Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Viete, ako sa pripravuje…čerešňová štrúdľa?

27 sep Odoslal v Janata František, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy | Komentáre vypnuté na Viete, ako sa pripravuje…čerešňová štrúdľa?
Viete, ako sa pripravuje…čerešňová štrúdľa?
 

Voľakedy bola ťahaná štrúdľa skúšobným kameňom dobrej kuchárky. V dnešných časoch polotovarov zvládne štrúdľu bez problémov každý, no domáce štrúdľové cesto je predsa len chutnejšie a pripraviť ho nie je až také zložité.

Suroviny:
200 g hladkej múky
1 lyžicu oleja
lyžičku octu
štipku soli
1 žĺtok

A potrebujeme toľko vody, aby sme vymiešali hladké, vláčne polotuhé cesto.

Postup:
Všetky suroviny miešame, kým sa začnú tvoriť bubliny. Cesto preložíme na dosku a prikryjeme nahriatym kastrólom. Necháme asi pol hodiny odpočinúť. Potom cesto rukou „búchame“ o dosku. Dobre vypracované cesto ešte raz prikryjeme horúcim kastrólom a necháme dvadsať minút postáť. Cesto preložíme na pomúčený obrus a suchými rukami zo stredu naťahujeme na všetky strany. Kraje zrežeme, cesto pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme polovicou pripravenej posýpky (na sucho opražená strúhanka, pomleté orechy, alebo mletý mak s cukrom), na to rovnomerne rozdelíme vykôstkované čerešne ( môžeme použiť ľubovoľné ovocie, väčšie druhy pokrájame alebo nahrubo postrúhame) a posypeme zvyškom posýpky. Okraje potrieme žĺtkom, aby sa zlepili a spolu s obrusom cesto zakrútime. Pomocou obrusu štrúdľu prenesieme na jemne vymastený plech, potrieme žĺtkom a vo vyhriatej rúre na 180 ° C pečieme asi 40 minút.

Ďalšie rady od tohto uznávaného slovenského kulinárskeho odborníka môžete pravidelne získavať po zakliknutí Páči sa mi na Facebooku Františka Janatu TU.

Facebook