Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Nobelovu cenu za literatúru pre Číňana

18 okt Odoslal v Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Nobelovu cenu za literatúru pre Číňana
Nobelovu cenu za literatúru pre Číňana
 

Taktrochu neočakávane sa komisia Nobelovej ceny za literatúru, ktorá v posledných rokoch favorizovala európskych spisovateľov, rozhodla udeliť ocenenie čínskemu autorovi Mo Yanovi.

Švédska akadémia ocenila na jeho diele predovšetkým halucinogénny realizmus, ktorý podľa jej slov mixuje ľudové príbehy, históriu a súčasnosť.

Sekretár akadémie Peter Englund prezradil, že autora pred vyhlásením kontaktovali a podľa jeho slov bol radosťou celý bez seba, no takisto ho to trošku i vystrašilo.

Hoci je Mo (57) prvým čínskym občanom, ktorý získal nobelovku za literatúru, nie je prvým Číňanom. V roku 2000 bol cenou odmenený Gao Xingjian, ktorý emigroval do Francúzska. Jeho vynaliezavá fikcia a absurdné drámy kritizujú čínsky komunistický systém a preto v rodnej krajine boli zakázané. Čínska vláda po jeho víťazstve navyše prestala uznávať Nobelove ceny.

Mo Yan, ktorého skutočné meno je Guan Moye sa narodil vo východnej provincii Šan-tung. Pseudonym, ktorý v preklade znamená „nerozprávaj“ si zvolil ako pripomienku, že jazyk ho môže dostať do problémov. Umelecké meno si však predovšetkým vybral kvôli utajeniu identity, keďže písať začal v dobe, keď bol v armádnych službách.

V roku 1987 debutoval románom Červené pole, ktorého dej zasadil do malej dedinky, kde rozohráva príbeh lásky na pozadí blížiaceho sa konfliktu s Japonskom. Kniha bola adaptovaná do úspešného filmového debutu známeho režiséra Zhanga Yimou, ktorý si odniesol v roku 1988 najvyššie ocenenie Berlínskeho filmového festivalu a spisovateľovi výrazne zvýšil popularitu.

Mo píše o ľudských túžbach, existenčných dilemách a vytvára výrečné postavy plné samopašného humoru. V neskoršej tvorbe presedlal z priamočiareho rozprávačstva na experimentálne, keď využíva viacero rozprávačov a voľný štýl označovaný ako čínsky magický realizmus.

Článok sme prevzali z blogu Gorila.sk.

Facebook