tieto škvrny sa vyskytujú menej pri jemnejšom tlačení a ovládanom dýchaní, ktoré sa použije namiesto silného zadržiavania dychu. Ak sa niektoré z týchto modrín objavia, zmiznú v priebehu pár dní.

Hojenie miesta rezu 
Či už je pôrod vaginálny alebo cisárskym rezom, pravdepodobne sa vyskytne rez, ktorý sa musí zahojiť. Pri vaginálnom pôrode vám môžu nastrihnúť hrádzu (epiziotómia). Tento malý rez, ktorým sa zväčší vaginálny otvor tesne pred tým, ako sa dieťa narodí, sa potom zašije. Hojenie nástrihu trvá, ako pri každom podobnom zásahu, pár týždňov. Telo vstrebe stehy, miesto rezu môže byť ale prvý týždeň po pôrode citlivé a bolestivé. Ak sa miesto rezu neudržuje čisté, môže vzniknúť infekcia; nemala by sa však vyskytnúť pri dobrej starostlivosti o hrádzu (pozri nižšie).

Ak pôrod prebieha cisárskym rezom, hojenie brušného rezu trvá dlhšie. Ak nebol cisársky rez plánovaný a došlo k nemu po tom, čo ste mali pôrodné bolesti, budete sa zotavovať aj z pôrodu, aj z operácie. Okrem hojenia, ktoré sme spomínali pri vaginálnom pôrode (zavinovanie maternice a očistky), musí dôjsť ešte k pooperačnému hojeniu. Zotavenie z takého zákroku je dlhšie a trvá štyri až šesť týždňov.

Cisársky rez môže po odznení anestetík bolieť. Podľa potreby sa môžu podávať lieky proti bolesti. Zo začiatku to budú pravdepodobne silnejšie narkotiká, po ktorých sa budete cítiť malátne a ospalo. Ak stehy nie sú samovstrebávacie, odstránia vám ich asi päť dní po pôrode. Niektorí lekári používajú na uzavretie rany namiesto stehov radšej kovové svorky. Tie sa tiež odstránia pár dní po pôrode. Stehy alebo svorky môžu spôsobovať ťahavý pocit. To je v poriadku a znamená, že sa rana hojí. Keďže sa pred operáciou zavádza do močového mechúra močová cievka, po jej odstránení je dôležité, aby ste pili veľa tekutín a pravidelne močili, aby ste zabránili infekcii močového mechúra.

Podpora obehového systému 
Na podporu dobrého obehového systému po pôrode vás personál požiada potom, čo anestetiká odznejú, hýbať nohami, ohýbať ich a krútiť prstami na nohách. V priebehu prvého dňa po pôrode vás tiež požiadajú, aby ste si sadli na kraj postele, na stoličku a neskôr, aby ste kráčali; môžu vás požiadať, aby ste nosili elastické pančuchy na podporu dobrého obehu a na zabránenie krvných zrazenín. Hojenie po cisárskom reze je náročnejšie, preto ostanete v nemocnici dlhšie, asi tri až päť dní.

Článok sme prevzali z www.pampers.sk.

Facebook