Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

IVAN HRIČOVSKÝ: Otázky a odpovede

01 okt Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na IVAN HRIČOVSKÝ: Otázky a odpovede
IVAN HRIČOVSKÝ: Otázky a odpovede
 

Otázky a odpovede je aktuálnou súčasťou novej stránky profesora Ivana Hričovského na Facebooku. Napíšte svoju otázku a v krátkom čase dostanete od tohto uznávaného slovenského odborníka v oblasti  záhradníctva a pestovania ovocia odbornú odpoveď. Staňte sa jeho priateľom a budete pravidelne dostávať jeho rady a námety. Stačí len zakliknúť Páči sa mi TU. Pozrime si niektoré z príspevkov.

STARÁ MANDĽA
OTÁZKA: Mám starý strom mandle, ktorá vynikajúco rodí, ale väčšinou už len na koncoch konárov. Ako ju môžem omladiť?
IVAN HRIČOVSKÝ: Áno, práve teraz môžete strom upraviť. Skráťte ten stredník na niektorý bočný konár, na tzv. prevodový konár. Strom tým omladí. Viac vám poradí môj bývalý študent z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre Ing. Jozef Šimko (jozef.simko@uniag.sk).

GLEJOTOK NA ČEREŠNI
OTÁZKA: Objavil sa glejotok na našej čerešni. Ako to môžem riešiť?
IVAN HRIČOVSKÝ: Odstráňte glej z čerešne, postihnuté miesto natrite octom a po vyschnutí navoskujte. Nikdy neorezávajte čerešňu vo februári či marci, ale až po obratí. Glejotok je reakcia na rez v nesprávnom čase.

CHOROBA JABLONÍ
ZDENO KOZÁK: Dobrý deň pán Hričovský, už niekoľko rokov mám problém s jabloňami, ktoré mi napadla choroba a likviduje mi postupne všetky stromy. Choroba sa prejavuje tak, že v čase plodnosti niektorý z konárov začne strácať kôru, odumrie mu lyko a samoztrejme zahynie celý konár. Týka sa to všetkých odrôd a choroba sa objaví doslova hocikde bez zjavnej logiky. Neviem o čo ide a nepoznám žiadnu ochranu.
IVAN HRIČOVSKÝ:Je to rakovina, ktorá môže byť spôsobená dvoma metódami. Je to hubová forma Nectria galigena alebo je to vlnačka krvavá. Odporúčam robiť jarný postrek – jarný Vektafid a Calypso. Keď sa objaví rakovina, tak tie choré konáre treba odstrániť mechanickou formou, teda odpíliť.

AKÉ ODPORÚČATE KÚPIŤ BROSKYNE?
OTÁZKA: Chceli by sme kúpiť stromčeky broskýň. Aké by ste nám odporučili?
IVAN HRIČOVSKÝ: Odrody, ktoré sú v žltom mäse, idú dobre od kôstky. Je to napríklad Redhaven, ďalej Flamingo – z šľachtenia známeho pestovateľa broskýň Gustáva Čejku a Cresthaven. Tieto tri mám overené aj v mojej záhradke.

PRESTALA NÁM RODIŤ HRUŠKA
OTÁZKA: Mám v záhrade 5-ročnú hrušku, dvakrát už zarodila veľké, chutné plody. Zrazu prestala rodiť a stromček ani nerastie, nerozvíja sa. Čo mám s ním urobiť? Mám ho vyťať alebo sa dá ešte zachrániť?
IVAN HRIČOVSKÝ: Predpokladám, že je to hruška na podpníku dulovom, čo je veľmi kvalitný podpník. Ak prestala rodiť, je viacero možných dôvodov. Prvou príčinou môže byť poškodenie koreňovej sústavy hrabošom. Ďalším dôvodom môže byť veľké sucho v minulých rokoch, že ste hrušku vtedy nedostatočne zalievali alebo vôbec, čo mohlo spôsobiť, že prestala rodiť.

 Mnoho ďalších praktických odpovedí profesora Ivana Hričovského na otázky čitateľov nájdete TU.
Facebook