Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Možnosti uskladnenia ovocia

09 okt Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Možnosti uskladnenia ovocia
Možnosti uskladnenia ovocia
 

Skladovanie ovocia v chladených skladoch pri nízkych teplotách výrazne predlžuje jeho uchovatelnosť a znižuje skladovacie straty. Jednotlivé ovocné druhy, ale aj odrody, majú rozdielne nároky na uskladnenie. Dôležité je pivnicu alebo iný uskladňovací priestor pred uskladnením ovocia dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať (napríklad vysírením na 1 kubický meter priestoru sa vyžaduje 5 až 8 gramov síry). Pri sírení nemá byť v pivnici teplota nižšia ako 12 °C. Potom steny a podlahu vybielime vápenným mliekom, do ktorého môžeme pridať tri percentá roztoku modrej skalice.

SKLADOVANIE JABĹK.
Väčšina odrôd jabĺk dobre znáša uskladnenie pri teplote 0 až 2 °C. Táto je vhodná napríklad pre odrody Elstar, Golden Delicious, Jonagold, Idared, Šampion a iné. Odrody Boskoopské červené, Melrose, Jonathan a väčšina letných a jesenných odrôd vyžadujú teplotu pri skladovaní 3 až 4 °C. Odroda Ontario vyžaduje teplotu 4 až 5 °C. Relatívna vlhkosť vzduchu by mala byť 85 do 90 percent.

SKLADOVANIE HRUŠIEK.
Hrušky sa uchovávajú pri teplote -1 až 0°C. Medzi odrodami sú značné rozdielnosti. Odroda Williamsova sa takto skladuje do10 týždňov, Lucasova 4 mesiace, Boscova fľaška 3 až 4 mesiace. Nežiaduci efekt pri chladnej atmosfére bol zistený u jesennej odrody Konferencia.

SKLADOVANIE SLIVIEK. V chladených skladoch sa môžu na prechodnú dobu uskladniť aj ostatné druhy. Tak slivkoviny skladujeme 2 až 3 týždne. Neskoré slivky až od 6 do 8 týždňov. Pre neskoré slivky je vhodná teplota 1 až 0 °C, pre ostatné slivkoviny 0,5 až 1 °C. Vzdušnú vlhkosť vyžadujú 90 %.

SKLADOVANIE ČEREŠNÍ.
Čerešne (srdcovky) a višne sa môžu uskladniť najviac na 5 dní pri teplote -1 °C až +2 °C. Tmavé chrupky – napríklad Kordia alebo Těchlovan – možno skladovať 10 až 14 dní pri vzdušnej vlhkosti od 90 do 95 percent.

SKLADOVANIE BROSKÝŇ A MARHÚĽ.
Broskyne obraté v tvrdej zrelosti možno skladovať pri teplote -1 °C až 0 °C po dobu 2 až 4 týždňov  pri teplotách 2 až 8 °C len od 6 do 10 dní. Marhule sa môžu uskladniť pri teplote -1 °C až 0 °C po dobu 3 týždňov.

SKLADOVANIE DROBNÉHO OVOCIA.
Drobné ovocie sa skladuje pri teplote 0 až 2 °C po dobu 1 až 2 týždne.

SKLADOVANIE V DOMÁCNOSTI.
V domácnostiach je problematika uskladnenia ovocia orientovaná prevažne na jadrové druhy. Uskladňujeme v pivniciach, špajzách, na balkónoch alebo len v chladničke. A tu je každá rada dobrá. Väčšina odrôd vyžaduje relatívnu vlhkosť vzduchu 80 až 90 %, skupina odrôd nazývaných kožovky ako je Boskoopské červené, Parkerovo a iné až 95 percent. Vysokú vlhkosť vyžaduje aj pri domácom uskladnení odroda Ontario. Optimálna teplota by mala byť v zime 2 až 4 °C, na jar 6 až 8 °C.

SKLADOVANIE V ZÁHRADKE.
V mestských bytoch takáto možnosť uskladnenia je minimálna. Výnimkou môžu byť osadoví záhradkári, ktorí môžu ovocie uskladňovať v priestoroch pod chatkami. Ostáva teda otázka, či má význam v mestských bytoch uskladňovať ovocie na zimné obdobie. Určite väčšina obyvateľov by odpovedala, že nie. Veď ovocie sa dnes dá nakúpiť po celé zimné obdobie. Tí, ktorí si chcú uskladniť najmä svoje ekologicky dopestované ovocie môžu tak urobiť na balkónoch. Ovocie sa dá uskladniť vo veľkých papierových škatuliach, na spodku, na vrchu i po stranách vystlaných aspoň 5 centimetrovým polystyrénom v samostatných vrstvách preložených hrubším bielym papierom. Takto uložené vydrží až do marca.

Otázky a odpovede je aktuálnou súčasťou novej stránky profesora Ivana Hričovského na Facebooku. Napíšte svoju otázku a v krátkom čase dostanete od tohto uznávaného slovenského odborníka v oblasti  záhradníctva a pestovania ovocia odbornú odpoveď. Staňte sa jeho priateľom a budete pravidelne dostávať jeho rady a námety. Stačí len zakliknúť Páči sa mi TU.

Facebook