Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rastliny v kozmetike

07 nov Odoslal v Hojerová Jarmila, Kozmetika, krása, Pre ženy, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Rastliny v kozmetike
Rastliny v kozmetike
 

Rastliny, používané v kozmetike, patria väčšinou medzi liečivé. To však neoprávňuje výrobcu prezentovať kozmetiku s ich obsahom ako liečebnú kozmetiku.

Pre kozmetické účely sa spracúvajú rastliny divo rastúce i kultúrne (pestované). Nemali by sa používať ohrozené druhy rastlín. Dôraz sa kladie na ich čistotu – smú sa používať iba rastliny zdravé, nenapadnuté živočíšnymi škodcami, zbierané alebo pestované v ekologicky čistom prostredí. Ako sme uviedli, „biokozmetike“ vyhovujú iba plodiny z kontrolovaného poľnohospodárstva.

Aké rastlinné časti sa používajú v kozmetike?
Účinné látky sa nachádzajú v celej plodine, respektíve len v jej fragmentoch. Môžu sa spracovať nadzemné časti (vňať, pupeň, list, drevo, kôra, kvet, plod, oplodie, stopka, semeno a výtrusy) alebo podzemné časti (koreň, hľuza a cibuľa). Niekedy je možné získať odlišné účinné látky z dvoch i viacerých fragmentov. Napríklad určité látky sa získavajú zo šupky hrozna, ďalšie z hroznových jadierok a iné z listov vínnej révy.

V priebehu vývoja a vegetácie rastliny sa zloženie a obsah účinných látok mení. Dôležité je preto dodržiavať pravidlá zberu. Môžeme ich zhrnúť nasledovne: listy a vňať sa zberajú krátko pred rozkvitnutím, či v priebehu kvitnutia, kvety pred plným rozkvitnutím, niekedy v štádiu púčikov, plody a semená v plnej zrelosti, korene a podzemné časti v období vegetačného pokoja (jeseň a jar), kôra na začiatku vegetácie.

Ideálne by bolo používať priamo čerstvé šťavy. Ich nevýhodou však je, že rýchlo podliehajú kazeniu. Uplatňujú sa preto len pri domácej kozmetickej starostlivosti, alebo do naparovačov v kozmetických salónoch. Pre kozmetické a farmaceutické výrobky sa priemyselne spracúvajú šetrným sušením na „drogu“, čím sa účinné látky konzervujú. Následnou extrakciou drogy pri teplote nepresahujúcej 37 °C sa účinné látky izolujú do propylénglykolu prípadne do zmesi liehu a vody.

Rastlinné extrakty sú komplexom biologicky aktívnych látok. Z nich niektoré sú stavebnými zložkami rastliny (napríklad proteíny zo pšenice či ovsa), iné vznikajú pri jej metabolizme (napríklad alantoín z kostihoja, bisabolol z rumančeka).

Článok je z pripravovanej knihy od doc. Ing. Jarmily Hojerovej, PhD.

Facebook