Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

SCRUM = zlepšenie efektivity

21 okt Odoslal v Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na SCRUM = zlepšenie efektivity
SCRUM = zlepšenie efektivity
 
Digitálna agentúra Plat4M zaviedla pred približne dvoma rokmi metódu SCRUM, čo je proces používaný v Agile Development.  Prinášame článok, ktorý uverejnili na svojej stránke.Čo je SCRUM a ako mi môže pomôcť? Pomocou metódy SCRUM je produkcia vášho produktu, softvéru či projektu rozdelená do série iterácii, tkz. sprinty. Každý sprint je približne 2 až 4 týždne dlhý a predchádza mu dôkladne plánovanie. SCRUM je ideálne najmä pre projekty, kde sa stále menia a vyvíjajú požiadavky, napr. vývoj softvéru. Pre metódu SCRUM sú typické pojmy ako produktový vlastník, scrum master, scrum tím, produktový backlog alebo scrum board.

Agile prístup umožnil našej digitálnej agentúre, aby bola omnoho efektívnejšia a flexibilnejšia. Agile sa nám najviac osvedčil pri veľkých projektoch, kde proces výroby komplexnej webstránky, portálu, sociálnej siete či mobilnej aplikácie trvá niekoľko mesiacov. Rovnako sa nám táto metóda osvedčila aj pri interných projektoch a startupoch, aj keď tu sa viac priklánanme metóde Lean Startup.

Projektový manažment Agile – metóda SCRUM má mnoho výhod oproti teraz už asi starému prístupu, tzv. waterfall. Metóda SRUM nám pomohla viacerými spôsobmi ako:

– zvýšenie flexibility pri zmenách v požiadávkach počas projektu
– zvýšenie efektivity vrámci tímu
– zvýšenie sebakontroly a kontroly celého tímu
– lepšia kontrola progresu a termínov odovzdania
–  zlepšenie odhadov pomocou techniky User Stories

Čo sú hlavné aktivity SCRUM metódy? Naša digitálna agentúra Plat4M sa

Plánovanie sprintov
Na začiatku každého sprintu (cca 3-týždňový cyklus) plánuje celý tím úlohy, na ktorých bude v ďaľšiom sprinte pracovať. Produktový vlastník (rola v SCRUM metóde) rozdelí úlohy podľa priority. Úlohy s najnižšiou prioritou končia v Produktovom Backlogu. Úlohy su u nás priradené k jednotlivcom a na každej úlohe je zaznačený aj odhadovaný čas danej úlohy.

Každodenný Stand Up
Každý deň máme ráno krátke stretnutie , tkz. stand up, kde jednotlivci v rýchlosti odprezentujú svôj individuálny progres od posledného stretnutia, svoju nastávajúcu robotu a prípadne problemý, na ktoré natrafili. Takéto stretnutie väčšinou netrvá viac ako 15 minút a nastarosti ho má SCRUM  master.

Demo prezentácie
Na konci každého sprintu odprezentuje tím výsledok práce posledného sprintu klientovi alebo produktovému vlastníkovi, čo môže byť ukážka dizajnov, funkcii, časti softvéru či celého projektu. Taktiež porovnávame vykonanú prácu s odhadmi. Vždy sa snažíme o to, aby prezentoval každý člen tímu svoju časť. Odnesie si tak chválu alebo kritiku od klienta sám a nie napr. projektový manažér, ako to bolo u nás zvykom v minulosti.

Retrospektíva
Po úspešnej alebo neúspešnej prezentácii celý tím diskutuje o pozitívach a negatívach posledného sprintu a spolu sa snažíme navrhnúť zlepšenia.

Aj keď sa nám veľmi páči fyzicke stvárnenie úloh prostredníctvom kartičiek na nástenke, tkz. SRUM BOARD, samozrejme, používame aj nástroje ako Rally Community rovnako ako Basecamp.

Ak ste doteraz SCRUM nevyskúšali, určite vám to odporúčame. Rýchly prehľad tejto metódy projektového manažmentu si môžete pozrieť aj v tomto krátkom videu.

Viac nájdete na stránke digitálnej agentúry http://www.plat4m.sk/.

Facebook