Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

RECEPTY: Poľovnícka hovädzia pečienka

30 nov Odoslal v Janata František, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy | Komentáre vypnuté na RECEPTY: Poľovnícka hovädzia pečienka
RECEPTY: Poľovnícka hovädzia pečienka
 

Varil pre švédskeho kráľa, talianskeho a brazílskeho prezidenta, ale aj pre mnohých svetoznámych hercov. Aj napriek týmto úžasným referenciám je František Janata, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov úplne normálny človek.

Predstavme si ďalší z receptov z dielne Františka Janatu.

POĽOVNÍCKA HOVÄDZIA PEČIENKA

Suroviny

  • 800 g hovädzieho zadného mäsa, najlepšie falošná sviečková,
  • 1 cibuľa,
  • 100 ml smotany na varenie,
  • soľ,
  • korenie na divinu,
  • 40 g hladkej múky

Omáčka

  • 1 pohár sterilizovaných šampiňónov,
  • 100 g sterilizovaných kyslých uhoriek,
  • 100 g oravskej slaniny,
  • 50 g masla

Postup prípravy

Mäso vcelku opláchneme a osušíme. Osolíme ho, okoreníme a zo všetkých strán krátko opečieme na rozohriatom oleji (spolu asi 8 minút).  Najlepšie je pripravovať mäso v pekáči, v ktorom sa bude piecť v rúre, no môžeme použiť aj väčšiu panvicu. Opečené mäso vyberieme a vo výpeku do sklovita opražíme na kocky nakrájanú cibuľu. Vložíme naspäť mäso, podlejeme ho vodou, ktorú necháme prevrieť. Vody dáme len toľko, aby siahala do jednej štvrtiny mäsa. Pekáč prikryjeme alobalom matnou stranou hore a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 45 minút. Počas pečenia mäso viackrát obraciame, aby sa rovnomerne prepieklo. Mäkké mäso vyberieme, odložíme na teplé miesto a šťavu prelejeme do kastróla. Pridáme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múku a za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Uhorky a slaninu pokrájame na tenké rezance. Slaninu opečieme na roztopenom masle, primiešame odkvapkané šampiňóny s uhorkami a chvíľu spolu popražíme. Potom zmes pridáme do smotanového základu a spolu ešte 10 minút povaríme. Pred podávaním mäso nakrájame na tenké plátky a prelejeme omáčkou. Ako príloha sú vhodné knedle, ryža alebo farebné cestoviny.

___________________
KTO JE FRANTIŠEK JANATA?
František Janata je rodák z bratislavskej Rače a už ako malý chlapec vedel, že bude kuchárom. Vyučil sa v kuchárskom odbore a po skončení školy sa hneď vrhol do práce. Počas vojenčiny vraj bol preslávený tým, že jeho jedlá boli naozaj jedlé… Neskôr pôsobil v mnohých reštauráciách a dokonca varil aj na výletnej lodi, ktorá premávala po Dunaji.

Vďaka šikovnosti bol František Janata vyslaný do zahraničia, kde pôsobil v Londýne v hoteli London Embasy, vo Frankfurte nad Mohanom v hoteli Althea, či v hoteloch Sherathon a Don Pedro v Lisabone. Vďaka svojim kulinárskym schopnostiam a znalostiam v roku 1982 dostal ocenenie Majster kuchár. Po Nežnej revolúcii pomohol zakladať Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a v roku 2000 sa stal jeho prezidentom.

NOVINKA! František Janata už aj na Facebooku. Navštívte túto stránku a staňte sa jej priateľom. Budete pravidelne dostávať rady a námety tohto kulinárskeho mága. Stačí len zakliknúť Páči sa mi TU

Vydavateľstvo Plat4M Books v spolupráci s Františkom Janatom v súčasnosti pripravuje prvú zo série kníh s praktickými a chutnými receptami. Vyjdenie knihy je plánované na január 2013.

Facebook