Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vráťme láske romantiku

10 okt Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Vráťme láske romantiku
Vráťme láske romantiku
 

Tiež túžite po tom, aby sa váš partner správal aspoň občas trochu romanticky, aj keď ste spolu už dlhšie? Zdá sa vám, že romantika už z nášho sveta celkom vymizla a vy by ste radi prežili romantický deň?

Kam sa stratila romantika?
V mladosti naše predstavy o láske obsahovali len veľmi málo sexu, ale zato kopec romantiky. V rovnakom duchu sa niesli aj naše prvé lásky. Keď sme si však našli toho pravého partnera na celý život, začala sa romantika postupne strácať.

Súčasnosť akoby romantickej láske vôbec nepriala. Zo všetkých strán sa na nás hrnú dobre mienené rady, ako skvalitniť svoj sexuálny život, ktoré body dráždiť, aby partner dosiahol nadpozemskú slasť, aká milostná poloha sa hodí na akú príležitosť, či ako často by sme mali sexovať, aby náš život vôbec za niečo stál. Nikde sa však nedočítame, ako prinútiť partnera, aby nás aspoň občas objal a pohladil, aby nám priniesol kytičku kvetov, hoci práve nemáme narodeniny (alebo aspoň vtedy, keď ich máme, prípadne na deň zamilovaných). A keď si chceme pozrieť romantický film, alebo si prečítať krásny zaľúbený príbeh, musíme to pomaly robiť potajomky, aby sme nevyzerali ako hlúpe sliepky. Čo romantika z nášho sveta už celkom zmizla?

Môže za to výchova?
Niektorí ľudia sú nenapraviteľní romantici, iní akoby nevedeli, čo to romantika je. Čím je to podmienené? Čiastočne celkovým povahovým založením človeka, ale z veľkej časti i výchovou. Ak váš partner v celom svojom detstve nevidel, že by jeho otec priniesol matke kvetiny, objímal ju, alebo že by spolu vystrájali hlúposti, ťažko od neho môžete očakávať, že sa vo vzťahu k vám bude správať inak. Výchova však ovplyvňuje náš vzťah k romantike ešte inak: ľudia, ktorým sa v detstve dostávalo málo lásky, si to často snažia vynahradiť v dospelosti. Potom mávajú neprimerané očakávania a od partnera si vyžadujú stále nové a nové dôkazy lásky.

O romantiku sa musíme starať
Keď sa stretnú dvaja ľudia, ktorí na partnerovi oceňujú predovšetkým jeho spoľahlivosť, toleranciu a ďalšie, skôr praktické vlastnosti a na romantike príliš nelipnú, môžu spolu vytvoriť veľmi kvalitný, pevný a fungujúci vzťah. Oveľa častejšie sú však situácie, keď jednému z partnerov (väčšinou to žiaľ býva žena), trochu romantiky chýba a trápi ho to. Ak sa aj vy trápite tým, že sa k vám partner správa chladne, je načase s tým niečo urobiť. Romantika vo vzťahu totiž funguje len prvých pár mesiacov. Aby vydržala dlhšie, musíme sa o ňu starať a neustále ju živiť vzájomnými pozornosťami. Keď to zanedbáme a nebudeme sa snažiť, bude romantiky stále ubúdať.

Možno patríte medzi čerstvo zamilované páry, dobre sa o svoju lásku, o svoj vzťah starajte, pestujte si ho. Nezabudnite pritom, že snaha musí byť obojstranná. Nemôžete od partnera očakávať, že vás po zvyšok života bude zahŕňať láskou a romantickými pozornosťami, keď vy sama nielenže nebudete ochotná robiť to isté, ale dokonca partnera za to ani náležite neoceníte.

Rozdúchajte iskričky lásky
Nič nie je stratené, ani keď už z vášho vzťahu romantika dávno vyprchala. Prvý krok však budete musieť urobiť sama. Začať môžete prekvapeniami v podobe milých odkazov, esemesiek, drobných darčekov schovaných do tašky, ktorú si váš drahý berie do práce. Plánujte a organizujte čo najviac spoločných aktivít, najlepšie vo dvojici, bez detí. Navštevujte miesta, z ktorých romantika priam dýcha, ale aj tie, ktoré sa nejako spájajú s počiatkami vašej lásky. Robte a hovorte čokoľvek, čo vám obom pripomenie, ako ste sa kedysi milovali. Začnite však pomaly. Náhlou zmenou správania by ste mohli partnera vydesiť. Možno by rozmýšľal, či ste sa celkom nezbláznili. Vytvorte takú atmosféru, v ktorej bude váš miláčik prejavy náklonnosti k vám pokladať za samozrejmosť. Muži sa často podvedome nazdávajú, že prinášať žene dôkazy lásky po rokoch spolužitia je nevhodné. Potrebujú nájsť silu tieto zábrany prekonať. Musíte byť vytrvalá. Nečakajte, že sa partner zmení okamžite. Každý náznak zmeny jeho správania k lepšiemu však oceňte, aby si bol istý, že sa vydal správnym smerom.

4 x ako vrátiť romantiku do spální
Väčšina žien dáva v posteli pred vášňou a „posteľovou akrobaciou“ prednosť milovaniu plnému nehy a romantiky. Ako do spální vrátiť romantiku? Budeme musieť nasadiť viacero zbraní naraz.

1. Romantické prostredie
Zaručeným prostriedkom, ako navodiť romantickú atmosféru v spálni, sú sviečky. Vyvolajú pocit tajomna a v ich mäkkom svetle vyzerá každá žena o niečo krajšie. Dobre pôsobia aj kvetiny. Väčší účinok dosiahnete, keď úplne zmeníte prostredie. Ak nemáte možnosť odísť sami niekam do hotela, skúste aspoň namiesto pozerania televízie ísť na romantickú prechádzku pri mesiačiku. Rovnako pôsobí aj návšteva miest, ktoré sú spojené s vaším zoznámením alebo časom zaľúbenosti.

2. Romantická vizáž
Osvedčeným spôsobom je krásna spodná bielizeň. Nemusí to byť červeno-čierny erotický výstrelok. Na prebudenie nehy a romantických citov dobre poslúži i biela čipka a pastelové tóny. Ak máte nejaké to kilo navyše, oblečte si aspoň saténovú nočnú košieľku. Väčšina mužov má rada zmenu. Nebojte sa experimentovať so svojím vzhľadom – účesom, štýlom obliekania…

3. Romantická večera
Večera len vo dvojici, v príjemnom prostredí, pri sviečkach zaručene navodzuje povznesenú atmosféru, a tá je skvelou predohrou k ľúbostným hrám. Chutné slávnostnejšie menu môžete samozrejme pripraviť i doma, lenže s rizikom, že sa nevyhnete obvyklým stereotypom – čítaniu novín alebo pozeraniu televízie pri jedle. Zničí sa tak čaro chvíle. Ak idete večerať do reštaurácie, vyberte si radšej osvedčenú, aby vám nič nekazilo náladu. Pri jedle sa nebojte flirtovať a zvádzať, snažte sa jednoducho v partnerovi opäť prebudiť túžbu.

4. Romantické sviatky vo dvojici
Každé sviatky sú sentimentálne a vhodné na navrátenie romantiky do vzťahu. Ak máte deti, pošlite ich k rodičom a užívajte si aspoň časť voľna vo dvojici. Spomínajte na časy, keď ste sa zoznámili, na prvé spoločné sviatky. Sentimentálna atmosféra sa potom akiste odrazí aj milostných hrách.

Facebook