Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Miliardár chce postaviť nový Titanic

18 apr Odoslal v Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Miliardár chce postaviť nový Titanic
Miliardár chce postaviť nový Titanic
 

Jeden z najbohatších Austrálčanov Clive Palmer poveril čínsku štátnu lodiarsku spoločnosť CSC Jinling Shipyard, aby mu postavila Titanic 21. storočia. Médiám oznámil, že s výstavbou by sa malo začať koncom budúceho roka. Vyplávať by kópia Titanicu mala v roku 2016.

Plán, ako uviedol, je, aby plavidlo bolo maximálne podobné originálu z hľadiska dizajnu, samozrejme, s využitím najmodernejšej technológie. Vrátane najnovších navigačných pomôcok a bezpečnostných systémov.

Clive Palmer povedal len krátko po oslave 100. výročia námornej katastrofy, že plavidlo bude rovnako luxusné ako originálny Titanic. Parník, najväčšia loď svojich čias, narazila 15. apríla 1912 pri svojej prvej plavbe, ktorá smerovala z britského Southamptonu do New Yorku, do ľadovca. Pri tomto nešťastí zahynulo 1 500 pasažiérov a členov posádky.

Nové plavidlo má vyplávať z Londýna smerom do New Yorku koncom roka 2016. „Samozrejme, že sa loď potopí, ak do nej urobíte dieru,“ odpovedal C. Palmer na otázky novinárov, či sa replika Titanicu potopí. „Bude tak vytvorená, aby sa nepotopila“ dodal. „Ak ste však poverčiví, ako ste, nikdy neviete, čo sa môže stať.“

Náklady na výstavbu ešte nie sú známe. Banícky magnát z Queenslandu, ktorý veľmi úzko spolupracuje s Čínou, sa začal intenzívne sústreďovať na turistický ruch. Vlastní luxusné prímorské letovisko na Sunshine Coast a má v pláne postaviť celú flotilu luxusných zaoceánskych lodí.

Celý smutný príbeh o potopení Titanicu si môžete prečítať v knihe Titanic: Pýcha a skaza, ktorá vyšla v našom vydavateľstve vo februári 2012. Knihu si môžete objednať tu: books@plat4m.sk.
Elektronickú knihu si môžete kúpiť TU.

Facebook