Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Jesenná i jarná príprava pôdy a hnojenie

29 sep Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Jesenná i jarná príprava pôdy a hnojenie
Jesenná i jarná príprava pôdy a hnojenie
 

V záhradách ide hlavne o prípravu pôdy a jej kyprenie v poraste zeleniny. Zabezpečuje prístup živín, vzduchu, udržiavanie priaznivej štruktúry pôdy, ničenie burín a podobne. Robí sa ručne, alebo malou mechanizáciou.  Najčastejšie ide o rýľovanie, plečkovanie, okopávanie, ohŕňanie rastlín a jednotenie.

Striedanie plodín napomáha zachovať pôdnu úrodnosť, reguluje potrebu hnojenia, šírenie chorôb, škodcov a burín. Treba dodržať zásadu, že rovnaký druh zeleniny alebo príbuznej rastliny sa nebude na rovnakom mieste pestovať skôr, ako za tri až štyri roky.

Rýľuje sa, zapraví maštaľný hnoj a priemyselné hnojivá. Na zimu sa po rýľovaní necháva pôda neošetrená, s veľkými hrudami, aby sa vytvorili podmienky na zachytávanie zimnej vlahy. Na jar, v čase optimálnej vlhkosti pôdy, začíname jej povrch urovnávať. Aplikujú sa aj potrebné množstvá priemyselných hnojív, ktoré sa zapravia hrabľami a pripraví sa pôda na sejbu alebo výsadbu. Klíčiace buriny sa ničia už pri samotnej príprave pôdy, v neskoršom období – počas vegetácie – najmä plečkovaním, okopávaním, prípadne mulčovaním čiernou fóliou.

Z hľadiska hnojenia by mal pestovateľ poznať vlastnosti pôdy aj na základe pôdneho rozboru. Podľa neho sa dá pomerne presne určiť obsah živín v pôde a potreba hnojenia pre jednotlivé druhy zeleniny. Uprednostňuje sa použitie organických hnojív (maštaľný hnoj, kompost, zelené hnojenie, Lignofert, substráty na báze zeminy, piesku, produkty z kôry a drevín, listovka, hrabanka a podobne). Pestovaná zelenina v pôdach chudobných na organickú hmotu nemôže dostatočne využívať živiny ani z priemyselných hnojív. Treba vedieť, ktoré zeleniny nevyžadujú alebo neznášajú priame hnojenie maštaľným hnojom. Priemyselné hnojivá považujeme za doplnkové a používame ich v nevyhnutných množstvách podľa výsledkov pôdnych rozborov.

NOVINKA! Profesor Ivan Hričovský už aj na Facebooku. Navštívte túto stránku a staňte sa jej priateľom. Budete pravidelne dostávať rady a námety tohto najvýznamnejšieho odborníka v oblasti záhradníctva a pestovania ovocia na Slovensku. Stačí len zakliknúť Páči sa mi TU.

Facebook