Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Výber odporúčaných odrôd

19 okt Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Výber odporúčaných odrôd
Výber odporúčaných odrôd
 

Pri výbere odrôd jabloní je prioritným kritériom odolnosť proti chrastavosti a menšia citlivosť na múčnatku, obdobne aj u hrušiek. Hovorí vo svojej knihe Rok v ovocnej záhradke profesor Ivan Hričovský, ktorá výjde v našom vydavateľstve v prvom štvrťroku 2013.

Z jabloní sú to napríklad Topaz, Rubinola, Angold, Selena, Prima Florina a iné.

Z hrušiek Konferencia, Diana, Beta a iné. Pozornosť venujeme aj starším a krajovým odrodám.

Dôležitým znakom pri výbere odrôd čerešní do záhradky je odolnosť proti praskaniu plodov v období dažďov. Vrtivkou čerešňovou nebývajú napádané odrody zo skupiny srdcoviek (sú to napríklad Karešova, Gaštanka a iné).

Odrody višní sú veľmi prispôsobivé stanovištiam. Vhodné sú samoopelivé odrody, napríklad Fanal, Morella neskorá, Morellenfeuer, Ujföhörtoi förtös a iné. Pre vyššie polohy je vhodná Vackova. Vyznačuje sa odolnosťou proti škodlivým činiteľom. Je však cudzo opelivá.

Popri slivkovinách je základnou podmienkou výber tolerantných (Čačanská lepotica a iné), ale už aj rezistentnej odrody (Jojo).

Výberom vhodných odrôd marhúľ (Veselka, Veharda, Veľkopavlovická a iné) i broskýň (Redhaven, Flamingo, Cresthaven a iné) je možné do určitej miery riešiť zdravotný stav stromov.

U čiernych ríbezlí je možné použitím odrôd ako Öjebyn, Otelo, Titania či Viola podstatne znížiť nebezpečie hrdzavosti a múčnatky egrešovej.

Aj jahody majú odrody so značnou odolnosťou proti plesni sivej, napr. odroda Elsanta, zo skorých odrôd Zefýr.

Z pripravovanej knihy Ivan Hričovský: Rok v ovocnej záhradke.

Facebook