Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Hrozí vám mŕtvica?

08 nov Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Hrozí vám mŕtvica?
Hrozí vám mŕtvica?
 

Zamýšľali ste sa nad tým, že či vám náhodou nehrozí mŕtvica? Ak by vám naozaj hrozila, poznáte varovné signály nášho múdreho tela, ktoré vás s predstihom na túto hrozbu upozorní?

Profesorka Katarína Horáková sa tejto problematike venuje veľmi podrobne vo svojej publikácii Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození. Popri tejto hrozbe sa na stránkach tejto zaujímavej publikácie sústreďuje na mnohé ďalšie varovné signály, ktorými naše telo upozorňuje na ohrozenie. Na hrozbu, ktorá nám môže spôsobiť vážne zdravotné obmedzenia, invaliditu či dokonca smrť.

Na svojej prednáške na Univerzite tretieho veku sa dotkla tejto problematiky a naše vydavateľstvo sa rozhodlo túto časť prezentovať aj tým, ktorí sa prednášky nemohli zúčastniť. Pozrite si TU.

Publikáciu Varovné signály tela poskytujú so zľavami viaceré knižné e-shopy. Pozrite sa napríklad tu:
Martinus.sk – Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození
Gorila.sk – Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození
Mingle.sk – Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození
Panta Rhei – Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození

Mozgová mŕtvica je po srdcovom infarkte druhou najčastejšou príčinou úmrtia v Európe. V celosvetovom meradle zomrie na jej následky každoročne 15 miliónov ľudí. Aj u nás sú po nádorových a kardiovaskulárnych najčastejšou príčinou invalidity a úmrtia.

Na Slovensku ročne pribúda niekoľko sto mozgových príhod. Tretina pacientov v priebehu roka zomrie, tretine ostane viac-menej zdravotne postihnutá a iba tretina sa po intenzívnom liečení a rehabilitácii vracia do života. Mozgová príhoda prichádza náhle a nečakane. Nikto na ňu nie je dosť pripravený. Môže to byť počas dovolenky, uprostred porady, ale aj počas spánku…

Prichádza nečakane
Mnohí, aj keď si necítia ruku, majú stŕpnutú nohu, závrat či ovisnutý kútik úst, neberú tieto príznaky vážne. Ich nevšímavosť však môže mať ťažké, trvalé až tragické následky.

Je známe, že herca Jean Paul Belmonda mozgová príhoda zastihla uprostred dovolenky. Silne ho rozbolela hlava, na tri dni mu ochrnula pravá časť tváre a stratil schopnosť hovoriť. Vyše 70-ročný herec, ktorý dnes už opäť hrá, môže hovoriť o šťastí. Spevák Václav Neckář dostal mozgovú mŕtvicu uprostred nakrúcania. Hoci za život naspieval asi 500 piesní, v päťdesiatke sa musel znova učiť rozprávať a spoznávať texty svojich pesničiek. Keď v deň svojich narodenín skolaboval spevák Karel Gott, lekári diagnózu uzavreli ako drobnú cievnu príhodu. Podobne ako u Belmonda, obaja za to, že z ochorenia vyšli bez následkov, môžu ďakovať rýchlej lekárskej pomoci.

Nielen zaneprázdnení herci sú v ohrození. Rovnako môžu byť postihnutí workoholickí manažéri, vystresovaní či obézni ľudia, ale aj ženy, ktoré stále držia diétu. Žiaľ, alarmujúce je, že sa neustále znižuje vek, v ktorom ľudí mozgovo-cievne ochorenia postihujú.

Facebook